Monday, November 20, 2017

Liquid Cow Cow

Salam vapers-vapers yang berada di sekitar Kuching Samarahan. Bumpvape Cartel dah restock liquid terbaru di pasaran. Cow Cow yang mempunyai perisa yang umpphhhh.. mango susu. Melokek bebb..
Kalau nak cuba boleh singgah di kiosk kami Bumpvape Cartel di Aiman streetmall. Belakang Megabite cafe Samarahan.
Harganya cuma Rm25 untuk 30ml.
Whatsapp : 0194685802 Harris

Kiosk Bumpvape Cartel dah dibuka di Samarahan


Salam vaper-vaper Kuching Samarahan. Kiosk Vape abang dah dibuka di Anjung Usahawan Aiman Street Mall di Kota Samarahan. Nama Kiosk abang BumpVape Cartel. 
Kalau nak tau lokasi. Boleh check di google maps dan waze. Bump Vape Cartel.

Kami beroperasi dari jam 11 pagi sehingga 1 malam. Bagi para vaper2 yang ingin mendapatkan bekalan liquid, eliquid, mod vape, aksesori vape dan etc. Bayak liquid2 baru dan viral di facebook ada dijual di sini.
Support bisnes orang kita... ok guys.. kita jumpa di sana..



Monday, August 21, 2017

Presiden Indonesia: Tidak usah besarkan isu bendera dicetak terbalik.


Bagaimanapun, Jokowi berkata kerajaan Malaysia haruslah memohon maaf secara rasmi kepada Indonesia.

JAKARTA: Presiden Joko Widodo hari ini meminta semua pihak agar tidak memperbesar-besarkan isu bendera Indonesia yang dicetak terbalik dalam buku cenderamata Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017).

Media-media dalam talian hari ini memetik Presiden Republik Indonesia itu sebagai berkata walaupun perkara berkenaan sangat dikesali namun rakyat negaranya diminta tidak bersikap berlebihan berhubung isu itu. “Tidak usah dibesarkan-besarkan,” katanya seperti yang dipetik oleh Detik.com Bagaimanapun, beliau berkata kerajaan Malaysia haruslah memohon maaf secara rasmi kepada Indonesia. “Kita menunggu permintaan maaf daripada pemerintah Malaysia, kerana menyangkut sebuah kebanggaan, nasionalisme daripada bangsa kita Indonesia. Kita tunggu permintaan maaf rasmi,” kata presiden yang lebih dikenali sebagai Jokowi itu.

Jawatankuasa Penganjur Malaysia Sukan SEA 2017 (MASOC) dalam kenyataan awal hari ini, memohon maaf kepada seluruh rakyat Indonesia atas kesilapan yang tidak disengajakan itu. Menurut MASOC, Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin yang juga pengerusi MASOC akan membuat kunjungan hormat ke atas rakan sejawatannya Imam Nahrawi, hari ini, untuk memohon maaf bagi pihak jawatankuasa itu.

Wednesday, June 14, 2017

Kenyataan Berani Mati Oleh : SYAHRIZZAL ARFANDY BIN ADAM, "SAMSENG" NGAP SAYOT SARAWAK*Salam kepada pembaca blog saya ini.






Salam kepada semua pembaca blog saya ini. Hari ini saya ada terbaca di facebook berkenaan kenyataan tak bermoral dari Menteri Kabinet kepada Menteri Sarawak. Saya amat tertarik dengan kenyataan dan fakta-fakta menarik dari akaun FB kepunyaan SYAHRIZZAL ARFANDY BIN ADAM iaitu posting berkenaan  KENYATAAN TIDAK BERMORAL MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA*
*MOHON YAB PERDANA MENTERI JANGAN SIMPAN LAGI “SAMSENG” INI DALAM KABINET*

Berikut adalah antara kenyataan-kenyataan yang telah disuarakan oleh beliau.

*KENYATAAN TIDAK BERMORAL MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA*
*MOHON YAB PERDANA MENTERI JANGAN SIMPAN LAGI “SAMSENG” INI DALAM KABINET*
*KENYATAAN BERANI MATI OLEH: SYAHRIZZAL ARFANDY BIN ADAM, "SAMSENG" NGAP SAYOT SARAWAK*
-Kali ini versi samseng. Khas untuk samseng-

1. Kenyataan balas YB Datuk Seri Nazri Aziz, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia semalam terhadap YB Datuk Haji Abdul Karim Rahman Hamzah, langsung tidak menggambarkan professional dan perwatakan seorang pemimpin bergelar MENTERI dengan melabelkan rakan sejawatannya dari kabinet Sarawak sebagai “Budak Baru” dan “Setahun Jagung”. Tak cukup denga itu, beliau buat lagi satu kenyataan “jangan tunjuk samseng, saya lagi samseng!” menggambarkan mentaliti Menteri dekat Malaysia sangatlah kebudak-budakan dan memalukan. Ini kalau ada terjemahan bahasa Perancis, Itali, Inggeris dan India mahu taknya Malaysia ini diketawakan oleh negara luar.

2. Bukan sekali dua kenyataan YB Menteri Pelancongan dan Kebudayaan ini mengundang kontroversi. Sebelum ini kenyataan kasar beliau juga mendapat perhatian pihak Istana Johor yang kurang senang dengan dengan sikap beliau. Sehinggakan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim, Sultan Johor murka dengan kenyataan beliau terhadap Tengku Mahkota Johor pada krisis yang berlaku Jun tahun 2015. Saya pun tak faham bagaimana beliau boleh tembus masuk dalam kabinet sedia ada walhal banyak sudah Menteri sebelum ini menjalankan kerja dengan baik, termasuklah yang beralih arah sekarang iaitu YB Tan Sri Muhyidin Yasin dan YB Datuk Seri Shafie Apdal. Rekod baik mereka berdua puun boleh dikeluarkan dari kabinet, kenapa tidak Nazri Aziz?

3. Pelaksanaan Cukai Pelancongan 2017 pada 1 Julai ini kelihatan terburu-buru dan tidak memberi peluang kepada rakyat yang kebanyakannya juga pelancong dalam negeri memperlihatkan sikap rakus pihak kementerian. Oleh hal yang demikian, sangat wajarlah YB Datuk Haji Abdul Karim Rahman Hamzah meminta pelaksanaan cukai itu ditangguhkan dan mempersoalkan pengaliran kutipan cukai kerana kebanyakan perbelanjaan mengurus industri pelancongan dibiayai oleh Kerajaan Negeri.

4. Selama 3 penggal jadi Menteri dan sejak 2013 jadi Menteri Pelancongan tak Nampak langsung usaha nak mengubah persepsi negatif dan sonsang orang luar Sarawak terhadap Sarawak. Ramai antara mereka masih beranggapan nak turun sekolah/universiti di Sarawak kena naik perahu. Kalau tak sempat naik perahu, ekau berenanglah sano tu eh… Belum lagi gambaran yang kami di sini duduk atas pokok! Gambaran lain katanya kalau baru sampai Airport Kuching, terus kena sumpit! Apa kejadahnya gambaran ini di zaman ABAD KE 21 ni???!!! Dengan Pesta Gawai dan Kaamatannya tak dihebah semeriah perayaan di semenanjung. Siapa nak datang kat sini kalau dah dalam kepala mereka di Sarawak hanya ada hutan? Di Sabah hanya ada gunung? Itupun nasib baik Sabah terkenal dengan Sumandak, Sarawak ni terus payah nak dapat pengunjung sebab terkenal dengan buaya. Ke mana menghilangnya Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia dalam beberapa tahun ini? Kenapa sekarang baru muncul balik dengan CUKAI???!!! Masih tak puas cari gaduh ka? Aiyooo

5. Sebagai Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia, tak masuk akal seorang menteri boleh bagi kenyataan mengkhinzir buta tanpa membuat kajian dahulu. Mana ada sebuah sahaja hotel di Miri? Banyak, cuma malas nak rujuk balik lah tu. Tak cukup, dengan bangganya mengatakan jumlah hotel lima bintang di Sarawak boleh kira pakai sebelah tangan sahaja. Apa punya statement tu??? Berapa kali YB Datuk Seri datang sini dan kira hotel tu? Kononnya Sarawak tak menyumbang banyak dalam industry pelancongan dan menyindir kami seolah-olah kami mengharap ihsan hasil pelancongan 75% dari sana untuk membangunkan Sarawak dan Sabah. Apa ni???!!! Kalau tak kerana royalty minyak yang seciput itu, tak ke mana pelancongan di sana juga. Cakap tak pandang orang sini lagi ya, menteri? Bukan kami yang memerlukan ehsan kamu dari Persekutuan, bahkan kamu selama ini “berhutang” banyak dengan Sabah dan Sarawak terutamanya. Samseng “banyak hutang” lah awak ni. Selalu samseng kutip hutang, ini samseng “cari hutang”.

6. Saya mesej YB Datuk Haji Abdul Karim tengah-tengah malam. Itupun beliau balas mesej pada jam 01.02 pagi dengan etika professional dan mengizinkan saya menyebarkan statement saya ini. Tak cukup dengan itu, beliau juga takkan tunduk dengan Menteri Pusat yang tengah memperlekehkan beliau yang mana sepatutnya beliau itu wajar dilayan seperti rakan sejawatan bukannya “anak buah” kamu. Alhamdulillah, setidaknya beliau tidak membelakangi orang Sarawak dan Negeri Sarawak. Itu yang kami mahu.

7. Oleh hal yang demikian, kalau tuan-tuan setuju jika YB Datuk Seri Mohamad Nazri Abdul Aziz, “Menteri Samseng dan Gangster Malaysia” ini dikeluarkan dari kabinet, mohon panjangkan mesej ini sampai ke pejabat boss besar, YAB Perdana Menteri.
Penat dah simpan menteri “kebudak-budakan” ini. Takde kerja lain, asyik mahu cari gaduh sahaja. Saya tak kisah kalau YB Datuk Seri nak mention nama saya dekat press. Kita tengok, siapa lagi samseng. Hahaha
SYAHRIZZAL ARFANDY
-Samseng Ngap Sayot, Kamu Ku Sayot Saja-

Penafian: Penulis tidak mewakili kerajaan negeri Sarawak apatah lagi mewakili Yang Berhormat Menteri berkenaan. Penulis melontarkan pendapat sebagai rakyat Sarawak dan Malaysia secara am. Dengan _Uberimae Fidei_ penulisan ini sama sekali tidak berniat membangkitkan sensitiviti perkauman/kenegerian, atau mengecam/mengkritik/mempersoalkan PERIBADI mana-mana pihak, melainkan jika tindakan mereka kurang wajar.

Monday, February 06, 2017

Kreme Donut by The Chateau. New Ejuice in Town.


KREME DONUT by The Chateau . NEW E juice . Eliquid terbaru. Premium Blend gerenti puashati. KREME DONUT by The Chateau . Ingredient from USA. Kepada peminat-peminat e liquid terbaru, The Chateau Vape eliquid pasti tidak mengecewakan.

Harga berpatutan RM 45 sebotol. Reseller dan distributor diperlukan. Distributor dari Semenanjung dan Sabah diperlukan.

 Botol Dropper Kaca. Isipadu : 30 ml. Pg/VG : 50/50. Nic : 6 / 9 / 12 mg (boleh wasap kami utk permintaan)

Kreme Donut Reseller seluruh Malaysia diperlukan. Harga pasti menarik.
Contact / WhatsApp : 019 - 4685802 (MUS)

THE TASTE THAT U CANT NEVER FORGET!
RICH OF CREAM!5 layers flavor US blendBREW WITH LOVE FROM VAPERS TO VAPERS!30ml glass bottle6mg 9mg 12mg nicotinePg/vg:50/50Retail price: Rm45Reseller price: contact 0168569579 (Zaki)Now available at:Modern rock - SARAWAK (kch sentral)Myst3 vapor - SARAWAK(emart matang)Vape Pedez BY MR PUMPKIN - SARAWAK (Kubah ria)Kaizer vapers - SARAWAK (metro city)Zul Vapers Corner - SABAH (penampang KK)

Sarawak FA 1 - 0 Pahang FA Liga Super Malaysia 2017



Kekalahan kedua berturut-turut. Jika minggu lalu tewas kepada Kedah di Darul Aman kali ini , Bujang Senang dikecewakan Pahang Tok Gajah di laman sendiri.

Sarawak gagal memanfaat peluang beraksi di laman sendiri apabila tewas tipis 1-0 di pangkuan Pahang pada saingan Liga Super 2017 di Stadium Negeri di sini malam tadi.

Sebaik perlawanan bermula Pahang melakukan serangan pantas dan hampir-hampir memperolehi gol awal pada minit keenam setelah penyerang importnya, Chinedu Bright melakukan percubaan.

Minit ke-11, skuad Tok Gajah (Pahang) dihadiahkan sepakan percuma oleh pengadil perlawanan, S Sittharajan kerana melewat-lewat masa permainan namun sepakan gagal disempurnakan.

Dalam perlawanan mencecah masa 15 minit, pemain import Sarawak - Lee Jong Ho pula melakukan serangan kilat dan berjaya memasuki kotak penalti Pahang bagaimanapun beliau tidak sempat melepaskan rembatan.

Namun, penyerang import Pahang, Chinedu Bright membuka jaringan pada minit ke- 23 setelah menerima umpanan cantik daripada rakannya, Francisco Bohigues.

Dengan mendahului 1-0, pasukan pelawat terus mengasak kubu tuan rumah dan beberapa percubaan serta peluang terbaik untuk menambahkan jaringan namun dapat dipatahkan jentera pertahanan Sarawak.

Minit ke-30, Sarawak mengeluarkan Nur Shamie Iszuan Amin yang mengalami kecederaan dan memasukkan Abdul Rahim Abdul Razak.

Pada masa yang sama, pemain tengah Sarawak - Mohd Shahrol Saperi dilayangkan kad kuning oleh pengadil perlawanan kerana mengasari pemain lawan pada minit ke-32.

Sarawak agak tertekan dengan ketinggalan 1-0 justeru cuba bangkit dengan melakukan serangan balas dan minit ke-33 pemain importnya, Mark Hartmann meledakkan percubaan depan gawang lawan namun bola melambung tinggi.

Sebaik babak kedua bermula, skuad Tok Gajah hampirhampir menambah jaringan pada minit ke-50 menerusi penyerang import berbisa, Chinedu Bright namun percubaannya sipi.

Beraksi di hadapan hampir 12,000 penyokongpenyokong setia, giliran Sarawak melakukan serangan namun percubaan Mark Hartmann juga sipi di tepi gawang Pahang minit ke-55.

Minit ke-76, penyerang tempatan Sarawak Shareen Tambi memperolehi peluang untuk menyamakan kedudukan namun bola rembatannya melambung tinggi.

Sehingga tamat perlawanan Sarawak tumpas tipis 1-0 di tangan Pahang.

Monday, January 23, 2017

Perbezaan Jam Tangan Waterproof dan Water Resistant

Waterproof dan water resistant, bagi sebahagian besar orang mungkin terdengar biasa saja dan dapat ditukar-tukar istilahnya. Perdebatan mengenai hal ini bagi kalangan orang awam mungkin tidak akan mudah menghasilkan kesimpulan yang seragam. Sebagai gambaran mudahnya, ambillah jam tangan sebagai sebagai contoh peralatan sederhana yang mengaplikasikannya.

Waterproof bermaksud bahawa air, dalam keadaan normal, tidak dapat merosakkan jam tangan anda. Anda akan tetap memakainya ketika dalam keadaan hujan, memakainya ketika mandi, atau  untuk di bawa berenang atau snorkeling sekalipun dengan jam tangan waterproof ini. Jadi keseluruhan bahagian jam tangan ini telah ditutupi/disealed untuk menjaga dari masuknya air ke dalam mesin jam tangan tersebut. Tetapi jika dibawa menyelam, sealed ini akan tetap melindungi, atau juga tidak, dengan kata lain bocor. Oleh kerana itu, biasanya pada jam tangan waterproof selalu mencantumkan batas maksimum kedalaman untuk dibawa menyelam. Jika melebihi batas ini, maka aplikasi waterproof hanya tinggal label saja! Atau tidak bermanfaat lagi.

Water resistant mempunyai maksud istilah yang lebih luas dan umum untuk jam tangan. Artinya pengaplikasian fitur ini akan memungkinkan jam tangan anda untuk tahan terhadap kerosakan akibat air dalam keadaan normal, tetapi hal ini belum benar-benar "terbukti". Dengan demikian jam tangan water resistant memang masih dapat dikenakan ketika hujan, tetapi harus ditanggalkan ketika dipakai berenang atau mandi, apalagi untuk menyelam.

Perbandingan sederhana yang dapat kita lihat adalah munculnya embun pada kaca bagian dalam di jam tangan tersebut. Apakah jam tangan masih dapat terlihat dengan jelas ketika dihadapkan dengan keadaan setelah dibawa mandi, berenang, atau menyelam. Jam tangan dengan label waterproof akan lebih tahan dan tetap bekerja dengan baik sampai pada batas tekanan air ekstrem sekalipun, dan tidak menimbulkan embun pada kaca bagian dalamnya.

Selain dari perbandingan tersebut diatas, perbezaannya juga boleh dibezakan dari segi harga dan perawatan. Barang-barang dengan  water resistant biasanya lebih murah dan lebih mudah dalam perawatannya dibandingkan dengan barang-barang dengan waterproof. Hal ini kerana barang dengan water resistant tidak memiliki sealed dan penutup tambahan lagi. Contoh sederhana dalam melakukan penggantian bateri untuk menggerakan peralatan-peralatan ini. Jam tangan dengan water resistant dapat diganti dengan mudah oleh siapa saja, sedangkan jam tangan yang mengaplikasikan waterproof (seperti jam tangan selam), penggantian baterai harus dilakukan oleh pakar jam.

Melalui perbandingan diatas, jelaslah bahawa istilah Waterproof dan Water resistant tidaklah sama. Benda-benda waterproof sudah pasti water resistant, tetapi benda water resistant belum tentu waterproof!

Lelaki Teragung Nyanyian Dayang Nurfaizah Juara AJL ke-31


Lagu Lelaki Teragung nyanyian Dayang Nurfaizah berjaya memenangi Anugerah Juara Lagu (AJL) ke-31 (2017) yang berlangsung sebentar tadi.

Tempat kedua diduduki oleh lagu Terimaku Seadanya nyanyian Misha Omar dan Hafiz Suip manakala tempat ketiga dimenangi oleh lagu Sudah Ku Tahu nyanyian Projektor Band. Sementara itu, Dayang turut memenangi kategori vokal terbaik bagi lagu yang sama manakala kategori persembahan terbaik pula dimenangi oleh kumpulan Khalifah menerusi lagu Hang Pi Mana.

Thursday, January 19, 2017

Perodua Axia 2017


Model kereta Perodua Axia 2017. Apa kata anda?

New Model Perodua Axia is a 2017 model or facelift Axia first upgrade since its launch on Sept 15, 2014. The best-selling car in Malaysia is trying to reenergize the popularity and sales through facelift model which will be launched soon.

It is common practice in the automotive industry as the facelift model will be released after the model aged 2 ~ 4 years before a new model is completely removed.

Whenever fecelift model is launched, it will definitely get a change to the exterior design, interior and specification ... But sometimes there is no change was already ...

What about the New Model Perodua Axia (facelift) 2017? Are changes in exterior, interior and specification offered by Perodua? Is it more interesting and powerful and worth?

Axia 2017

Here are the additions, changes and differences in exterior, interior and specification of New Perodua Axia (facelift) 2017 (to be updated when it is launched later - is expected to January 20, 2017)

* Using the new engine the same as the 1.0-liter Bezza 1KR-VE equipped with VVT-i system
* Maximum engine power increased by 1 hp and 1 Nm, making it a whole 67 hp at 6,000 rpm and 91 Nm of torque at 4,400 rpm.
* The fuel consumption better - 22.5 km / l compared to previously 21.6 km / l (manual transmission)
* Smart key system
* Engine starter button (start-stop push button) for Advance and SE variants.
* Front grille and bumper with a new design for all variants
* New rear door handle,
* Graphic new seat fabric
* Front projector lamps for all variants.
* Axia Standard-G also now comes with a USB slot for playing audio files.
* Axia SE and Advance Furthermore, it is also coupled with a multimedia system with 'Smart Link' (for android only), chrome plated outer door handles, alloy wheels, spiral-shaped, and the new combination meter with white.

Variants And Price

Here is a list of official prices Perodua Axia New 2017 (facelift) according to each variant (All prices stated are the street price including insurance, warranty 5 years / 150,000 and there is no difference in price for the model is solid and metallic on the line this facelift model):

* 1.0L Perodua Axia Standard E (Manual) - RM24,900 (RM463 more expensive than ever RM24,437-RM24,837)
* Perodua Axia G 1.0L Standard (Manual) - RM34,900 (RM2,773 more expensive than ever RM32,127-RM32,527)
* 1.0L Perodua Axia Standard G (Automatic) - RM36,900 (RM1,773 more expensive than ever RM35,127-RM35,527).
* BPerodua Axia 1.0L SE (Manual) - RM37,900 (RM1,263 more expensive than ever RM36,637-RM37,037)
* Perodua Axia 1.0L SE (Automatic) - RM39,900 (model with solid paint metallic RM263 RM137 more expensive but cheaper than the old price RM41,967-RM42,377).
* 1.0L Perodua Axia Advance (Automatic) - 42,900 ringgit (RM1933 ​​higher than the price previously RM41,967-RM42,377)

Axia facelift model appears not only changed shape and specification but also the increase of the sales price!

Although Perodua reason that the price increase had to be made due to the depreciation of the ringgit but not the new engine and transmission are manufactured in NILAI , N.Sembilan?

New Colour of  Perodua Axia 2017 (facelift)

Lava Red
Midnight Blue
Ebony Black
Glittering Silver
Sunflower Yellow (solid)
Ivory White (solid)

Review

If viewed from the changes and improvements to the design, nothing too exciting except Perodua is not stingy with the same headlight (halogen) for all variants!

Front grill also maintain the identity of the new Perodua Perodua model was introduced in Bezza. However bumper design for the Advance model / SE looks exactly like the Honda Jazz.

Switch on the back, just a small change of the bonnet door handle designed to ease a result of user complaints before. Perodua seemed too stingy to change the design of the rear lights and bumper Axia.

No changes to the interior design. Exchange kinds of fabrics and accessories have not been able to slightly increase a touch of freshness exciting for Axia's Facelift 2017.

However, the most disappointing, even though prices are expensive but there is no change or an increase in the safety! Remain the same as before, where there is still no ESC or VSC.

However, given directly to the ABS brakes Standard variant G up and there in front dual airbags to achieve recognition of ASEAN NCAP four star.

In view of the BM, only the exchange of engines, headlights and front grill that can really highlight the new Perodua Axia 2017 (Facelift) this.


Wednesday, January 18, 2017

How to Make Vape Juice, Eliquid, Ejuice



Cara untuk membuat Vape Juice, Eliquid atau Ejuice. Saya akan taip entry ni dalam versi English agar rakan-rakan seluruh dunia dpt sama-sama manfaatnya.

A lot of vaping community wonder how to make vape juice or eliquid but are usually put off by the idea that it is an overwhelming and tedious process. Making DIY e-juice, on the contrary, is very simple, easy, cost-effective, and fun. In fact, it’s just is a matter of five simple steps:

Pick a recipe
Get ingredients: Natural flavorings, PG/VG base, and nicotine
Mix the ingredients
Steep
Enjoy n vape it
That’s all you need to know to make your DIY e-juice.

But if you want to make e-juice that not only tastes great enough that you can proudly share with your friends, but also save you some dough in the process, then read on.

WHAT IS EJUICE aka ELIQUID

E-Liquid or ejuice is a simple combination of a base that usually consists of vegetable glycerin (VG) and propylene glycol (PG), flavorings and nicotine being an optional ingredient. You may also use some additives to further enhance the taste of your e-liquid. Once these ingredients are mixed, and the e-juice is ready, you can fill it up in the tank of your personal vaporizer and enjoy fresh, homebrewed vape.

WHY YOU NEED TO DIY EJUICE aka ELIQUID

Yeah, why go through all the hassle when you can get your favorite e-juice, from the comfort of your couch with a few mouse clicks?

Because it can save you up to whopping 15 times as compared to buying commercial e-juices.

Let me explain. A 30ml bottle of a good quality e-juice will cost you $15 or more, and we aren’t even considering the shipping costs. On the other hand, the DIY e-juice will cost you about $5 per 30ml bottle. However, if you're making in larger quantities, it may cost you as low as $1 for 30ml of high-quality, totally personalized e-juice.

Want another compelling reason to make DIY vape juice?

Well, with commercially produced e-juices, you’re never 100% sure what’s in the juice as many manufacturers try to conceal the actual ingredients. But when you make it yourself, you know each and every ingredient going into the juice, and can choose only the top-quality stuff that is good for your health.

WHO SHOULD MAKE EJUICE

If you are an occasional vaper, you probably are better off buying commercially produced ejuice. However, if you believe you're spending a lot of money on your vape juice, or you think you have a recipe for a never-before-made e-juice that will taste great, then definitely go for it. The process is easy and, if done right, can be fun and you might end up making the best tasting ejuice ever to become a celebrity.

Okay now let's get down to business.

THE EQUIPMENT

Since e-juices are a very specific type of fluids, you’ll need specific equipment. But the good thing is that everything you’ll need can be easily found online as well as in stores, and is very cheap. First of all, you will need empty plastic bottles with the childproof cap. These bottles will be used to store and mix your ejuice contents. We recommend plastic bottles because using them once and then discarding afterward is more convenient than having to clean the expensive glass bottles.

While you can use the so-called “drops counting method” for measuring the ingredients, but for better and more accurate measurements, you should get a separate syringe for each type of ingredient. Mark the syringes and always use them after cleaning with distilled water for the same ingredient so the flavor doesn’t get contaminated.

The biggest issue with drops counting method is that volume of the drops depends on so many external factors which you can’t control that there is always some variation no matter how hard you try. Especially if you are making your liquid in smaller quantities, drop counting method can result in extremely varying results.

 Also considering investing in a pair of gloves, especially if you're going to use nicotine. You probably already know that nicotine patches work really well for smoking cessation by instantly fulfilling your nicotine cravings. They are in direct contact with your skin and your body absorbs nicotine quickly through the skin. So if you accidentally spill even a little bit of nicotine on your hands, you’ll get one heck of a head rush.

THE INGREDIENT

PG / VG BASE

First, you will need to create your base for the vape juice which normally consists of PG and VG.

PG is a federally approved colorless, odorless organic chemical compound found in a variety of products such as food, tobacco, and certain medical products. PG does not really impact the overall flavor of the e-liquid but can offer an increased throat hit.

On the other hand, VG is derived from natural sources such as vegetables and is more viscous than the PG. It usually adds a little sweetness the overall flavor so be careful when adding VG. Since VG is thicker, it produces thicker, more visible plumes of vapor. VG is an FDA approved product and is used in several foods, e-liquids, and cosmetics.

Although it depends on the recipe of your vape juice, usually anything between 50/50 and 80/20 VG/PG blend is used as a base.

DILUTED NICOTINE

Try to find good quality, food grade nicotine that comes with either PG or VG base.  Although nicotine is available in a variety of strengths, you will need to experiment a little to find your sweet spot for the ideal nicotine level. It is recommended to start with the lower strength/volume than suggested by your recipe and then go up from there to find what works best for your recipe.

Adding too much nicotine can ruin the whole e-liquid.

FLAVOURING

You will need to add one of more flavorings to your home-made e-liquid. Remember one thing, a flavorless e-juice is better than an e-juice that has too much flavor. Therefore, just like nicotine, you should use a lower amount of flavoring than recommended and then add more until you get the desired taste. Choosing flavorings can be tough because there is such a wide variety available go on the market but do your homework, read about how different flavors work and then experiment yourself. Moreover, usually the temptation is to add more flavors together, but this can really make an end product that tastes totally different from what you expected. This is why we suggest starting with as few flavors as possible, and then experimenting with more as you get a hang of it. It all depends on your recipe, but ideal mixes contain about 10 to 20% of flavoring, while some of them are so strong that you will be good with adding only 5% flavor.

Always use food grade, high-temperature resistant, water soluble flavorings. Also, there are some flavorings specially made for inhaling, which make an ideal choice or making DIY e-juices. However, never go for flavorings that are only ideal for room temperature resistance, or contain oils or sugar because they are not suitable for vaping in a personal vape.

ADDITIVES

To further enhance the taste of your ejuice, you may add some mentholated liquids, sweets, vodka, or just distilled water. But don’t use tap water as it can contain chemicals which may not be suitable for inhaling.

Adding additives can either make or break your ejuice so be careful with too much experimenting.

THE RECIPE

The recipe is simple once you have all of your required ingredients ready. Mix them in the bottles, and shake well.

For beginners, using recipes can be hard as they may state ingredients in volume or strengths, so getting perfect measurements can be a tough row to hoe. This issue can be solved using online calculators that can help you find out the right amount of the ingredients to put in your e liquid. Make sure to use clean syringes for accurate measurements.

STEEPING PROCESS

Steeping is a magical yet very simple process that can improve the overall taste of your e juice.  Basically, it is a process that oxidizes the components of the liquid and helps them blend in. Pretty much like aged wine, steeped e liquid will taste much better and smoother than a fresh one. The oxidation actually lets the volatile compounds like alcohol replaced by less volatile components like oxygen. At the end of the process the harsh, perfume-like taste is replaced by a smoother, more pleasant flavor. Also, at the end of steeping, the color of the e-juice also changes and usually becomes darker. That is a clear signal that your e-juice has steeped properly.

The traditional, old-school method of steeping involves letting the bottles containing the fluid sit in a dark, dry place for a few days. You may occasionally uncap the bottles to let the vaporized ingredients escape the bottle, then put the cap back again and let them sit in their regular place.

While this process can take a few days or even weeks, innovative vaping souls have figured out several approaches that expedite steeping and finish the process in a few days or even hours.

All of the developed methods involve heating your e juice one way or another so that molecules in the fluid start moving at a faster pace, make the different components mix faster and let oxygen get in. Some of the commonly used techniques are giving your plastic bottles a warm water bath, putting them in a Ziploc and then tossing them in a slow cooker full of water, wrapping them in old socks and throwing them in a dryer, leaving them in the glove box of your car on a warm day, or even using a microwave.  With most processes, when the e-liquid gets hot, you shake it, remove the cap and let it cool down before repeating the whole process again. If you are using a microwave, don’t leave the bottles in for more than 10 seconds, then take them out, shake them, and let them cool down before throwing them in again. I know some people who leave the e liquid bottles right next to the exhaust fan of their laptop, though it’s a slow and very limited approach as you can steep just a few bottles at a time.

In my personal opinion, the approach that yields the best taste is the traditional method, however, you’ll have to wait much longer.

TIPS TO MAKE TASTING DIY ELIQUID

Depending on what kind of e-juice you want, you’ll need to adjust the number of your ingredients as well as the process itself. While it will be some trial and error for you to figure out what really floats your boat, here are a few tips and tricks to help you get started on the right foot:

Always note down every single measurement and every single step you took to make your ejuice. Make sure you don’t skip any details, no matter how small or insignificant it may seem. It often happens that people make great tasting e-liquids, but can never replicate it because they don't remember the exact ratios of the ingredients or the exact steps that they took.
If you like bigger, thicker vapor clouds or want to enjoy sub-ohm vaping, add more VG (for instance use 80/20 VG/PG ratio)

If you want a more intense throat hit or prefer stealth vaping, add more PG
Don't make e-juices in huge amounts as you could end up wasting a lot of money in case your e-juice doesn’t taste good. Likewise, you don’t want to get stuck on vaping something that taste bad. Also, don't go for very small amounts as using ingredients in small amounts leave you a very little margin of error and even the tiniest of variations can have a considerable impact on the overall e-juice.
Using too much nicotine can be toxic. Use caution when handling nicotine and make sure that it is always out of reach of children and pets.

Remember, nicotine is almost always listed in a number of milligrams per millimeter of the liquid. It means that if you have a 20ml bottle of 18mg nicotine, it will have (20*18) 360mg of nicotine. In other words, 18mg is not the total amount of nicotine in the bottle but rather it is the amount per milliliter.
Experiment with different ingredient ratios, play around with your steeping, and most importantly have fun. And if you do end up making a great-tasting e-juice, share the recipe as well as the juice with your friends to help them keep from smoking.

Tuesday, August 23, 2016

Senarai Rasmi Biodata Pelajar Akademi Fantasia AF 2016 Sumber: Senarai Rasmi Biodata Pelajar Akademi Fantasia AF 2016

Senarai rasmi biodata 14 pelajar Akademi Fantasia AF 2016. Konsert mingguan AF 2016 kini sudah membuka tirai pada setiap Ahad bermula 21 Ogos 2016 pada jam 9.00 malam bertempat di MBSA Shah Alam. Saksikan siaran langsung hanya di Astro Ria dan Mustika HD bermula pada jam 9.00 malam. Berikut adalah profil atau maklumat peribadi 14 pelajar Akademi Fantasia musim 2016.


Senarai Rasmi Biodata Pelajar Akademi Fantasia AF 2016
1. Rais
Nama Penuh:Azarul Rais Mansor
Umur: 22
Asal: Selangor
Pendidikan: Pelajar Jurusan Kimia Gunaan

2. Afi
Nama Penuh: Nur Hafizah Longkip @ Thomas
Umur: 23 Tahun
Asal: Sabah
Pekerjaan: Freelance performer

3. Ara
Nama Penuh: Nurfarrah Izzatie Johari
Umur: 19Tahun
Asal: Negeri Sembilan
Pekerjaan: Jurujual

4. Asha
Nama Penuh: Siti Aishah Abdul Razak
Umur: 20Tahun
Asal: Kuala Lumpur
Pekerjaan: Pembantu Tadbir

5. Zarol
Nama Penuh: Mohamad Afzarul Dzarif Mohd Mazle
Umur: 24 Tahun
Asal: Johor
Pekerjaan: Tiada

6. Amir
Nama Penuh: Amir Syazwan Masdi
Umur: 20 Tahun
Asal: Selangor
Pendidikan: Electrical Engeneering

7. Amal
Nama Penuh: Mohamad Ammal Shafiq Osman
Umur: 21 Tahun
Asal: KL
Pekerjaan: Busker

8. Isa
Nama Penuh: Mohamad Fara Aidid Ali Dad Khan
Umur: 23 Tahun
Asal: Selangor
Pekerjaan: Frelance Model

9. Halmy
Nama Penuh: Halmy Hamizan
Umur: 23 Tahun
Asal: KL
Pekerjaan: Pelakon teater dan Penari

10. Ikram
Nama Penuh:Muhammad Ikram Kamaruzzaman
Umur: 26 Tahun
Asal: KL
Pekerjaan: Freelance MC dan Pemuzik

11. Jasper
Nama Penuh: Jasper James Supayah
Umur: 23 Tahun
Asal: Johor
Pekerjaan: Pelajar

12. Rahila
Nama Penuh: Nurul Rahila Rashun
Umur: 20 Tahun
Asal: Singapura
Pekerjaan: jurujarawat

13. Reshma
Nama Penuh: Kareshma Martin John Patrick
Umur: 18 Tahun
Asal: Selangor
Pekerjaan: Pelajar

14. Riana
Nama Penuh: Isyariana Che Azmi
Umur: 26 Tahun
Asal: Pahang
Pekerjaan: Ekskuktif perhubungan awam

Biodata Datuk Lee Chong Wei

Dato' Lee Chong Wei (Cina Ringkas: 李宗伟; Cina Tradisional: 李宗偉; pinyin: Lǐ zōng wěi, lahir pada 21 Oktober 1982 di Pulau Pinang , Malaysia) ialah seorang pemain badminton professional dari Malaysia yang kini menetap di Bukit Mertajam.Lee merangkul pingat perak di temasya Sukan Olimpik 2008 dan 2012, maka menjadi rakyat Malaysia pertama yang layak ke pusingan akhir acara perseorangan lelaki, sekaligus menamatkan kemarau pingat Olimpik Malaysia sejak tahun 1996.

Pencapaian ini mengurniakan gelaran Datuk kepadanya, serta sanjungan oleh Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai wira kebangsaan. Lee menduduki tangga teratas dalam ranking pemain badminton lelaki perseorangan selama 199 minggu berturut-turut, iaitu pada 21 Ogos 2008 hingga 14 Jun 2012. Beliau ialah pemain badminton Malaysia ketiga yang mencapai tangga teratas selepas Rashid Sidek dan Roslin Hashim (semenjak ranking rasmi dimulakan pada 1980-an), dan juga satu-satunya jaguh badminton Malaysian yang mempertahankan kedudukan teratasnya selama lebih dua minggu. Kehidupan awal Pada zaman kanak-kanaknya, ketika bersekolah di SRJK (C) Jit Sin (B), Berapit, Lee gemar bola keranjang, namun ibunya melarangnya daripada menceburi sukan itu gara-gara bahang yang melayur di gelanggang bola keranjang luaran. Lee mula mempelajari badminton ketika berusia 11 tahun, apabila bapanya yang gemar bermain sukan ini membawanya ke dalam gelanggang badminton. Setelah menarik perhatian seorang jurulatih tempatan, jurulatih itu meminta izin bapa Lee agar Lee menjadi anak didiknya. Setelah mendapat restu bapanya, maka jurulatih itu mula melatih Lee selepas waktu sekolah. Setelah ditemui oleh Misbun Sidek, barulah beliau menyertai pasukan kebangsaan pada usia 17 tahun.

Perkahwinan

Beliau telah berkahwin dengan rakan sepasukannya Wong Mew Choo pada 9 November 2012. Majlis perkahwinan diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pada 9 dan 10 November.

Kerjaya 2002

Lee menghampiri gelaran juara pertamanya dalam sesebuah kejohanan utama pada tahun 2003, apabila beliau layak ke pusingan akhir sulungnya di Terbuka Malaysia 2003, sebelum tumpas di tangan Chen Hong dari China.

Pada tahun 2004, Lee berjaya memburu dua kejuaraan terawalnya di Terbuka Malaysia dan Terbuka China Taipei. Lee menyertai pasukan kebangsaan ke Sukan Olimpik 2004 di Athens. Dalam sukan Olimpik pertamanya, Lee mengetepikan Ng Wei dari Hong Kong di pusingan pertama sebelum ditumpaskan lagi oleh Chen Hong di pusingan kedua. Apapun, Lee masih terdaya merangkul dua lagi kejuaraan pada tahun 2005, iaitu di Terbuka Malaysia dan Terbuka Denmark, di samping menggondol pingat gangsa dalam aksi Kejohanan Dunia pertamanya setelah kalah di pusingan separuh akhir kepada Taufik Hidayat yang kemudian menjuarai kejohanan tersebut. Lee kemudian merangkul tiga kejuaraan dari enam pusingan akhirnya pada tahun 2006. Beliau menjuarai Terbuk Switzerland, Kejohanan Badminton Asia dan (untuk kali ketiga) Terbuka Malaysia, di samping juga mencapai peringkat akhir Terbuka Cina Taipei, Terbuka Makau dan Terbuka Hong Kong.

Lee membantu skuad Malaysia menggondol dua butir pingat emas di acara badminton perseorangan lelaki dan pasukan campuran di temasya Sukan Komanwel 2006 di Melbourne pada bulan Mac.Lee mencapai kedudukan teratas sebanyak dua kali di ranking dunia Persekutuan Badminton Dunia pada tahun 2006,lalu menyertai Kejohanan Dunia sebagai pemain pilihan pertama, tetapi dikejutkan oleh Bao Chunlai dari China di pusingan suku akhir dalam perlawanan yang dicemari oleh dua line call berkontroversi yang tidak menyebelahi Lee.

Pada 3 November 2006, Lee terlibat dalam kemalangan jalan raya dalam perjalanan ke Bukit Jalil selepas bermakan malam, apabila kereta beliau dilanggar di belakang oleh sebuah kenderaan yang hilang kawalan akibat tayar bocor. Beliau dihantar ke Sunway Medical Centre untuk dirawat dengan enam jahitan pada kecederaan kepalanya. Musim 2007 menyaksikan Lee gagal memasuki pusingan akhir buat kali pertama dalam Terbuka Malaysia sejak lima tahun, bahkan juga tersingkir awal dalam lima pertandingan selepas itu sebelum melambung kembali untuk merampas kejohanan Terbuka Indonesia, iaitu gelaran pertamanya sejak Terbuka Malaysia 2006 setelah berpisah dari Li Mao untuk bersatu semula dengan jurulatih Misbun Sidek.

Prestasinya di separuh kedua tahun itu cemerlang sekali, apabila merangkul tiga gelaran di Terbuka Filipina, Terbuka Jepun dan Terbuka Perancis. Beliau juga mencapai pusingan akhir Terbuka China dan Terbuka Hong Kong walaupun terjejas oleh kecederaan lututnya. Lee memenangi semua perlawanan yang melibatkannya dalam Piala Sudirman pada bulan Jun, walaupun pasukan Malaysia hanya mencapai tempat ke-5 keseluruhan dalam pertandingan. Detik paling pahit yang dialami oleh Lee adalah di Kejohanan Dunia, sungguhpun diadakan di Malaysia dan prestasi yang membanggakan sepanjang separuh kedua tahun itu, beliau kalah mengejut kepada Sony Dwi Kuncoro dari Indonesia, sehingga beliau menyela ketua jurulatih Yap Kim Hock sebalik sahaja menerima kekalahan dengan alasan bahawa Yap terlalu memberi tekanan dalam persediaannya untuk menghadapi kejohanan.

2008

Lee Chong Wei di separuh akhir badminton Sukan Olimpik 2008 di Beijing Lee memulakan tahun 2008 dengan jayanya, dengan merangkul kejuaraan keempat dari Terbuka Malaysia dalam masa lima tahun. diikuti Terbuka Singapura, Terbuka Korea (perlawanan terakhir sebelum sukan Olimpik) Terbuka All England, Terbuka Switzerland, Kejohanan Badminton Asia, dan juga Piala Thomas di Jakarta, Indonesia, di mana Lee membawa pasukan Malaysia ke separuh akhir apabila beliau menumpaskan Lin Dan untuk memastikan Malaysia mendahului 1–0 ketika melawan juara bertahan dari China. Namun demikian, Malaysia akhirnya kalah 2–3 kerana tumpasnya beregu pertamanya dalam perlawanan terakhir.

 Di Sukan Olimpik 2008, Lee dikecualikan dari pusingan pertama, kemudian senang mengetepikan cabaran Ronald Susilo di pusingan kedua, Kęstutis Navickas di pusingan ketiga, dan Sony Dwi Kuncoro di pusingan suku akhir,sebelum bertungkus-lumus mengatasi saingan hebat Lee Hyun-il dari Korea Selatan sebelum dapat mara ke pusingan akhir. Bagaimanapun, Lee mudah dikalahkan oleh Lin Dan dengan mata 12–21, 8–21. Lee menerima ganjaran RM 300,000 pada 21 Ogos 2008, kerana menggondol pingat perak di Sukan Olimpik, di samping juga RM 3,000 sebulan sebagai pencen seumur hidup mulai Ogos 2008.

Untuk pencapaian yang sama, beliau dikurniakan Darjah Setia Pangkuan Negeri (DSPN), yang membawa gelaran Datuk oleh Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang, Tun Abdul Rahman Abbas pada 30 Ogos 2008. Lee mengakhiri kejohanan Super Series terakhirnya pada tahun 2008 di Terbuka Hong Kong dengan menarik diri akibat kecederaan lutut, sekaligus membuka peluang kepada Marc Zwiebler dari Jerman. Penarikan diri ini menyebabkan pihak media China mengejeknya sebagai "pemain nombor satu dunia yang terlemah", di samping juga berspekulasi bahawa terdapat tiga faktor yang menjejaskan prestasi Lee sejak Sukan Olimpik, iaitu tekanan pusingan akhir Olimpik, kegerunan akan Lin Dan kerana tewas mudah di tangan Lin, dan tekanan yang dihadapi sebagai nombor satu dunia (seperti yang digemakan oleh Misbun Sidek).

Sungguhpun keperitan bermain di peringkat antarabangsa, beliau menempah kemenangan ketujuhnya di pusingan akhir Grand Prix Bandminton Kebangsaan di Kedah pada 12 Disember 2008, sekaligus memecah sasaran enam kejuaraan berturut-turut yang ditetapkan oleh Misbun Sidek. Lee akhirnya merangkul gelaran juara di Super Series Masters Finals, itupun tanpa cabaran dari Lin Dan dan pemain handalan China yang lain gara-gara dibelenggui kecederaan dan keletihan.

2009

Lee melancarkan musim 2009 season dengan kejuaraan Terbuka Malaysia yang kelima, tetapi gagal merangkul kejuaraan di Terbuka Korea dan Terbuka All England walaupun mara ke pusingan akhir. Namun begitu, beliau memenangi gelaran kedua tahun itu di Terbuka Swiss dengan menumpaskan Lin Dan dalam straight set, sekaligus menandakan kali pertama menumpaskan pemain handalan China itu di pusingan akhir di luar negara asalnya. Kemudian, Lee dikejutkan oleh Chen Long dari China di Terbuka India. Beliau mendakwa kekalahannya akibat keracunan makanan dan menggesa pihak berwajib agar memperbaiki keadaan menjelang Kejohanan Dunia.

Pada bulan Mei, Lee membantu Malaysia mencapai pusingan separuh akhir pertama mereka sepanjang sejarah Piala Sudirman, walaupun rekod tanpa kalah dalam kejohanan itu akhirnya dipecahkan oleh Lin Dan. Apapun, beliau merangkul kejuaraan lagi di Terbuka Indonesia, dan Terbuka Malaysia Grand Prix Gold, biarpun gagal mempertahankan kejuaraan Terbuka Singapura kerana dikejutkan oleh Nguyen Tien Minh di pusingan kedua. Pada 6 Jun 2009, Lee dikurniakan gelaran Darjah Bakti (DB) dari YDPA Tuanku Mizan Zainal Abidin sempena hari keputeraan rasmi baginda atas pencapaiannya di Sukan Olimpik 2008.

Beliau pernah dilaporkan menjalin hubungan dengan rakan sepasukannya Wong Mew Choo, sehingga mereka berdua mengumumkan tamatnya hubungan mereka pada bulan September.

Pada bulan Ogos, Lee Chong Wei menyertai Kejohanan Dunia di Hyderabad, India dengan cita-cita merangkul kejuaraannya tetapi dihampakan oleh Sony Dwi Kuncoro di suku akhir. Setelah berehat selama sebulan, Lee bertanding di China Masters di mana beliau tewas kepada Lin Dan di suku akhir; diikuti kekalahan awal di pusingan kedua Terbuka Jepun di tangan Simon Santoso.

Kecederaan yang dialami pada lututnya ketika itu menyebabkan Lee kurang beraksi sedikit sepanjang saki-baki tahun 2009. Setelah menjauhi Terbuka Denmark dan Terbuka Perancis, Lee kembali ke arena dengan menjuarai Terbuka Hong Kong pada 15 November, tetapi selepas itu kecundang di pusingan pertama Terbuka China tiga hari kemudian.

Di World Super Series Masters Finals yang diadakan di Johor Bahru pada 3–6 Disember, Lee Chong Wei mengharumkan lagi nama Malaysia dengan mempertahankan kejuaraan perseorangan lelaki, diikuti kejayaan Wong Mew Choo menjuarai perseorangan wanita. Walau bagaimanapun, Chong Wei terpaksa melepaskan peluang beraksi di Sukan SEA yang diadakan seminggu kemudian di Vientiane atas arahan jurulatih demi menyembuhkan kecederaan lutut yang dialaminya itu.

2010

Datuk Lee Chong Wei memulakan tahun 2010 dengan ampuh, dengan merangkul kejuaraan Terbuka Korea dan Terbuka Malaysia (yang keenam) berturut-turut. Ini juga kali pertama Lee memenangi dua kejohanan Super Series berturut-turut. Pada 14 Mac, pada percubaan ketujuh menjuarai Kejohanan All-England sepanjang kerjayanya, Lee akhirnya berjaya merangkul gelaran juara perseorangan lelaki di perlawanan berprestij itu di Birmingham, dengan menangkis saingan Kenichi Tago dari Jepun di perlawanan akhir dengan markah 21–19, 21–19. Lee menyertai Piala Thomas di tanah air sendiri. Beliau berjaya menumpaskan Kenichi Tago untuk menggondol mata pertama, namun pasukan Malaysia kalah 2–3 kepada Jepun.

Di suku akhir, beliau menewaskan Peter Gade, sekaligus membantu pasukannya mendapat tempat dalam separuh akhir. Di separuh akhir melawan China, Lee ditewaskan oleh Lin Dan, sekaligus mengakhiri rekod 18 perlawanan tanpa kalah sejak awal tahun ini. Pada bulan Jun, Lee mengambil bahagian dalam Terbuka Singapura tetapi tersungkur di suku akhir. Namun demikian, Lee bangkit dengan menjuarai Terbuka Indonesia, Terbuka Malaysia Grand Prix Emas pada bulan Julai, dan Terbuka Makau pada bulan Ogos. Pada akhir bulan Ogos, Lee mencuba nasib lagi dalam Kejohanan Dunia, tetapi tewas mengejut di tangan Taufik Hidayat di peringkat suku akhir. Misbun Sidek mengaku bahawa kekalahannya adalah disebabkan kecederaan belakang yang dialaminya selepas pusingan ketiga.

Pada 26 September, Lee menewaskan musuh ketatnya, Lin Dan di Terbuka Jepun. Pada bulan Oktober, Lee membantu pasukan Malaysia menewaskan India untuk mempertahankan pingat emas dalam acara pasukan bercampur Sukan Komanwel 2010, kemudian berjaya mempertahankan pingat emasnya sekali lagi dalam acara perseorangan. Sebulan kemudian, beliau menggondol pingat perak di Sukan Asia. Biarpun dapat menumpaskan Juara Dunia Chen Jin di separuh akhir, Lee sekali lagi merasai kekalahan di tangan musuh ketatnya, Lin Dan, di pusingan akhir. Pada akhir tahun, Lee menggondol gelaran Terbuka Hong Kong yang kedua berturut-turut, dan gelaran Super Series Master Finals ketiga berturut-turut pada Januari 2011.

  2011

Pada Januari, Lee memenangi kejuaraan Terbuka Malaysia ketujuh, tetapi gagal mempertahankan kejuaraan Terbuka Korea, yang menjadi kejohanan sejuta dolar terulung dalam sukan badminton, setelah kecundang di tangan Lin Dan lagi. Pada Mac, Lee mudah melangkah ke peringat akhir Terbuka All England buat kali ketiga berturut-turut lantas mempertahankan kejuarannya dengan kemenangan straight set ke atas Lin Dan, lalu mendapat sanjungan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.Lee Chong Wei kemudiannya memenangi kejohanan super series India pertama buat dirinya. Dia juga telah menyertai skuad badminton kebangsaan Malaysia untuk beraksi di Sudirman cup, tetapi gagal ke separuh akhir apabila tewas tipis 2-3 kepada Korea.

 Pada 1 Mei, Lee Chong Wei julung kali menjuarai Terbuka India, diikuti oleh kejuaraan Grand Prix Emas Terbuka Malaysia seminggu kemudian. Walaupun Lee memenangi semua perlawanannya dalam Piala Sudirman, namun perjuangan Malaysia berakhir di suku akhir setelah ditumpaskan oleh Korea Selatan 2–3. Pada lewat bulan Jun, beliau menjuarai Terbuka Indonesia, sekaligus menjadi pemain bukan Indonesia pertama yang membuat hatrik dalam kejohanan itu.[90] Harapan Lee untuk menjadi jaguh Malaysia pertama yang meraih pingat emas di Kejohanan Dunia ranap setelah ditewaskan oleh Lin Dan di pusingan akhir. Walaupun menguasai permainan, namun beliau terlepas dua mata penamat di set penentu.

Pada bulan September, Lee juga gagal mempertahankan kejuaraan Terbuka Jepun setelah ditewaskan oleh bintang baru China, Chen Long. Pada bulan Oktober, beliau tewas kepada Chen Long sekali lagi dalam cubaan memenangi kejuaraan Terbuka Denmark yang kedua. Seminggu kemudian, beliau memenangi Terbuka Perancis. Ini disusuli dengan tiga kali berturut-turut tersingkirnya di peringkat separuh akhir di Terbuka Hong Kong,Terbuka China, dan Kejohanan Akhir Masters.

 2012

Lee memulakan tahun Olimpik dengan cemerlang di Terbuka Korea, apabila beliau menebus kekalahannya kepada Lin Dan dengan menumpaskan jaguh China itu dalam tiga set. Seminggu kemudian, beliau meneruskan aksi cemerlang dengan menjulang kejuaraan Terbuka Malaysia yang kelapan dalam kerjayanya, setelah menumpaskan Kenichi Tago dari Jepun di pusingan akhir dalam 37 minit. Pada bulan Mac, Lee kecundang dalam Terbuka Seluruh England dengan terpaksa menarik diri dalam pusingan kedua setelah dirawat tiga kali, sekaligus meranapkan harapan Lee untuk menjadi pemain lelaki pertama dalam era terbuka untuk merangkul kejuaraan Terbuka Seluruh England tiga kali berturut-turut.

Pada bulan April, beliau dikejutkan pula oleh peman Korea Selatan, Shon Wan-ho di perlawanan akhir Terbuka India,tetapi berjaya mempertahankan gelaran Grand Prix Emas Terbuka Malaysia buat kali keempat berturut-turut pada bulan Mei. Lee terpaksa berehat selama tiga empat minggu setelah cedera di buku limanya dalam perlawanan Kumpulan C Piala Thomas melawan Denmark. Pada bulan Jun, setelah mengungguli selama 199 minggu tanpa henti sejak 14 Ogos 2008, Lee akhirnya jatuh dari tangga nombor satu dalam kedudukan pemain perseorangan lelaki terbaik BWF. Lee kembali beraksi di gelanggang buat julung kali semenjak kecederaan itu pada Sukan Olimpik London. Beliau menang tipis ke atas Ville Lång dari Finland setelah bermain tiga set dalam pusingan pertama,dan menyatakan tekanan sebagai punca nyaris kalah. Di pusingan kedua, beliau menang muda ke atas Simon Santoso dari Indonesia, kemudian menewaskan Kashyap Parupalli dari India di suku akhir. Di separuh akhir, Lee mengalahkan Chen Long dari China dalam dua set walaupun dikhuatiri bahawa lawannya itu sukar untuk diatasi, dan bertemu lagi dengan Lin Dan di pusingan akhir buat kali kedua dalam Sukan Olimpik. Ini juga pertembungan kedua mereka di Arena Wembley selepas Kejohanan Dunia 2011. Lee mendahului setelah memenangi set pertama, tetapi Lin melanjutkan perlawanan kepada set ketiga. Walaupun banyak mengungguli sepanjang set ketiga itu, namun Lin sempat memintas beliau dan menang 21–19, sekaligus memaksa Lee sekali lagi berpuas hati dengan pingat perak.

End to Petronas-Sarawak controversy



KUALA LUMPUR: Petroliam Nasional Bhd (Petronas), embroiled in a controversy with the Sarawak Government over the issue of non-Sarawakians working in the state’s oil and gas industry, believes that the issue will be resolved amicably with all parties able to work something out.

Petronas chief executive officer and president Datuk Wan Zulkiflee Wan Ariffin said the company’s leadership team has been in continuous engagement with the relevant authorities over the matter.
“We’re very hopeful and we’re confident that this will be resolved soon, taking into account the interests of all parties and stakeholders,” he said at a media briefing to announce the company’s second quarter ended June 30 financial results.
The Sarawak Government had on Aug 7 issued a moratorium on all new applications for work permits of Petronas personnel from outside Sarawak. It was reported that the state government’s decision was prompted by complaints from Sarawakian Petronas officers whose services were terminated or who were retrenched.
Petronas has considerable investments in the state, with a total cumulative investment of over RM300bil in upstream, midstream and downstream projects and activities.
According to a StarBiz report from last November, there were 26 oil and 34 gas producing fields. A further 206 discovered fields have yet to be monetised.
The national oil company has three midstream facilities - a liquefied natural gas (LNG) complex in Bintulu; the Petronas Train 9 project; and the floating LNG facility, while for downstream activities, it has the Asean Bintulu fertiliser plant producing 600,000 tonnes per annum of urea, making it Asia’s largest granular urea plant, and 400,000 tonnes per annum of ammonia.
Meanwhile, Wan Zulkiflee pointed out that the projects that have been planned for this year would go ahead despite the low oil-price environment. He also said that the RM60bil Refinery and Petrochemical Integrated Development project in Pengerang, Johor, remains on-track and has achieved a 40% completion rate.
The LNG Train 9 is undergoing commissioning and the floating LNG 1 at the Kanowit gas field, 180km offshore Sarawak, is in the pre-commissioning stage.
“All these are still going on. So, whatever we had planned for this year, nothing has changed with regards to projects,” Wan Zulkiflee said.
However, he was unable to give a clearer projection on what would happen to the LNG project in western Canada undertaken by subsidiary Pacific NorthWest LNG.
Wan Zulkiflee said the company, together with its project partners, were still awaiting a final decision by Canadian authorities, before making a final investment decision.
Petronas has sunk US$12bil into the project. The company bought Calgary, Alberta-based Progress Energy Resources Corp in December 2012 for US$5bil that gave it shale gas properties in neighbouring north-eastern British Columbia.
Since then, Petronas has sold equity interests in Progress Energy and its LNG assets to four partners, namely, Japan Petroleum Exploration Co Ltd (10%), Petroleum Brunei (3%), Indian Oil Corp Ltd (10%), and China Petrochemical Corp (15%).
“Until we get a final decision, we will not be able to decide.
“When we have it, we will take a total review of the project, and we will see what are the implications of the cost and schedule of the project.
“We will also revisit in terms of market conditions before a final decision is made,” he said, adding that the decision would be taken together with all the partners involved in the project.
In terms of a timeframe, Wan Zulkiflee said they anticipated September or October this year (for the final decision from Canadian authorities).
The western Canadian LNG project has stalled after the environmental review of the project was stopped in March, as the environmental regulator wanted more information.
In June, the regulator said a review of the project had resumed, starting the clock on a final three-month extension granted by the Ottawa Government led by Prime Minister Justin Trudeau, whose climate-change priorities stance has caused some concern over the project’s viability.
There have even been rumblings that Petronas and partners, who have waited three years for a permit, could pull out of the project.
“We have huge oil reserves there - we have 24 proven oil reserves in Canada, and this is about over 20% compared to the reserves we have in Malaysia.
“Once the decision is out and the conditions have been made clear to us, we will decide together with our partners.
“We’ve to wait until all the variables are clear before making the decision,” Wan Zulkiflee added.
He said that impairments done by the company were done every quarter based on a review of oil prices and asset value.
“I believe the balance for this quarter was a big chunk.
“There might be smaller impairments going forward, unless there is a very good change in the oil price, but that is doubtful,” he said.

Wednesday, June 29, 2016

Daun Sup Merawat Buah Pinggang



Info dan Khasiat Daun Sup

Pengenalan Kepada Daun Sup Nama Tempatan: Daun sup Nama Latin: Apium graveolens Nama Lain: Saladri (Jawa), Celery fruit, smallage, wild celery (Inggris), qinchi, han-ch’in (Cina), Kintsay (Filipin) Phak chee (Taiwan) Apium graveolens adalah spesies tumbuhan dari keluarga Apiaceae, biasanya dikenali sebagai saderi [celery (var. Dulce)] atau celeriac (var. rapaceum), bergantung kepada sama ada batangnya (petioles)


Pengenalan Kepada Daun Sup

Nama Tempatan: Daun sup

Nama Latin: Apium graveolens

Nama Lain: Saladri (Jawa), Celery fruit, smallage, wild celery (Inggris), qinchi, han-ch’in (Cina), Kintsay (Filipin) Phak chee (Taiwan)

Apium graveolens adalah spesies tumbuhan dari keluarga Apiaceae, biasanya dikenali sebagai saderi [celery (var. Dulce)] atau celeriac (var. rapaceum), bergantung kepada sama ada batangnya (petioles) atau akarnya dimakan.Tumbuhan saderi hari ini berkembang kepada purata dua hingga tiga kaki tinggi. Batang langsing menghasilkan sehingga 5 daunan berwarna hijau gelap dengan cabang-cabang seperti sepasang sayap (pinat to bipinnate) berbentuk ketupat terbelah (rhombic leaflets) 3-6 cm panjang dan 2-4 cm lebar,

Bunganya yang halus. seperti berkrim putih, 2-3 mm, dihasilkan dalam jambangan berata-di atas (umbels) yang padat. Biji benihnya berbentuk bujur luas kepada bundar (broad ovoid to globose), 1, 5-2 mm panjang dan luas.Biji benih tumbuhan saderi datang dari bunganya, dan mempunyai aroma yang kuat, tapi menyenangkan. Biji benihnya bersaiz sangat kecil dan warnanya boleh dari terang hingga ke coklat gelap. Biji benih saderi-mempunyai rasa yang agak pahit, tetapi digunakan untuk menambah rasa yang berbeza kepada persediaan hidangan makanan tertentu, seperti sup, casseroles, campuran rempah dan sos salad.

Saderi (Celery) ialah herba pencernaan (alimentary herb) serta tumbuhan ubatan khas. Daun saderi digunakan sebagai hiasan (spicing-up) makanan dan minuman seperti koktel. Minyak (volatile oil) yang diekstrak dari sayur-sayuran ini boleh digunakan untuk tujuan perubatan dan juga sebagai ramuan untuk minyak wangi pelbagai.

Perihal Daun Sup

Biasanya, daun saderi (Apium graveolens) digunakan dalam membuat salad, menghias (spicing) makanan yang mengandungi daging, dan sebagainya. Walau bagaimanapun, akar, daun dan biji benih saderi digunakan bagi maksud terapeutik dalam merawat dan mencegah penyakit. Dalam bidang perubatan, daun sadri telah digunakan seawal Greek Purba apabila ia mempunyai nilai yang sangat tinggi sebagai perangsang libido (aphrodisiac) serta ciri-ciri perubatan lain. Dalam masa yang sama saderi juga telah digunakan sebagai herba perhiasan oleh orang Rom, yang menggunakan daunnya untuk dijadikan sebagai “Mahkota Pemenang” mereka.

Dalam perubatan tradisional saderi telah digunakan untuk menghapuskan parasit usus. Perubatan Cina pula mengesyorkan saderi sebagai ubat merawat tekanan darah tinggi disebabkan kestabilan komponennya. Apium graveolens pada mulanya berkembang biak diatas tanah lembap di Eropah dan Asia. Permulaan abad ke-19, saderi mula berkembang di Amerika Syarikat. Pada masa kini sayuran ini lebih digunakan dalam makanan dan lauk pauk, kerana kekayaan rasanya. Ia juga berguna dalam merawat penyakit perut, penyakit sendi, kegemukan dan penyakit pundi kencing, saderi menyimpan penawarnya dalam keadaan terbaik apabila ia dimakan secara ulaman mentah. Sama ada ia dimakan sebagai snek` atau sebagai ubatan, saderi menyah-toksin dari badan, dan merangsang sistem saraf dan mengujudkan mineral (mineralizes) didalam badan.

SEJARAH

Daniel Zohary dan Hopf Maria mencatatkan bahawa daun saderi dan mayangnya (inflorescences) adalah sebahagian daripada kalungan yang dijumpai dalam makam firaun Tutankhamun (meninggal dunia pada 1323 SM), dan kuntuman saderi yang dibelah dua (mericarps) yang bertarikh abad ketujuh SM ditemui dalam kubur Heraion of Samos.

M. Fragiska menyatakan arkeologi mendapati saderi yang bertarikh abad ke-9 SM, di Kastanas; bagaimanapun, bukti sastera Yunani kuno adalah jauh lebih banyak. Dalam Homer‘s Iliad , kuda Myrmidons meragut saderi liar yang tumbuh di paya di Troy, dan di Odyssey, terdapat sebutan padang rumput saderi ungu dan saderi liar di sekeliling gua Calypso.

Nilai dan Khasiat
Saderi berkhasiat sebagai antirematik, penenang (sedatif), bersifat meluruhkan air kencing (duiretik) dan antiseptic. Khasiat lain membantu pengeluaran asam urat dari tubuh, pembersih darah, menghentikan pendarahan dan menurunkan tekanan darah.

Seratus gram saderi mempunyai nilai tenaga hingga 18 kalori. Ia mengandungi vitamin A, B1, B2, B6, C, E, K, PP dan mineral seperti besi, kalsium, fosforus, magnesium dan zink. Vitamin C yang terkandung dalam saderi menguatkan sistem immunologic dan pada masa yang sama menjadikan badan lebih tahan terhadap penyakit baru. Kalsium, kalium dan magnesium bertindak ke satu matlamat yang sama, menguatkan tubuh badan. Bersama-sama dengan magnesium dan besi ia berkesan pada mengurangkan kesan anemia. Saderi mempunyai kuantiti yang ideal untuk besi dan magnesium bagi menghentikan penyakit Onkologi dari terus aktif.

Tumbuhan ini memiliki sifat diuretik dan kesan dichloride yang berguna dalam pemasalahan buah pinggang (seperti renal colic dan renal lithiasis) dan masalah jantung. Dalam keadaan ini akar saderi digunakan. Disebabkan sifat menyah toksik (depurative), penggunaan saderi disyorkan untuk individu yang mempunyai gaya hidup yang serba cepat dan tidak mampu mengekalkan diet yang sihat. Kerana sifat-sifat ini – diuretik dan depurative – maka saderi merupakan ramuan yang ideal untuk diet yang berdasarkan berat badan. Diet yang berdasarkan pada saderi mempunyai tenaga dan kesan menguatkan ke atas badan disebabkan rangsangan pada kelenjar buah pinggang, pengurangan hormon tekanan (stress hormone) dan mengurangkan kadar degupan jantung.

Tetapi saderi juga mempunyai sfat mengurangkan gula dalam darah (hypoglycemic), ia bermakna ia juga boleh digunakan dalam merawat kencing manis. Sifat lain seperti: pengering kahak (expectorant), pelembut kulit (emollient)(berkesan terhadap bronkitis), ia menyesuaikan kefungsian hormone (hormonal dysfunctions) (senggugut, ketidaksuburan, gangguan disebabkan monopos, pelbagai bentuk jerawat, alahan kulit (allergic dermatosis)); menghilangkan parut (cicatrizing)(baik untuk luka, calar, pembentuk ulser (ulcerations)

Khasiat Biji Benih Saderi

Senjak zaman purba lagi, Biji saderi telah digunakan dalam banyak bahagian dunia sebagai herba terapeutik, walaupun ia masih belum menemui kubu kuat sebenar sebagai ubat herba di bahagian Barat dunia. Beribu-ribu tahun, ia telah digunakan untuk merawat Artritis, gejala-gejala yang disebabkan oleh virus Selsema dan sejuk, penyakit pencernaan, dan juga masalah dengan limpa dan hati.

Tidak ramai orang di dunia Barat tahu tentang biji saderi, walaupun ia telah digunakan sebagai ubat untuk beribu-ribu tahun di bahagian-bahagian lain di dunia. Ketika zaman purba, perubatan Ayurveda India dan Unani menggunakan benih saderi untuk merawat selsema, pengekalan air (water retention), pencernaan lemah, pelbagai jenis artritis, dan penyakit-penyakit tertentu hati dan limpa.
Kini, biji saderi digunakan terutamanya sebagai ubat diuretik, maknanya ia meningkatkan pengeluaran air kencing membantu badan menyingkirkan air yang berlebihan. Biji saderi juga kadang-kadang digunakan merawat artritis dan gout, dan membantu mengurangkan kekejangan otot, menenangkan saraf, dan mengurangkan keradangan. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian saintifik secara menyeluruh keatas manusia menunjukkan sama ada biji saderi benar-benar membantu merawat keadaan atau mana-mana orang. Kajian ada menunjukkan bahawa biji saderi bertindak sebagai penghalau nyamuk. Beberapa kajian haiwan menunjukkan bahawa ekstrak biji saderi boleh membantu merendahkan tekanan darah dan kolesterol, serta melindungi hati daripada bahan-bahan yang merosakkan seperti acetaminophen pelega kesakitan (Tylenol). Tetapi sekali lagi, para penyelidik tidak ada kepastian sepenuhnya.

Saderi dimakan sebagai bahan diuretik dan merangsang membuang air besar (laxative) bagi mereka yang mempunyaimasalah tertahan kencing (urinary retentions) atau mengalami masalah buah pinggang, ia juga berkesan dalam kes-kes kehilangan tenaga tanpa sebab(asthenia), masalah hidung, masalah suara garau, reumatisme,kulit menjadi pucat / kuning (icterus ), gout, artritis, radang, masalah kulit (dermatosis), diabetes, dan obesiti. Individu yang mempunyai kolesterol yang tinggi perlu menambah saderi kepada diet mereka. Selain itu, seleri berkesan bagi mereka yang mempunyai kekurangan selera makan. Berikut adalah beberapa campuran yang berdasarkan saderi.

Daun sup juga digunakan pada perkara-perkara berikut;

a)   detoksifikasi badan

b)   penglihatan (eyesight)

c)   membersihkan darah

d)   arthritis

e)   membersihkan buah pinggang

f)    jangkitan pundi kencing

g)   diuretic

h)   sakit reumatik

i)     melangsingkan dan penurunan berat badan

j)    merendahkan tekanan darah

k)   Daunnya diramas dijadikan shampoo untuk melebatkan rambut

l)     Daunnya dibuat jus sebagai minuman kesihatan

m)Sebagai rawatan kecantikan seperti mengurangkan muka berminyak, meyuburkan rambut, membersihk

Penanaman dan Penuaian

Di Amerika Utara, pengeluaran komersial saderi dikuasai oleh pelbagai (variety) yang dikenali sebagai Pascal saderi. Pekebun boleh menanam pelbagai kultivar, kebanyakan nya berbeza sedikit daripada spesies liar, terutamanya yang mempunyai batang – daun kasar. Ia digulungkan di bawah dua kelumpok, putih dan merah; kultivar putih umumnya berperisa terbaik, yang paling ranggup dan lembut. Tangkainya ketat lurus menegak dan bertandan selari, dan biasanya dipasarkan secara segar, tanpa akar dan daun hijau sedikit baki.

Bentuk saderi liar dikenali sebagai yang kontot “smallage”. Ia mempunyai tangkai yang berkerut dengan daun berbentuk baji (wedge-shaped), keseluruhan tumbuhan mempunyai rasa yang kasar, dan bersahaja (earthy taste), dan memiliki bau yang tersendiri. Kebiasaannya tangkainya tidak dimakan (kecuali dalam sup atau masakan tumis bersama daging dan ikan (stews) dalam masakan Perancis), tetapi daunnya digunakan dalam salad, dan biji benihnya dijual sebagai rempah.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites