Monday, August 21, 2017

Presiden Indonesia: Tidak usah besarkan isu bendera dicetak terbalik.


Bagaimanapun, Jokowi berkata kerajaan Malaysia haruslah memohon maaf secara rasmi kepada Indonesia.

JAKARTA: Presiden Joko Widodo hari ini meminta semua pihak agar tidak memperbesar-besarkan isu bendera Indonesia yang dicetak terbalik dalam buku cenderamata Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017).

Media-media dalam talian hari ini memetik Presiden Republik Indonesia itu sebagai berkata walaupun perkara berkenaan sangat dikesali namun rakyat negaranya diminta tidak bersikap berlebihan berhubung isu itu. “Tidak usah dibesarkan-besarkan,” katanya seperti yang dipetik oleh Detik.com Bagaimanapun, beliau berkata kerajaan Malaysia haruslah memohon maaf secara rasmi kepada Indonesia. “Kita menunggu permintaan maaf daripada pemerintah Malaysia, kerana menyangkut sebuah kebanggaan, nasionalisme daripada bangsa kita Indonesia. Kita tunggu permintaan maaf rasmi,” kata presiden yang lebih dikenali sebagai Jokowi itu.

Jawatankuasa Penganjur Malaysia Sukan SEA 2017 (MASOC) dalam kenyataan awal hari ini, memohon maaf kepada seluruh rakyat Indonesia atas kesilapan yang tidak disengajakan itu. Menurut MASOC, Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin yang juga pengerusi MASOC akan membuat kunjungan hormat ke atas rakan sejawatannya Imam Nahrawi, hari ini, untuk memohon maaf bagi pihak jawatankuasa itu.

Wednesday, June 14, 2017

Kenyataan Berani Mati Oleh : SYAHRIZZAL ARFANDY BIN ADAM, "SAMSENG" NGAP SAYOT SARAWAK*Salam kepada pembaca blog saya ini.






Salam kepada semua pembaca blog saya ini. Hari ini saya ada terbaca di facebook berkenaan kenyataan tak bermoral dari Menteri Kabinet kepada Menteri Sarawak. Saya amat tertarik dengan kenyataan dan fakta-fakta menarik dari akaun FB kepunyaan SYAHRIZZAL ARFANDY BIN ADAM iaitu posting berkenaan  KENYATAAN TIDAK BERMORAL MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA*
*MOHON YAB PERDANA MENTERI JANGAN SIMPAN LAGI “SAMSENG” INI DALAM KABINET*

Berikut adalah antara kenyataan-kenyataan yang telah disuarakan oleh beliau.

*KENYATAAN TIDAK BERMORAL MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA*
*MOHON YAB PERDANA MENTERI JANGAN SIMPAN LAGI “SAMSENG” INI DALAM KABINET*
*KENYATAAN BERANI MATI OLEH: SYAHRIZZAL ARFANDY BIN ADAM, "SAMSENG" NGAP SAYOT SARAWAK*
-Kali ini versi samseng. Khas untuk samseng-

1. Kenyataan balas YB Datuk Seri Nazri Aziz, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia semalam terhadap YB Datuk Haji Abdul Karim Rahman Hamzah, langsung tidak menggambarkan professional dan perwatakan seorang pemimpin bergelar MENTERI dengan melabelkan rakan sejawatannya dari kabinet Sarawak sebagai “Budak Baru” dan “Setahun Jagung”. Tak cukup denga itu, beliau buat lagi satu kenyataan “jangan tunjuk samseng, saya lagi samseng!” menggambarkan mentaliti Menteri dekat Malaysia sangatlah kebudak-budakan dan memalukan. Ini kalau ada terjemahan bahasa Perancis, Itali, Inggeris dan India mahu taknya Malaysia ini diketawakan oleh negara luar.

2. Bukan sekali dua kenyataan YB Menteri Pelancongan dan Kebudayaan ini mengundang kontroversi. Sebelum ini kenyataan kasar beliau juga mendapat perhatian pihak Istana Johor yang kurang senang dengan dengan sikap beliau. Sehinggakan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim, Sultan Johor murka dengan kenyataan beliau terhadap Tengku Mahkota Johor pada krisis yang berlaku Jun tahun 2015. Saya pun tak faham bagaimana beliau boleh tembus masuk dalam kabinet sedia ada walhal banyak sudah Menteri sebelum ini menjalankan kerja dengan baik, termasuklah yang beralih arah sekarang iaitu YB Tan Sri Muhyidin Yasin dan YB Datuk Seri Shafie Apdal. Rekod baik mereka berdua puun boleh dikeluarkan dari kabinet, kenapa tidak Nazri Aziz?

3. Pelaksanaan Cukai Pelancongan 2017 pada 1 Julai ini kelihatan terburu-buru dan tidak memberi peluang kepada rakyat yang kebanyakannya juga pelancong dalam negeri memperlihatkan sikap rakus pihak kementerian. Oleh hal yang demikian, sangat wajarlah YB Datuk Haji Abdul Karim Rahman Hamzah meminta pelaksanaan cukai itu ditangguhkan dan mempersoalkan pengaliran kutipan cukai kerana kebanyakan perbelanjaan mengurus industri pelancongan dibiayai oleh Kerajaan Negeri.

4. Selama 3 penggal jadi Menteri dan sejak 2013 jadi Menteri Pelancongan tak Nampak langsung usaha nak mengubah persepsi negatif dan sonsang orang luar Sarawak terhadap Sarawak. Ramai antara mereka masih beranggapan nak turun sekolah/universiti di Sarawak kena naik perahu. Kalau tak sempat naik perahu, ekau berenanglah sano tu eh… Belum lagi gambaran yang kami di sini duduk atas pokok! Gambaran lain katanya kalau baru sampai Airport Kuching, terus kena sumpit! Apa kejadahnya gambaran ini di zaman ABAD KE 21 ni???!!! Dengan Pesta Gawai dan Kaamatannya tak dihebah semeriah perayaan di semenanjung. Siapa nak datang kat sini kalau dah dalam kepala mereka di Sarawak hanya ada hutan? Di Sabah hanya ada gunung? Itupun nasib baik Sabah terkenal dengan Sumandak, Sarawak ni terus payah nak dapat pengunjung sebab terkenal dengan buaya. Ke mana menghilangnya Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia dalam beberapa tahun ini? Kenapa sekarang baru muncul balik dengan CUKAI???!!! Masih tak puas cari gaduh ka? Aiyooo

5. Sebagai Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia, tak masuk akal seorang menteri boleh bagi kenyataan mengkhinzir buta tanpa membuat kajian dahulu. Mana ada sebuah sahaja hotel di Miri? Banyak, cuma malas nak rujuk balik lah tu. Tak cukup, dengan bangganya mengatakan jumlah hotel lima bintang di Sarawak boleh kira pakai sebelah tangan sahaja. Apa punya statement tu??? Berapa kali YB Datuk Seri datang sini dan kira hotel tu? Kononnya Sarawak tak menyumbang banyak dalam industry pelancongan dan menyindir kami seolah-olah kami mengharap ihsan hasil pelancongan 75% dari sana untuk membangunkan Sarawak dan Sabah. Apa ni???!!! Kalau tak kerana royalty minyak yang seciput itu, tak ke mana pelancongan di sana juga. Cakap tak pandang orang sini lagi ya, menteri? Bukan kami yang memerlukan ehsan kamu dari Persekutuan, bahkan kamu selama ini “berhutang” banyak dengan Sabah dan Sarawak terutamanya. Samseng “banyak hutang” lah awak ni. Selalu samseng kutip hutang, ini samseng “cari hutang”.

6. Saya mesej YB Datuk Haji Abdul Karim tengah-tengah malam. Itupun beliau balas mesej pada jam 01.02 pagi dengan etika professional dan mengizinkan saya menyebarkan statement saya ini. Tak cukup dengan itu, beliau juga takkan tunduk dengan Menteri Pusat yang tengah memperlekehkan beliau yang mana sepatutnya beliau itu wajar dilayan seperti rakan sejawatan bukannya “anak buah” kamu. Alhamdulillah, setidaknya beliau tidak membelakangi orang Sarawak dan Negeri Sarawak. Itu yang kami mahu.

7. Oleh hal yang demikian, kalau tuan-tuan setuju jika YB Datuk Seri Mohamad Nazri Abdul Aziz, “Menteri Samseng dan Gangster Malaysia” ini dikeluarkan dari kabinet, mohon panjangkan mesej ini sampai ke pejabat boss besar, YAB Perdana Menteri.
Penat dah simpan menteri “kebudak-budakan” ini. Takde kerja lain, asyik mahu cari gaduh sahaja. Saya tak kisah kalau YB Datuk Seri nak mention nama saya dekat press. Kita tengok, siapa lagi samseng. Hahaha
SYAHRIZZAL ARFANDY
-Samseng Ngap Sayot, Kamu Ku Sayot Saja-

Penafian: Penulis tidak mewakili kerajaan negeri Sarawak apatah lagi mewakili Yang Berhormat Menteri berkenaan. Penulis melontarkan pendapat sebagai rakyat Sarawak dan Malaysia secara am. Dengan _Uberimae Fidei_ penulisan ini sama sekali tidak berniat membangkitkan sensitiviti perkauman/kenegerian, atau mengecam/mengkritik/mempersoalkan PERIBADI mana-mana pihak, melainkan jika tindakan mereka kurang wajar.

Monday, February 06, 2017

Kreme Donut by The Chateau. New Ejuice in Town.


KREME DONUT by The Chateau . NEW E juice . Eliquid terbaru. Premium Blend gerenti puashati. KREME DONUT by The Chateau . Ingredient from USA. Kepada peminat-peminat e liquid terbaru, The Chateau Vape eliquid pasti tidak mengecewakan.

Harga berpatutan RM 45 sebotol. Reseller dan distributor diperlukan. Distributor dari Semenanjung dan Sabah diperlukan.

 Botol Dropper Kaca. Isipadu : 30 ml. Pg/VG : 50/50. Nic : 6 / 9 / 12 mg (boleh wasap kami utk permintaan)

Kreme Donut Reseller seluruh Malaysia diperlukan. Harga pasti menarik.
Contact / WhatsApp : 019 - 4685802 (MUS)

THE TASTE THAT U CANT NEVER FORGET!
RICH OF CREAM!5 layers flavor US blendBREW WITH LOVE FROM VAPERS TO VAPERS!30ml glass bottle6mg 9mg 12mg nicotinePg/vg:50/50Retail price: Rm45Reseller price: contact 0168569579 (Zaki)Now available at:Modern rock - SARAWAK (kch sentral)Myst3 vapor - SARAWAK(emart matang)Vape Pedez BY MR PUMPKIN - SARAWAK (Kubah ria)Kaizer vapers - SARAWAK (metro city)Zul Vapers Corner - SABAH (penampang KK)

Sarawak FA 1 - 0 Pahang FA Liga Super Malaysia 2017



Kekalahan kedua berturut-turut. Jika minggu lalu tewas kepada Kedah di Darul Aman kali ini , Bujang Senang dikecewakan Pahang Tok Gajah di laman sendiri.

Sarawak gagal memanfaat peluang beraksi di laman sendiri apabila tewas tipis 1-0 di pangkuan Pahang pada saingan Liga Super 2017 di Stadium Negeri di sini malam tadi.

Sebaik perlawanan bermula Pahang melakukan serangan pantas dan hampir-hampir memperolehi gol awal pada minit keenam setelah penyerang importnya, Chinedu Bright melakukan percubaan.

Minit ke-11, skuad Tok Gajah (Pahang) dihadiahkan sepakan percuma oleh pengadil perlawanan, S Sittharajan kerana melewat-lewat masa permainan namun sepakan gagal disempurnakan.

Dalam perlawanan mencecah masa 15 minit, pemain import Sarawak - Lee Jong Ho pula melakukan serangan kilat dan berjaya memasuki kotak penalti Pahang bagaimanapun beliau tidak sempat melepaskan rembatan.

Namun, penyerang import Pahang, Chinedu Bright membuka jaringan pada minit ke- 23 setelah menerima umpanan cantik daripada rakannya, Francisco Bohigues.

Dengan mendahului 1-0, pasukan pelawat terus mengasak kubu tuan rumah dan beberapa percubaan serta peluang terbaik untuk menambahkan jaringan namun dapat dipatahkan jentera pertahanan Sarawak.

Minit ke-30, Sarawak mengeluarkan Nur Shamie Iszuan Amin yang mengalami kecederaan dan memasukkan Abdul Rahim Abdul Razak.

Pada masa yang sama, pemain tengah Sarawak - Mohd Shahrol Saperi dilayangkan kad kuning oleh pengadil perlawanan kerana mengasari pemain lawan pada minit ke-32.

Sarawak agak tertekan dengan ketinggalan 1-0 justeru cuba bangkit dengan melakukan serangan balas dan minit ke-33 pemain importnya, Mark Hartmann meledakkan percubaan depan gawang lawan namun bola melambung tinggi.

Sebaik babak kedua bermula, skuad Tok Gajah hampirhampir menambah jaringan pada minit ke-50 menerusi penyerang import berbisa, Chinedu Bright namun percubaannya sipi.

Beraksi di hadapan hampir 12,000 penyokongpenyokong setia, giliran Sarawak melakukan serangan namun percubaan Mark Hartmann juga sipi di tepi gawang Pahang minit ke-55.

Minit ke-76, penyerang tempatan Sarawak Shareen Tambi memperolehi peluang untuk menyamakan kedudukan namun bola rembatannya melambung tinggi.

Sehingga tamat perlawanan Sarawak tumpas tipis 1-0 di tangan Pahang.

Monday, January 23, 2017

Perbezaan Jam Tangan Waterproof dan Water Resistant

Waterproof dan water resistant, bagi sebahagian besar orang mungkin terdengar biasa saja dan dapat ditukar-tukar istilahnya. Perdebatan mengenai hal ini bagi kalangan orang awam mungkin tidak akan mudah menghasilkan kesimpulan yang seragam. Sebagai gambaran mudahnya, ambillah jam tangan sebagai sebagai contoh peralatan sederhana yang mengaplikasikannya.

Waterproof bermaksud bahawa air, dalam keadaan normal, tidak dapat merosakkan jam tangan anda. Anda akan tetap memakainya ketika dalam keadaan hujan, memakainya ketika mandi, atau  untuk di bawa berenang atau snorkeling sekalipun dengan jam tangan waterproof ini. Jadi keseluruhan bahagian jam tangan ini telah ditutupi/disealed untuk menjaga dari masuknya air ke dalam mesin jam tangan tersebut. Tetapi jika dibawa menyelam, sealed ini akan tetap melindungi, atau juga tidak, dengan kata lain bocor. Oleh kerana itu, biasanya pada jam tangan waterproof selalu mencantumkan batas maksimum kedalaman untuk dibawa menyelam. Jika melebihi batas ini, maka aplikasi waterproof hanya tinggal label saja! Atau tidak bermanfaat lagi.

Water resistant mempunyai maksud istilah yang lebih luas dan umum untuk jam tangan. Artinya pengaplikasian fitur ini akan memungkinkan jam tangan anda untuk tahan terhadap kerosakan akibat air dalam keadaan normal, tetapi hal ini belum benar-benar "terbukti". Dengan demikian jam tangan water resistant memang masih dapat dikenakan ketika hujan, tetapi harus ditanggalkan ketika dipakai berenang atau mandi, apalagi untuk menyelam.

Perbandingan sederhana yang dapat kita lihat adalah munculnya embun pada kaca bagian dalam di jam tangan tersebut. Apakah jam tangan masih dapat terlihat dengan jelas ketika dihadapkan dengan keadaan setelah dibawa mandi, berenang, atau menyelam. Jam tangan dengan label waterproof akan lebih tahan dan tetap bekerja dengan baik sampai pada batas tekanan air ekstrem sekalipun, dan tidak menimbulkan embun pada kaca bagian dalamnya.

Selain dari perbandingan tersebut diatas, perbezaannya juga boleh dibezakan dari segi harga dan perawatan. Barang-barang dengan  water resistant biasanya lebih murah dan lebih mudah dalam perawatannya dibandingkan dengan barang-barang dengan waterproof. Hal ini kerana barang dengan water resistant tidak memiliki sealed dan penutup tambahan lagi. Contoh sederhana dalam melakukan penggantian bateri untuk menggerakan peralatan-peralatan ini. Jam tangan dengan water resistant dapat diganti dengan mudah oleh siapa saja, sedangkan jam tangan yang mengaplikasikan waterproof (seperti jam tangan selam), penggantian baterai harus dilakukan oleh pakar jam.

Melalui perbandingan diatas, jelaslah bahawa istilah Waterproof dan Water resistant tidaklah sama. Benda-benda waterproof sudah pasti water resistant, tetapi benda water resistant belum tentu waterproof!

Lelaki Teragung Nyanyian Dayang Nurfaizah Juara AJL ke-31


Lagu Lelaki Teragung nyanyian Dayang Nurfaizah berjaya memenangi Anugerah Juara Lagu (AJL) ke-31 (2017) yang berlangsung sebentar tadi.

Tempat kedua diduduki oleh lagu Terimaku Seadanya nyanyian Misha Omar dan Hafiz Suip manakala tempat ketiga dimenangi oleh lagu Sudah Ku Tahu nyanyian Projektor Band. Sementara itu, Dayang turut memenangi kategori vokal terbaik bagi lagu yang sama manakala kategori persembahan terbaik pula dimenangi oleh kumpulan Khalifah menerusi lagu Hang Pi Mana.

Thursday, January 19, 2017

Perodua Axia 2017


Model kereta Perodua Axia 2017. Apa kata anda?

New Model Perodua Axia is a 2017 model or facelift Axia first upgrade since its launch on Sept 15, 2014. The best-selling car in Malaysia is trying to reenergize the popularity and sales through facelift model which will be launched soon.

It is common practice in the automotive industry as the facelift model will be released after the model aged 2 ~ 4 years before a new model is completely removed.

Whenever fecelift model is launched, it will definitely get a change to the exterior design, interior and specification ... But sometimes there is no change was already ...

What about the New Model Perodua Axia (facelift) 2017? Are changes in exterior, interior and specification offered by Perodua? Is it more interesting and powerful and worth?

Axia 2017

Here are the additions, changes and differences in exterior, interior and specification of New Perodua Axia (facelift) 2017 (to be updated when it is launched later - is expected to January 20, 2017)

* Using the new engine the same as the 1.0-liter Bezza 1KR-VE equipped with VVT-i system
* Maximum engine power increased by 1 hp and 1 Nm, making it a whole 67 hp at 6,000 rpm and 91 Nm of torque at 4,400 rpm.
* The fuel consumption better - 22.5 km / l compared to previously 21.6 km / l (manual transmission)
* Smart key system
* Engine starter button (start-stop push button) for Advance and SE variants.
* Front grille and bumper with a new design for all variants
* New rear door handle,
* Graphic new seat fabric
* Front projector lamps for all variants.
* Axia Standard-G also now comes with a USB slot for playing audio files.
* Axia SE and Advance Furthermore, it is also coupled with a multimedia system with 'Smart Link' (for android only), chrome plated outer door handles, alloy wheels, spiral-shaped, and the new combination meter with white.

Variants And Price

Here is a list of official prices Perodua Axia New 2017 (facelift) according to each variant (All prices stated are the street price including insurance, warranty 5 years / 150,000 and there is no difference in price for the model is solid and metallic on the line this facelift model):

* 1.0L Perodua Axia Standard E (Manual) - RM24,900 (RM463 more expensive than ever RM24,437-RM24,837)
* Perodua Axia G 1.0L Standard (Manual) - RM34,900 (RM2,773 more expensive than ever RM32,127-RM32,527)
* 1.0L Perodua Axia Standard G (Automatic) - RM36,900 (RM1,773 more expensive than ever RM35,127-RM35,527).
* BPerodua Axia 1.0L SE (Manual) - RM37,900 (RM1,263 more expensive than ever RM36,637-RM37,037)
* Perodua Axia 1.0L SE (Automatic) - RM39,900 (model with solid paint metallic RM263 RM137 more expensive but cheaper than the old price RM41,967-RM42,377).
* 1.0L Perodua Axia Advance (Automatic) - 42,900 ringgit (RM1933 ​​higher than the price previously RM41,967-RM42,377)

Axia facelift model appears not only changed shape and specification but also the increase of the sales price!

Although Perodua reason that the price increase had to be made due to the depreciation of the ringgit but not the new engine and transmission are manufactured in NILAI , N.Sembilan?

New Colour of  Perodua Axia 2017 (facelift)

Lava Red
Midnight Blue
Ebony Black
Glittering Silver
Sunflower Yellow (solid)
Ivory White (solid)

Review

If viewed from the changes and improvements to the design, nothing too exciting except Perodua is not stingy with the same headlight (halogen) for all variants!

Front grill also maintain the identity of the new Perodua Perodua model was introduced in Bezza. However bumper design for the Advance model / SE looks exactly like the Honda Jazz.

Switch on the back, just a small change of the bonnet door handle designed to ease a result of user complaints before. Perodua seemed too stingy to change the design of the rear lights and bumper Axia.

No changes to the interior design. Exchange kinds of fabrics and accessories have not been able to slightly increase a touch of freshness exciting for Axia's Facelift 2017.

However, the most disappointing, even though prices are expensive but there is no change or an increase in the safety! Remain the same as before, where there is still no ESC or VSC.

However, given directly to the ABS brakes Standard variant G up and there in front dual airbags to achieve recognition of ASEAN NCAP four star.

In view of the BM, only the exchange of engines, headlights and front grill that can really highlight the new Perodua Axia 2017 (Facelift) this.


Wednesday, January 18, 2017

How to Make Vape Juice, Eliquid, Ejuice



Cara untuk membuat Vape Juice, Eliquid atau Ejuice. Saya akan taip entry ni dalam versi English agar rakan-rakan seluruh dunia dpt sama-sama manfaatnya.

A lot of vaping community wonder how to make vape juice or eliquid but are usually put off by the idea that it is an overwhelming and tedious process. Making DIY e-juice, on the contrary, is very simple, easy, cost-effective, and fun. In fact, it’s just is a matter of five simple steps:

Pick a recipe
Get ingredients: Natural flavorings, PG/VG base, and nicotine
Mix the ingredients
Steep
Enjoy n vape it
That’s all you need to know to make your DIY e-juice.

But if you want to make e-juice that not only tastes great enough that you can proudly share with your friends, but also save you some dough in the process, then read on.

WHAT IS EJUICE aka ELIQUID

E-Liquid or ejuice is a simple combination of a base that usually consists of vegetable glycerin (VG) and propylene glycol (PG), flavorings and nicotine being an optional ingredient. You may also use some additives to further enhance the taste of your e-liquid. Once these ingredients are mixed, and the e-juice is ready, you can fill it up in the tank of your personal vaporizer and enjoy fresh, homebrewed vape.

WHY YOU NEED TO DIY EJUICE aka ELIQUID

Yeah, why go through all the hassle when you can get your favorite e-juice, from the comfort of your couch with a few mouse clicks?

Because it can save you up to whopping 15 times as compared to buying commercial e-juices.

Let me explain. A 30ml bottle of a good quality e-juice will cost you $15 or more, and we aren’t even considering the shipping costs. On the other hand, the DIY e-juice will cost you about $5 per 30ml bottle. However, if you're making in larger quantities, it may cost you as low as $1 for 30ml of high-quality, totally personalized e-juice.

Want another compelling reason to make DIY vape juice?

Well, with commercially produced e-juices, you’re never 100% sure what’s in the juice as many manufacturers try to conceal the actual ingredients. But when you make it yourself, you know each and every ingredient going into the juice, and can choose only the top-quality stuff that is good for your health.

WHO SHOULD MAKE EJUICE

If you are an occasional vaper, you probably are better off buying commercially produced ejuice. However, if you believe you're spending a lot of money on your vape juice, or you think you have a recipe for a never-before-made e-juice that will taste great, then definitely go for it. The process is easy and, if done right, can be fun and you might end up making the best tasting ejuice ever to become a celebrity.

Okay now let's get down to business.

THE EQUIPMENT

Since e-juices are a very specific type of fluids, you’ll need specific equipment. But the good thing is that everything you’ll need can be easily found online as well as in stores, and is very cheap. First of all, you will need empty plastic bottles with the childproof cap. These bottles will be used to store and mix your ejuice contents. We recommend plastic bottles because using them once and then discarding afterward is more convenient than having to clean the expensive glass bottles.

While you can use the so-called “drops counting method” for measuring the ingredients, but for better and more accurate measurements, you should get a separate syringe for each type of ingredient. Mark the syringes and always use them after cleaning with distilled water for the same ingredient so the flavor doesn’t get contaminated.

The biggest issue with drops counting method is that volume of the drops depends on so many external factors which you can’t control that there is always some variation no matter how hard you try. Especially if you are making your liquid in smaller quantities, drop counting method can result in extremely varying results.

 Also considering investing in a pair of gloves, especially if you're going to use nicotine. You probably already know that nicotine patches work really well for smoking cessation by instantly fulfilling your nicotine cravings. They are in direct contact with your skin and your body absorbs nicotine quickly through the skin. So if you accidentally spill even a little bit of nicotine on your hands, you’ll get one heck of a head rush.

THE INGREDIENT

PG / VG BASE

First, you will need to create your base for the vape juice which normally consists of PG and VG.

PG is a federally approved colorless, odorless organic chemical compound found in a variety of products such as food, tobacco, and certain medical products. PG does not really impact the overall flavor of the e-liquid but can offer an increased throat hit.

On the other hand, VG is derived from natural sources such as vegetables and is more viscous than the PG. It usually adds a little sweetness the overall flavor so be careful when adding VG. Since VG is thicker, it produces thicker, more visible plumes of vapor. VG is an FDA approved product and is used in several foods, e-liquids, and cosmetics.

Although it depends on the recipe of your vape juice, usually anything between 50/50 and 80/20 VG/PG blend is used as a base.

DILUTED NICOTINE

Try to find good quality, food grade nicotine that comes with either PG or VG base.  Although nicotine is available in a variety of strengths, you will need to experiment a little to find your sweet spot for the ideal nicotine level. It is recommended to start with the lower strength/volume than suggested by your recipe and then go up from there to find what works best for your recipe.

Adding too much nicotine can ruin the whole e-liquid.

FLAVOURING

You will need to add one of more flavorings to your home-made e-liquid. Remember one thing, a flavorless e-juice is better than an e-juice that has too much flavor. Therefore, just like nicotine, you should use a lower amount of flavoring than recommended and then add more until you get the desired taste. Choosing flavorings can be tough because there is such a wide variety available go on the market but do your homework, read about how different flavors work and then experiment yourself. Moreover, usually the temptation is to add more flavors together, but this can really make an end product that tastes totally different from what you expected. This is why we suggest starting with as few flavors as possible, and then experimenting with more as you get a hang of it. It all depends on your recipe, but ideal mixes contain about 10 to 20% of flavoring, while some of them are so strong that you will be good with adding only 5% flavor.

Always use food grade, high-temperature resistant, water soluble flavorings. Also, there are some flavorings specially made for inhaling, which make an ideal choice or making DIY e-juices. However, never go for flavorings that are only ideal for room temperature resistance, or contain oils or sugar because they are not suitable for vaping in a personal vape.

ADDITIVES

To further enhance the taste of your ejuice, you may add some mentholated liquids, sweets, vodka, or just distilled water. But don’t use tap water as it can contain chemicals which may not be suitable for inhaling.

Adding additives can either make or break your ejuice so be careful with too much experimenting.

THE RECIPE

The recipe is simple once you have all of your required ingredients ready. Mix them in the bottles, and shake well.

For beginners, using recipes can be hard as they may state ingredients in volume or strengths, so getting perfect measurements can be a tough row to hoe. This issue can be solved using online calculators that can help you find out the right amount of the ingredients to put in your e liquid. Make sure to use clean syringes for accurate measurements.

STEEPING PROCESS

Steeping is a magical yet very simple process that can improve the overall taste of your e juice.  Basically, it is a process that oxidizes the components of the liquid and helps them blend in. Pretty much like aged wine, steeped e liquid will taste much better and smoother than a fresh one. The oxidation actually lets the volatile compounds like alcohol replaced by less volatile components like oxygen. At the end of the process the harsh, perfume-like taste is replaced by a smoother, more pleasant flavor. Also, at the end of steeping, the color of the e-juice also changes and usually becomes darker. That is a clear signal that your e-juice has steeped properly.

The traditional, old-school method of steeping involves letting the bottles containing the fluid sit in a dark, dry place for a few days. You may occasionally uncap the bottles to let the vaporized ingredients escape the bottle, then put the cap back again and let them sit in their regular place.

While this process can take a few days or even weeks, innovative vaping souls have figured out several approaches that expedite steeping and finish the process in a few days or even hours.

All of the developed methods involve heating your e juice one way or another so that molecules in the fluid start moving at a faster pace, make the different components mix faster and let oxygen get in. Some of the commonly used techniques are giving your plastic bottles a warm water bath, putting them in a Ziploc and then tossing them in a slow cooker full of water, wrapping them in old socks and throwing them in a dryer, leaving them in the glove box of your car on a warm day, or even using a microwave.  With most processes, when the e-liquid gets hot, you shake it, remove the cap and let it cool down before repeating the whole process again. If you are using a microwave, don’t leave the bottles in for more than 10 seconds, then take them out, shake them, and let them cool down before throwing them in again. I know some people who leave the e liquid bottles right next to the exhaust fan of their laptop, though it’s a slow and very limited approach as you can steep just a few bottles at a time.

In my personal opinion, the approach that yields the best taste is the traditional method, however, you’ll have to wait much longer.

TIPS TO MAKE TASTING DIY ELIQUID

Depending on what kind of e-juice you want, you’ll need to adjust the number of your ingredients as well as the process itself. While it will be some trial and error for you to figure out what really floats your boat, here are a few tips and tricks to help you get started on the right foot:

Always note down every single measurement and every single step you took to make your ejuice. Make sure you don’t skip any details, no matter how small or insignificant it may seem. It often happens that people make great tasting e-liquids, but can never replicate it because they don't remember the exact ratios of the ingredients or the exact steps that they took.
If you like bigger, thicker vapor clouds or want to enjoy sub-ohm vaping, add more VG (for instance use 80/20 VG/PG ratio)

If you want a more intense throat hit or prefer stealth vaping, add more PG
Don't make e-juices in huge amounts as you could end up wasting a lot of money in case your e-juice doesn’t taste good. Likewise, you don’t want to get stuck on vaping something that taste bad. Also, don't go for very small amounts as using ingredients in small amounts leave you a very little margin of error and even the tiniest of variations can have a considerable impact on the overall e-juice.
Using too much nicotine can be toxic. Use caution when handling nicotine and make sure that it is always out of reach of children and pets.

Remember, nicotine is almost always listed in a number of milligrams per millimeter of the liquid. It means that if you have a 20ml bottle of 18mg nicotine, it will have (20*18) 360mg of nicotine. In other words, 18mg is not the total amount of nicotine in the bottle but rather it is the amount per milliliter.
Experiment with different ingredient ratios, play around with your steeping, and most importantly have fun. And if you do end up making a great-tasting e-juice, share the recipe as well as the juice with your friends to help them keep from smoking.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites