Thursday, January 17, 2019

Cara Membuat Mee Kolok, HALAL

Cara-cara membuat Mee Kolok Sarawak. Please Subscribe My youtube Channel https://www.youtube.com/channel/UCYxI_dEfenE__W0QGYuqRJg

Bahan-bahan diperlukan:
Mee Kolok
Daun bawang (dipotong halus)
Daun sup ( dicincang halus)
500gram daging (potong sederhana)
Minyak Bawang merah
Kicap Manis
Kiub pati lembu -
Segenggam cili padi
Satu mangkuk kecil sos cili (apple gunakan maggie sos)

Cara menyediakan dan memasak:

1.) Mula-mula panaskan minyak, kemudian gorengkan bawang merah.Setelah bawang bertukar warna kecoklatan, angkat dan tapiskan.
2) Minyak bawang di pindahkan ke mangkuk kecik
3) Rebus daging sehingga empuk.Setelah daging sudah masak, angkat kan.Air daging jangan dibuang.Digunakkan untuk membuat sup.
4) Masukkan kiub lembu di dalam air rebusan dan tambahkan perasa secukup rasa.
5) Didihkan air panas di dalam kuali yang berlainan.Setelah air nya mendidih , masukkan mee kolok di dalam nya.beberapa saat, toskan mee kolok.
6) Di dalam mangkuk makanan, letakkan dua sudu besar minyak goreng, dan dua sudu kicap hitam.
7) Gaulkan mee kolok yang telah direbus tadi bersama minyak bawang dan kicap manis.
8) Masukkan sedikit daun sup, daun bawang, dan bawang goreng.gaulkan.
9) taburkan daging dan sayur tauge di atas nya.
10. Untuk sos mee kolok:- -Blendkan cili padi dan sos cili (letakkan sedikit air) -Sedia untuk di hidangkan

0 comments:

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites