Monday, December 21, 2009

Detik-detik gol Kemenangan Malaysia Sukan Sea 25



Sebelum tu nak ucap tahniah kepada skuad bola sepak negara, penantian selama 20 tahun telah pun berakhir. Saja jer nak post kat sini, mana tau lepas ni kena tunggu lagi 20 tahun nak dapatkan balik emas Sukan SEA.

Bung Mokhtar dan Zizie Sahkan Perkahwinan


PETALING JAYA: Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Bung MokhtarRadin dan aktres jelita, Zizie Ezette hari ini mengesahkan mereka sudahberkahwin. Dalam satu SMS kepada wartawan The Star hari ini, BungMokhtar mengesahkan perkahwinannya dengan Zizie, tetapi tidakmemaklumkan tarikh dan tempat pernikahan itu berlangsung.
Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC)itu yang
dipercayai sedang bercuti di luar negara dan engganmemberitahu di mana beliau berada sekarang atau dengan siapa, turutmenafikan tentang majlis respsi perkahwinan yang dikatakan diadakan disebuah hotel mewah di sini malam Rabu lalu.
Beliau juga memohon semua pihak agar menghormati privasi mereka danberjanji akan mengundang media jika mereka mengadakan majlis resepsikelak.
Sementara itu, Zizie ketika dihubungi mStar, secara tidak langsung turut mengesahkan tentang perkahwinannya itu tetapi enggan mengulas lanjut tentang perkara ini.
"Kalau Datuk dah cakap ya (sudah berkahwin), ya lah...," kata Zizieringkas dan menambah akan menjelaskan keadaan sebenar pada waktu yangsesuai.
"Saya dalam situasi yang sukar. Saya perlu menjaga hati banyakpihak. Insya-Allah, bila masanya tiba, saya berjanji akan bercakaplanjut tentang perkara ini.
"Kalau betul saya sudah berkahwin pun, saya tidak salah di sisihukum Allah, cuma mungkin saya bersalah mengikut hukum manusia. Tapijika sudah ditakdirkan itu jodoh saya, elak macam mana pun tetap tidakboleh lari.
"Lagipun, bagi sesiapa yang mengenali saya termasuklahwartawan-wartawan yang baik dengan saya, mereka tahu saya tidak pernahbercinta dengan suami orang. Semuanya adalah lelaki bujang. Tetapikalau sudah jodoh, saya tidak mampu menghalang," ujar Zizie yang kinisedang sibuk menjalani penggambaran drama Suraya

Thursday, December 03, 2009

Movie Ninja (2009)



Malam tadi dok boring-boring lepak kat umah, ada member bagi aku DVD cerita Ninja. best gila babeng cerita ni. Tapi amat tak sesuai untuk budak-budak tengok akan aksi keganasan dalam filem ni. Dari mula sampai habis cerita memang tak henti-henti action pack.

Filem selama 90 minit ni adalah arahan Isaac Florentine..Antara pelakonnya ialah Scott Adkins & Tsuyoshi Ihara.
Kalau nak tau gak jalan cerita leh click read more dibawah... kalau tak nak spoiler...tak yah tekan...
Kisah ini mengenai seorang pemuda Inggeris (Casey) yang menuntut ilmu Ninjitsu di Jepun. Actually, parents dia dulu memang tinggal di sana, tapi selepas kematian ayahnya yang seorang kaki botol, ibunya telah tinggal dia di sana dan dijaga oleh Sensei yang juga mempunyai seorang anak gadis sebayanya.. Casey ni antara pelajar terbaik dan menghormati Sensei tidak seperti seorang lagi iaitu Masazuka yang lebih sombong dan suka irihati pada Casey. Sensei ni akan melantik salah seorang dari pelajarnya yang berjaya mencapai pangkat tertinggi iaitu Seko untuk mewarisi Yoroi Bitsu iaitu peralatan & senjata ninja beserta antidot racun yang digunakan sebagai senjata untuk melawan pihak musuh..

Satu hari Sensei telah mengarahkan Casey dan Masazuka untuk berlawan semasa sesi latihan, walaubagaimanapun, semasa latihan tersebut Masazuka telah berlawan dengan mengikut emosi dan menggunakan senjata sebenar bagi mencederakan Casey. Beliau telah menyebabkan Sensei menjadi amat marah dan telah menghalau Masazuka keluar dari situ serta merta..Masazuka yang berasa kecewa dan marah telah merantau ke New York dan menjadi ahli kongsi gelap dan juga sebagai pembunuh upahan yang amat kejam.

Pada hari tamat latihan, Sensei telah membuat pengumuman dan akan melantik seseorang bagi mewarisi Yoroi Bitsu tersebut, dan pada hari tersebut juga Masazuka datang dan menuntut supaya Yoroi Bitsu diserahkan padanya..Oleh kerana bimbang akan perkara tersebut, Sensei telah mengarahakn Casey dan Namiko ke New York membawa Yoroi Bitsu dan menyembunyikan di sebuah Universiti di sana..ApabilaMasazuka mengetahui yang Yoroi Bitsu telah di bawa pergi, dia telah membunuh Sensei tanpa rasa belas kasihan..

Seterusnya dia memburu Casey dan Namiko di New York. Namiko telah diculik semasa di New York, dan Masazuka telah membuat perjanjian dengan Casey untuk menyerah Namiko sekiranya Yoroi Bitu diserahkan padanya..Casey bersetuju dan mereka telah bertemu di sebuah tapak gereja lama, dan Casey menyerahkan Yoroi Bisu kepad Masazuka namun kotak tersebut adalah kosong, Casey sebenarnya telah memakai kostum Ninja sebenar dan memiliki kesemua peralatan Yoroi Bitsu..Masazuka amat marah dan berlaku pertarungan antara dua ninja berpakain trdisional dan moden. Akhirnya, Masazuka terbunuh setelah Casey berjaya menggunakan ilmu yang xsempat dipelajari Masazuka..

Transeksual di Malaysia.. Apa pendapat Anda?


Apa pendapat anda tentang isu tersebut?... Sebenarnya di Malaysia ni, banyak dah berlaku.

LONDON: Transeksual warga Malaysia, Mohammed Fazdil Min Bahari berasa takut untuk pulang ke Malaysia ekoran reaksi negatif yang timbul daripada pemaparan salah berhubung perkahwinannya dengan seorang warga British. Katanya, dia telah menerima banyak emel dan komen orang ramai yang mengkritik dan menuduhnya mencaci kerajaan Malaysia.

Mohammed Fadzil atau Fatine kesal kerana orang ramai tidak memahami tujuannya datang ke United Kingdom (UK) adalah semata-mata untuk bersama dengan lelaki yang dikasihinya. Katanya, dia tidak boleh berbuat demikian di Malaysia kerana orang ramai melihat perkara tersebut dari aspek keagamaan berhubung perkara itu.

"Saya sangat takut untuk pulang ke tanahair. Saya bimbang akan keselamatan saya," katanya.
Fatine mendakwa satu artikel dalam sebuah tabloid Bahasa Malaysia baru-baru ini telah memberikan gambaran kurang tepat mengenai kisah percintaan mereka sehingga
mencetuskan reaksi negatif. Bercakap pertama kali selepas akhbar The Sun di London mendedahkan berita itu, Fatine berkata dia tidak tahu untuk membuat apa-apa lagi kerana keluarganya telah memutuskan perhubungan dengannya.
"Saya telah menghabiskan masa berjam-jam memohon maaf menerusi panggilan telefon. Saya menyayangi mereka tetapi saya tidak boleh mengubah apa-apa yang telah berlaku," kata artis solek berusia 36 tahun itu. Fatine berasa kesal kerana artikel tersebut telah memutarbelitkan kisah mereka dan mereka tidak berniat untuk menghina komuniti Melayu.

"Mereka juga memasukkan nama bapa saya dalam artikel itu. Itu sebenarnya tak perlu. Ibu saya pula berasa takut untuk meninggalkan rumah sekarang," tambahnya.
Fatine berkata dia kecewa kerana komuniti Melayu tersinggung. Tambahnya, mereka berdua cuma ingin bersama di UK kerana mereka tidak boleh berbuat demikian di Malaysia.

Fatine sedar orang-orang Melayu memegang nilai-nilai tradisional dan "tidak dapat menerima orang sepertinya".
Bagaimanapun, dia berharap keadaan akan beransur-ansur baik.
Fatine "berkahwin" dengan Ian Young, pemilik syarikat penyelenggaraan harta tanah Mei lalu. Dia berdepan dengan tindakan deportasi kembali ke Malaysia selepas visa 'Leave to Remain' miliknya ditolak oleh Home Office ekoran foto "salah".

Permohonan kedua yang besertakan foto paspot dengan latar putih dan bukannya biru telah dikemukakan untuk pertimbangan semula.
Bagaimanapun, permohonannya untuk mendapatkan visa telah ditolak pada Oktober lalu.
Pasangan itu baru mengemukakan permohonan buat kali ketiga untuk mendapatkan 'Right to Family Life (hak untuk mendapatkan kehidupan berkeluarga)' di bawah Akta Hak Asasi Manusia di Britain. Pada Isnin lalu, Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Abdul Rahman Othman berkata, jabatan imigresen berkemungkinan mengambil tindakan undang-undang terhadap Fatine.

Ini kerana katanya, pihaknya memandang serius rakyat Malaysia tinggal terlalu lama di luar negara.

kredit - mstar online

Thursday, November 26, 2009

Gambar Inul tunjuk bontot.


Dapat dari email... tak pasti kesahihan gambar ni. Sama ada photoshop atau real... lu pikirlah sendiri.

Inul posing tunjuk bontot. Nie mesti gian stim nak bagi orang tengok bontot dia tue.
Abang-abang amik gambar tue seronok tak ingat la. Orang dah bagi bontot free. Layankan jerlah.

Minyak RON95 Merosakkan Enjin?



Selain boleh merosakkan enjin keta, saya rasa ianya juga merugikan. Tidak seperti minyak Ron97 yang lebih menjimatkan dari segi penggunaan.

KUALA LUMPUR, 24 Nov: Dua ahli Parlimen, masing-masing daripada PKR dan BN membangkitkan persoalan kualiti dan kebimbangan orang ramai terhadap minyak RON95 yang didakwa akan menjejaskan prestasi enjin.

Datuk Johari Abdul (PKR-Sungai Petani) telah membangkitkan kualiti minyak tersebut yang diperkatakan banyak pihak sehingga terdapatnya notis yang diletakkan di stesen minyak bukan Petronas mengenai petrol RON95 yang boleh membahayakan enjin.

"Ada stesen minyak yang bukan Petronas telah meletakkan notis bahaya terhadap minyak RON95 dan menyenaraikan jenis kenderaan yang boleh menggunakan minyak ini," katanya mendedahkan kepada Dewan Rakyat.

Manakala Hamim Samuri (BN-Ledang) menyatakan sekiranya minyak kuning (RON95) lebih efisien, maka adalah lebih baik hanya satu jenis minyak sahaja digunakan dan dicadangkan supaya minyak lain seperti RON97 ditarik balik.

Bagaimanapun, tanggapan pengguna terhadap penggunaan minyak petrol RON95 yang merosakkan enjin adalah tidak tepat, kata Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Tan Lian Hoe yang menjawab solan tersebut.

Katanya sekiranya enjin kenderaan cukup sekadar dengan pembakaran RON95, penggunaan RON yang lebih tinggi tidak akan memberi kesan kepada keupayaan enjin secara optimum.

Kata Tan negara-negara pengeluar kenderaan utama dunia seperti Jepun, Eropah dan Amerika Syarikat juga menggunakan petrol RON95.

"Di Eropah, penggunaan RON95 adalah lebih 84 peratus daripada keseluruhan penggunaan petrol yang merupakan bahan bakar utama kenderaan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan asal Datuk Johari Abdul (PKR-Sungai Petani) yang ingin tahu sama ada minyak petrol yang dijual di stesen minyak Petronas iaitu Primax 95 tidak sesuai digunakan untuk kereta import dan kereta mewah kerana minyak itu boleh merosakkan enjin.

Tan berkata sebelum keputusan untuk memperkenalkan RON95 dilaksanakan, beberapa siri perbincangan dengan pelbagai pihak yang terlibat telah diadakan untuk mendapatkan maklum balas daripada setiap aspek penggunaan petrol RON95.

Beliau berkata dengan menggunakan petrol yang mempunyai nilai RON minimum yang bersesuaian dengan keperluan kenderaan sepertimana yang disyorkan oleh pengeluar enjin kenderaan akan memastikan pembakaran berlaku tepat pada masanya lantas mengelakkan berlakunya fenomena ketukan enjin.

Ketika menjawab soalan tambahan Johari mengenai terdapatnya notis yang diletakkan di stesen minyak bukan Petronas mengenai petrol RON95 yang boleh membahayakan enjin, Tan berkata kementerian tidak menyedari mengenai perkara itu.

Monday, November 23, 2009

Senarai 14 Lagu Finalis Ke Anugerah Juara Lagu Ke-24

Tahniah hantujeraul ucapkan kepada semua finalis. Berikut ini, senarai 14 buah lagu yang berjaya untuk ke Anugerah Juara Lagu ke-24:

1. Aku Skandal - Hujan
2. Tak Mungkin Kerana Sayang - Alyah
3. Aurora - Estranged
4. Bengang - Akim
5. Aku Rindu Sayang Kamu - Black
6. Dan Sebenarnya - Yuna
7. Rindu Terhenti - Tomok
8. Pakai Buang - Stacy
9. Kau Aku - Aizat
10. Pergi - Aizat
11. Situasi - Bunkface
12. Benchinta - Faizal Tahir
13. Adam dan Hawa - Misha Omar
14. Masih Jelas - Hafiz


Tahniah kepada semua finalis~!

Here is the beginning of my post. And here is the rest of it.

Monday, October 26, 2009

Menatap Matamu - Aril AF7


Song :- Menatap Matamu - Aril AF7
Artist :- Aril AF7
Click the link below for download this song mp3
Klik pada link lagu dibawah untuk muat turun lagu percuma

Download Song

Lirik lagu Menatap Matamu - Aril Af7

Sungguh indahnya hari berlalu
Menunggu kasih tambatan hati
Ingin rasanya selalu berbagi
Bersamanya kala suatu nanti

Andainya kau jadi milikku
Selaluku nyanyikan lagu rindu
Andaikan kau dan aku bersatu
Dunia ini berseri selalu

Kuingin dirimu dekat dihatiku
Berdua kita kan raih bahagia
Kuingin dirimu turut merasa
Rasa rindu untuk menatap matamu
Menatap matamu

Bagaikan bintang nun jauh di sana
Terangi malam yang semakin gelap
Jika kau sudi menemaniku
Takkanku lepas walau sedetik pun

Cari Jodoh - Wali Band


Song :- Cari Jodoh
Artist :- Wali Band
Click the link below for download this song mp3
Klik pada link lagu dibawah untuk muat turun lagu percuma

Download Song

Lirik lagu Cari Jodoh - Wali Band

Apa salahku apa salah ibuku
Hidupku dirundung pilu
Tak ada yang mau dan menginginkan aku
Tuk jadi pengobat pilu
Tuk jadi penawar rindu

Tuk jadi kekasih hatiku

*
Timur ke barat selatan ke utara
Tak juga aku berjumpa
Dari musim duren hingga musim rambutan
Tak kunjung aku dapatkan
Tak jua aku temukan
Oh tuhan inikah cobaan

**
Ibu-ibu bapak-bapak
Siapa yang punya anak
Bilang aku aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
Karna cuma diriku yang tak laku-laku

***
Pengumuman-pengumuman
Siapa yang mau bantu
Tolong aku kasihani aku
Tolong carikan diriku kekasih hatiku
Siapa yang mau

Back to *, **, ***

Ibu bapak punya anak
Bilang-bilang aku aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
Karna cuma diriku yang tak laku-laku

Back to ***

Friday, October 09, 2009

Budak Sekolah Bertudung Gaduh


Budak Sekolah Bertudung bergaduh berebut??????

Hati-hati Mandi bersama


Hati-hati mandi bersama

Wednesday, September 30, 2009

Black Mentor dengan kekasih hatinya..

Black Mentor dengan kekasih hatinya..

Friday, September 11, 2009

Pengalaman Pertama Main ngan Awek


Pada sesiapa yg blom cukup umor cam langsat, pulasan, asniz... sila baca cerita lain.. kang terangsang nanti korang nangisss!!!

Aku ingin berkongsi pengalaman pertama aku bermain dengan perempuan. Ini bukan fantasi dan memang betul-betul terjadi. Tahun 2000 adalah tahun di mana ekenomi Malaysia agak lembab. Disebabkan gaji yang kena potong aku berpindah ke rumah sewa yang agak murah di luar Kuala Lumpur. Aku menyewa sebuah rumah kampung berkongsi
membayar dengan teman2 yg lain. Disebabkan aku bekerja syiff, tidur aku tak menentu. Kalau kerja pagi aku tidur malam dan kalau kerja malam aku tidur sianglah.

Nak jadikan cerita jiran aku tu adalah sebuah keluarga kecil lebih kurang 3 orang anaknya. Yang bungsu 3 tahun, kedua 12th dan yg ketiga anak gadisnya, berusia 18th. Jika aku pulang kerja syif malam aku senang membasuh terus pakaian aku dan akan aku sidai di ampaian yang bertentangan dgn bilik anak gadisnya yg sulung. Setiap kali aku menyidai kain bajuku, aku perasan ada sepasang mata di celah2 tingkap cermin memerhatiku. Tapi aku syak mesti anak gadisnya itu. Tekaan aku rupanya tepat bila maknya memanggil "Yati!!!!", lantas bergemalah satu suara dari bilik itu dan menyahut, "ya, mak!!!".

Aku pendekkanlah ceritaku ini. Entah macamana pada hari yang lain aku menyidai kain bajuku, anak gadisnya juga menyidai kain bajunya juga kerana ampaian kami bertentangan kedudukannya. Maka dari peristiwa itulah titik tolak perkenalan kami. Setiap kali aku sidai baju mesti dia sidai baju juga dan kami sering bertanya kabar dan berbual2 mesra.

Satu hari dia tanya aku, "Siang ni you free tak?" Aku yg terpinga-pinga bertanya balik, "Ada apa?" "I nak tumpang bilik youlah, kawan you pun kerjakan?" Berderau darah aku lantas terpacul selamba suaraku "Eh... no problem" "Bilik u ada TV?" tanya dia lagi "Ada!!!" balasku dengan kehairanan "Kalau macam tu baguslah..u tunggu kat bilik, lagi 1/2 jam i datang."

Aku pun dengan dada yg berdebar2 menunggunya sambil memerhati jam di dinding dengan perasaan yg tak sabar. Setengah jam berlalu tiba2 Tuk! Tuk! Tuk! Pintu bilikku berbunyi. Tanpa membuang masa aku membuka pintu bilik dan Yati dengan tshirt ketatnya tersenyum sambil tangannya menjinjing beg plastik yg aku tak pasti apa isinya. Tanpa membuang masa dia terus menuju dan men'switch on'kan tv aku dan terus membuka barang di dalam beg plastiknya. "U biasa main tak?" tanya Yati "Tak biasa" jawab aku "Tak pe i ajar u, step by step. U tengok i punya permainan dan lepas tu u pulak main, nanti dak okey kita main sama2."ujarnya panjang lebar.

Tak sampai 1 jam permainan yg diajar oleh Yati, aku dah okey dalam permainanku dan kami kini bermain bersama-sama. Kadang-kadang turn aku dulu kemudian turn dia pulak.

Fuhhhh... .Syok ape... Gian beb, dan dengan selamba aku pun tanya,

"Eh, mahal tak Playstation yang u beli nie?" tanya aku
"Mahal juga, itupun ayah yang belikan" jawab Yati
"I ingat nak belilah satu, bulan depan" aku bersuara dgn penuh minat "Eloklah, esok nanti Yati tak yah nak bawak Yati punya PS lagi" Yati menjawab dgn senyum. Lebih kurang 2 jam bermain, Yati minta diri dan kami bersalaman.

Untuk kekawan, itulah pengalaman pertama aku bermain Playstation dengan seorang awek. Aku harap korang terangsang dengan cerita benar aku ini... .

Tanda-Tanda Kitab Yang Bawa Kebenaran

Sesuatu yang menjadi keyakinan itu hanya dianggap kebenaran bila ia sesuai dengan ilmu. kalau ia tidak sesuai dengan ilmu, ia tidak dianggap kebenaran, walaupun kita meyakininya sebagai satu kebenaran. Ibarat orang yang menangkap ular tapi disangka haruan. Bila dibahaskan dengan ilmu, ternyata apa yang ditangkap itu bukan haruan tetapi ular. Ini bermakna, keyakinannya itu tidak berasaskan ilmu. Sekadar yakin pada sesuatu itu tidak semestinya menunjukkan perkara yang diyakini itu satu kebenaran. la mesti diuji dengan ilmu, pengalaman dan kajian-kajian.

Oleh itu, kalau kita mahu membuktikan kebenaran sesuatu kitab yang menjadi pegangan mana-mana penganut agama hari ini, kita perlu menyuluhnya dengan ilmu. Sesuatu kebenaran itu mesti boleh diperkatakan dengan ilmu, barulah boleh diterima sebagai kebenaran.

Di sini kita akan bahaskan secara umum, bagaimana untuk membuktikan sesuatu kitab itu benar-benar daripada ALLAH atau tidak.

1. Sesuai Dengan Fitrah

Kitab yang benar-benar membawa ajaran yang sesuai dengan fitrah. Kalau ia tidak sesuai dengan fitrah, itu bukanlah ilmu. Kenapa mesti sesuai dengan fitrah? Sebab ALLAH datangkan kitab atau peraturan itu sebagai rahmat untuk kebahagiaan manusia. Supaya apa yang ALLAH suruh atau perintahkan, disetujui oleh hati. Begitu juga apa yang ALLAH larang, hati turut menyetujuinya; memang patut ia dilarang.

Sebagai contoh, kalau ada kitab yang mengharamkan perkahwinan, kita perlu tanya hati kecil atau fitrah hati kita; apakah fitrah manusia tidak ingin pada perkahwinan? Apakah dengan berkahwin itu hati rasa seronok atau sebaliknya? Sebenarnya semua manusia ingin pada perkahwinan. Kalaulah ada kitab yang mengatakan perkahwinan itu tidak dibolehkan, bukankah ini menyeksa jiwa? Dan bukankah ini menafikan rahmatil `alamin (rahmat untuk sekalian alam)? Kalau dengan mengamalkan ajaran kitab itu tidak terasa rahmatil `alamin, bermakna kitab itu bukan asli lagi. la bukan kitab yang membawa kebenaran.

2. Ada Teguran ALLAH

Dalam kitab yang benar-benar membawa kebenaran, ALLAH ada memberi teguran kepada rasul yang ditugaskan membawa kitab itu. Ini sebagai satu didikan atau pimpinan dari ALLAH untuk rasul berkenaan, kerana sebagai manusia biasa, kalau ALLAH tidak pimpin, pasti dia akan tersilap. Jadi pimpinan ALLAH itu termasuklah teguran yang disampaikan melalui kitab. Kalau dalam sebuah kitab yang dikatakan membawa kebenaran itu tidak terdapat teguran dari ALLAH kepada rasul, ini bermakna kitab itu bukan kitab asli tetapi sudah diubah suai isi kandungannya. Atau ia merupakan kitab yang direka sendiri, bukan yang datang dari ALLAH.

3. Sesuai Dengan Akal

Syariat yang dibawa oleh kitab itu boleh dihujah dengan akal. Bila dihujah, terasa munasabahnya. Misalnya, perintah suruh yang terdapat dalam kitab itu sangat munasabah bila dipadankan dengan akal. Begitu juga perintah larang, kalau dihujah dengan akal sangat munasabah. Sebaliknya, kalau syariat yang dibawa itu tidak munasabah bila dihujah dengan akal, ini menunjukkan kitab itu bukan membawa kebenaran tetapi membawa kepalsuan.

4. Tidak Dapat Ditiru

Kitab yang benar datang daripada ALLAH tidak dapat ditiru walaupun oleh orang yang paling bijak sekalipun. Kalau kitab itu boleh ditiru, itu tandanya ia bukan datang dari ALLAH. Mana mungkin perbahasan ALLAH dapat ditiru oleh manusia?

5. Bahasa Mudah Tapi Tak Boleh Ditipu

Bahasa yang digunakan mudah tetapi itupun tidak boleh ditiru oleh manusia. Kalau bahasa dalam kitab itu sulit tapi boleh tiru, ini menunjukkan kitab itu bukan datang daripada ALLAH. Atas dasar rahmat dari ALLAH, kitab yang diutuskan-Nya kepada manusia mudah difahami, tapi tidak boleh ditiru. Ini satu keajaipan daripada ALLAH.

6. Menceritakan Sejarah Rasul Sebelumnya

Isi kitab itu dari ayat ke ayat, dari halaman ke halaman dan dari juz ke juz tidak berlawanan antara satu sama lain. Dan kitab itu ada menceritakan tentang utusan atau rasul selain daripada rasul yang membawa kitab itu. Kerana rasul yang diutus oleh ALLAH itu bersambung-sambung dari seorang ke seorang sampailah kepada Rasul Penutup, Nabi Muhammad SAW. Jadi kalau dalam kitab itu tidak ada menceritakan tentang rasul yang akan menyambung tugas membawa kebenaran, itu menunjukkan kitab itu tidak benar. la direka-reka oleh manusia, bukan dibawa oleh rasul.

7. Mengikut Perkembangan Masa

Syariat yang ALLAH turunkan melalui kitab itu tidak terus lengkap, sesuai dengan perkembangan manusia. Misalnya, di zaman Nabi Adam, syariat membolehkan perkahwinan antara adik-beradik, kerana waktu itu manusia belum ramai. Kalau waktu itu tidak dibenarkan berkahwin antara adik-beradik, ertinya tidak berlaku perkahwinan, sedangkan keinginan pada perkahwinan adalah fitrah. Tetapi kemudian dari itu, apabila manusia sudah ramai, tidak dibenarkan lagi manusia berkahwin antara adik-beradik.

8. Ajarannya Khusus Untuk Satu Kaum

Kebenaran yang dibawa oleh kitab yang datang dari ALLAH itu tidak terus ditujukan kepada semua kaum di dunia, tetapi ditujukan kepada satu-satu kaum saja. Dengan kata lain, sebelum ALLAH datangkan kitab yang ditujukan kepada semua kaum, secara beransur-ansur ALLAH turunkan kitab yang ditujukan kepada satu-satu kaum. Kerana kalaulah daripada awal-awal lagi rasul itu mesti menyampaikan kepada semua orang di seluruh dunia, ini akan menyulitkan. Waktu dulu perhubungan sulit, sukar bagi rasul untuk pergi menjelajah ke semua tempat. Sebab itu rasul-rasul yang datang silih berganti itu diutuskan pada satu-satu kaum saja. Hanya rasul yang terakhir sekali (Nabi Muhammad SAW) diutuskan untuk semua bangsa atau kaum, kerana waktu itu perhubungan sudah agak mudah. Sama ada mudah bagi rasul itu bertemu dengan orang atau orang bertemu dengannya.

Jadi, hanya Rasulullah SAW saja yang membawa ajaran untuk semua kaum dan bangsa, manakala rasul-rasul yang lain tidak. Kalau ada kitab selain dari yang dibawa oleh Rasulullah, yang isinya ditujukan untuk semua kaum, maka ini menunjukkan kitab itu bukan datang dari ALLAH. Kitab itu nyata membawa kepalsuan. Tapi kenapa ajaran dalam semua agama sekarang ini mahu melibatkan semua kaum? Sedangkan sewaktu didatangkan dulu, kitab-kitab selain dari yang dibawa oleh Rasulullah SAW tidak begitu kedudukannya; ia hanya khusus untuk satu-satu bangsa atau kaum saja.

9. Ramalannya Tepat

Apa yang disebut di dalam kitab itu mengenai apa yang akan berlaku pada masa depan, mesti benar-benar berlaku. Kalau ia tidak berlaku, itu tandanya kitab itu bukan kitab yang benar.

10. Tiada Tokok-Tambah

Tidak boleh ada campurtangan sebarang orang dalam penyampaian kitab itu, sekalipun oleh rasul yang membawanya. Tidak boleh ada ubah-suai atau tokok-tambah. Sebagaimana ALLAH sampaikan, begitulah rasul sampaikan. Kalau ada tokok tambah, itu bukan kitab yang asli.

ITULAH asas-asas sebagai bahan berfikir, bagi membezakan kitab yang membawa kebenaran dengan kitab yang palsu

Noktah Cinta - Hafiz Af7


Song :- Noktah Cinta - Hafiz Af7
Artist :- Hafiz AF7
Click the link below for download this song mp3
Klik pada link lagu dibawah untuk muat turun lagu percuma

Noktah Cinta
Hafiz Af7


Lirik lagu Noktah Cinta - Hafiz AF7


ternyata semua bicaraku
tersimpan di dlm hatiku
ternyata semua soalanku
tak pernah kau fikir di fikiran
mengapa kau masih
mencari kepastian dalam cinta
dan disini masih
mencari jawapannya

tuhan tolong nyatakanlah
padanya tentang cinta
adakah masih diriku diperlukan
tuhan tunjukkan padanya
tentang apa yang kufikirkan
adakah cinta ini perlu untuk dirinya

berbicara tentang cinta kita
masih tiada noktah penghujungnya
berbicara tentang perasaan
simpan saja semua itu

mengapa kau masih
mencari kepastian dalam cinta
dan disini masih
menanti jawapannya

tuhan tolong nyatakanlah
padanya tentang cinta
adakah masih diriku diperlukan
tuhan tunjukkan padanya
tentang apa yang kufikirkan
adakah cinta ini perlu untuk dirinya

Koleksi Lagu Raya Terbaik (Pilihan)



01. Aishah - Pulanglah: Download MP3 (Ziddu)
02. Anuar & Ellina - Suasana Hari Raya: Download MP3 (Ziddu)
03. Aman Shah - Kepulangan Anakmu:
Download MP3 (Ziddu)
04. Aishah - Setitis Cahaya Di Aidilfitri:
Download MP3 (Ziddu)
05. Ahmad Jais - Selamat Hari Raya:
Download MP3 (Ziddu)
06. Asha Malik - Pulang Di Hari Raya:
Download MP3 (Ziddu)
07. Black Dog Bone - Cahaya Aidilfitri:
Download MP3 (Ziddu)
08. Hail Ameer & Uji Rashid - Seloka Hari Raya:
Download MP3 (Ziddu)
09. D.J. Dave - Menjelang Hari Raya:
Download MP3 (Ziddu)
10. Jeffrydin - Musafir Di Aidilfitri:
Download MP3 (Ziddu)
11. Raihan - Satu Pagi Di Hari Raya:
Download MP3 (Ziddu)
12. Mamat - Ku Pohon Restu Ayah Bonda:
Download MP3 (Ziddu)
13. Jamal Abdillah - Salam Aidilfitri:
Download MP3 (Ziddu)
14. M. Nasir - Suatu Hari Di Hari Raya:
Download MP3 (Ziddu)
15. P. Ramlee - Dendang Perantau:
Download MP3 (Ziddu)
16. S. Jibeng - Musafir Di Aidilfitri:
Download MP3 (Ziddu)
17. Raihan, Nowseeheart, Rem & Ajai - Lebaran Ini:
Download MP3 (Ziddu)
18. Sharifah Aini - Suasana Hari Raya:
Download MP3 (Ziddu)
19. Siti Nurhaliza - Aidilfitri Di Alaf Baru:
Download MP3 (Ziddu)
20. Sanisah Huri - Aidilfitri:
Download MP3 (Ziddu)
21. Sudirman - Dari Jauh Ku Pohon Maaf:
Download MP3 (Ziddu)
22. Siti Nurhaliza - Sesuci Lebaran:
Download MP3 (Ziddu)
23. Ziana Zain & Awie - Halaman Asmara:
Download MP3 (Ziddu)
24. Sudirman - Selamat Hari Raya:
Download MP3 (Ziddu)
25. Hattan - Selamat Datang Sayang: Download MP3 (Ziddu)

Download TAKBIR RAYA

Here is the beginning of my post. And here is the rest of it.

Kakitangan Kerajaan Dapat Bonus Raya

Bantuan Khas RM500 Untuk Penjawat Awam Kumpulan Sokongan

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak Rabu mengumumkan berita gembira untuk 860,000 penjawat awam kumpulan sokongan iaitu pemberian bantuan khas kewangan RM500 bagi kumpulan itu.

Bayaran khas kewangan itu akan dibuat dua kali iaitu RM250 dibayar sebelum Aidilfitri manakala bakinya pada bulan Disember.

Ini bermakna untuk Hari Raya ni kakitangan kerajaan akan mendapat RM250 sahaja. Ok lah dari takde kan? Bersyukurlah kakitangan kerajaan kerana gaji dah besarkan sekarang. Manakala peneroka Felda dapat bonus RM300 seorang.

Pakistani Ladies Fashion


Pakistani Ladies Fashion...



Wednesday, September 02, 2009

Krisdayanti Kena Cerai Talak Tiga


Nampak jer bahagia.... tup-tap-tup tap... cerai....

KUALA LUMPUR - Suami artis popular Indonesia, Krisdayanti, 34, telah menjatuhkan talak tiga kepada penyanyi berkenaan pada 19 Ogos lalu, tiga hari sebelum umat Islam menyambut kehadiran Ramadan.

Anang Hermansyah, 40 tahun, mengaku beliau telah melafaz cerai kepada penyanyi lagu Menghitung Hari itu setelah mempercayai penyanyi yang mesra dipanggil KD telah memiliki 'pujaan hati' yang lain.

"Secara Islam, perceraian itu sudah sah tetapi kami masih dalam proses dengan jabatan agama," ujar Anang kepada beberapa media Indonesia seperti disiarkan.

Menurut Anang, bagi menghormati bulan Ramadan, proses perceraian akan diselesaikan sepenuhnya selepas Aidilfitri ini.
Beberapa media Indonesia juga menulis Anang mengetahui hubungan KD dengan lelaki berkenaan setelah diceritakan sendiri oleh anaknya, Titania Aurellie, 11.

Anang mendakwa, perceraian itu dibuat atas persetujuan anak-anak mereka selain diminta oleh isterinya sendiri.

Kisah Duyung Pasir Pandak adalah penipuan.

Minat benar aku ngan kisah duyung ni kan hehehe... Ok, sebenarnya kat sini aku nak meleraikan kekeliruan ramai pembaca. Sekiranya anda hendak percaya atau tidak itu adalah hak anda sendiri.

Bagi saya pemilik blog ini adalah... setelah mengkaji dan meneliti chewaaahhh... duyung Pasir Pandak ini adalah tipu... di ulangi TIPU....

Tadi aku baru jumpa video sebiji cam video duyung pasir Pandak. Video tersebut sudah diupload pada tahun lepas 2008, dan video yang diletak kat youtube pasal pasir pandak tu pada tahun 2009... So korang paham-paham lah yer....

Anda boleh melawat ke SINI untuk video dari Disclose TV.

Lagi satu bukti yang sahih... adalah anda boleh pergi ke link ini Juan Cabana Gallery dan anda akan lihat Duyung yang bernama Nerina... sama tak dengan duyung yang dihebohkan... hehehehe

So nampaknya ramai yang dah kena tipu... nasib aku cepat mengkaji benda ni awal-awal.
Salam semua... Lain-lain cerita best akan saya upload tak lama lagi

Tuesday, September 01, 2009

Video Ikan Duyung ditemui mati di Pasir Pandak


Update 2/9/2009 dari Jeraul : Kisah Penemuan Ikan Duyung di Pasir Pandak ini adalah TIPU. Sili pergi ke link ini untuk cerita selanjutnya Kisah Penipuan Kewujudan Duyung

Susulan cerita Ikan Duyung ditemui mati di Pasir Pandak Kuching tempohari. Dah ada orang upload dalam youtube. Kesahihan cerita masih belum saya perolehi. Masih menunggu cerita sebenar dari rakan yang memang berminat dengan cerita2 camnie... so, tunggu laporan dari saya sedikit masa lagi.

Thursday, August 27, 2009

Rasul Melayu Buat Blog Sendiri????

Gila apa.... mana peginya ISA? Orang camni lah yang patut dimasukkan ke ISA.

Rasul Melayu??

Harap korang tak terpedaya ngan hujah orang tua ni.

Wednesday, August 26, 2009

PAS Menang Pilihanraya Permatang Pasir


KUALA LUMPUR, 25 Ogos:PAS mengulangi kemenangan besar yangdicapai dalam Pilihan Raya Umum ke-12 pada Mac tahun lalu apabilakiraan undi rasmi menunjukkan calonnya, Mohd Salleh Man mengatasipesaing daripada Barisan Nasional, Rohaizat Othman dengan majoritimelebihi 4,551.

Kiraan rasmi menunjukkan PAS mendapat 9,618 undi berbanding 5,067diperolehi BN, menambahkan lagi pukulan kepada BN yang belum pernahmemenangi pilihan raya kecil di Semenanjung sejak selepas pilihan rayaumum lebih setahun lalu.

Kerusi Dun Permatang Pasir dimenangi wakil PAS Datuk MohdHamdan Abdul Rahman dengan majoriti 5,433 undi dalam Pilihan RayaUmum-ke 12, kemenangan ketiga dan dengan majorit terbesar dalam tigapilihan raya dimenangi PAS sejak 1999.

Kemenangan ini menyaksikan majoriti merosot diperolehi PAS dipercayai akibat hari pengundian yang dilakukan pada hari bekerja.

Jumlah keluar mengundi merosot kepada 73.1 peratus daripada 82.57 peratus pada pilihan raya umum yang lalu.

PAStelah menjalankan kempen dengan lancar sejak hari pertama kempen ekoranmasalah peribadi calon BN berhubung salah laku melibatkan wang anakguamnya berjumlah RM161,000.

Umno yang berharap untuk mengulangi peningkatan undi diperolehidi Manek Urai gagal mencapai matlamat tersebut dalam menghadapi PAS dikubu kuatnya yang juga kerusi tunggal PAS di Pulau Pinang.

Kewujudan Ikan Duyung di Pasir Pandak Kuching?


Update 2/9/2009 dari Jeraul : Kisah Penemuan Ikan Duyung di Pasir Pandak ini adalah TIPU. Sili pergi ke link ini untuk cerita selanjutnya Kisah Penipuan Kewujudan Duyung

Kewujudan Ikan Duyung di Pantai Pasir Pandak? Betul atau tidak belum dapat Jeraul pastikan. Tapi dah banyak orang kat sini bagi tau ikan duyung tersebut memang wujud..
Bila dengar jer pasal duyung ni Jeraul terus usha dalam google nakkan kepastian dan gambar-gambar ikan duyung tersebut. Kredit gambar dan info dari blog Rino . Tapi ianya ditaip dalam bahasa Iban. Dari cerita dalam blog tu dan maklumat yang didapati dari komen blog beliau, empunya blog mengiyakan kewujudan duyung tersebut. Kalau betullah duyung ni wujud, memang betullah dongeng orang tua2 zaman dulu... Gambar lain duyung leh click kat baca selanjutnya dibawah...










Monday, August 24, 2009

Kuching Festival 2009, Girl Fighting


Girl fighting at Kuching Festival 2009....

Thursday, August 20, 2009

Cinta Terlarang - The Virgin


Song :- Cinta Terlarang - The Virgin
Artist :- The Virgin
Click the link below for download this song mp3
Klik pada link lagu dibawah untuk muat turun lagu percuma

Download Song

Lirik Lagu Cinta Terlarang - The Virgin with chords

Bm E
Kau kan slalu tersimpan di hatiku
A
Meski ragamu tak dapat kumiliki
Bm E
Jiwaku kan slalu bersamamu
A
Meski kau tercipta bukan untukku


Reff:
D E C#m
Tuhan berikan aku hidup satu kali lagi
F#m
Hanya untuk bersamanya
Bm E A
Kumencintainya, sungguh mencintainya
D
Rasa ini sungguh tak wajar
C#m F#m
Namun kuingin tetap bersama dia
Bm Dm
Untuk selamanya
Bm E A
Mengapa cinta ini terlarang saat kuyakini kaulah milikku
Bm E
mengapa cinta kita tak bisa bersatu
A
saat kuyakin tak ada cinta selain dirimu

Reff:
D E C#m
Tuhan berikan aku hidup satu kali lagi
F#m
Hanya untuk bersamanya
Bm E A
Kumencintainya, sungguh mencintainya
D
Rasa ini sungguh tak wajar
C#m F#m
Namun kuingin tetap bersama dia
Bm Dm
Untuk selamanya

Friday, August 14, 2009

Aku Rindu Sayang Kamu - Black Mentor


Lagu ni khas buat Shrek.. .heheheheh

Song :- Aku Rindu Sayang Kamu
Artist :- Black Mentor
Click the link below for download this song mp3
Klik pada link lagu dibawah untuk muat turun lagu percuma

Download Song

Friday, August 07, 2009

Jerebu oh jerebu...


Nampaknya keadaan jerebu kat Kuching hari ni makin teruk... Dahla pulak kena time virus H1N1 tengah melanda... Pagi tadi tebal jer jerebu tu, teringat plak zaman 1997 dulu, masa Kuching kena darurat jerebu. Tok Uban, takkan tekder cuti lagi kot hehehehe..

Thursday, August 06, 2009

Cari Pacar Lagi - ST12


Song :- Cari Pacar Lagi
Artist :- ST 12
Click the link below for download this song mp3
Klik pada link lagu dibawah untuk muat turun lagu percuma

Download Song

Lirik lagu Cari Pacar Lagi - ST 12

cintaku cintaku padamu
tak besar seperti dulu
pernah kau begitu menilai cintaku
begitu rendah di matamu

sayangku sayangku padamu
tak indah seperti dulu
maumu begini maumu begitu
tak pernah engkau hargai aku

oow oow i am sorry
ku takkan love you lagi

ku peluk memeluk dirimu
tak hangat seperti dulu
ku jadi selingkuh karna kau selingkuh
biar sama-sama kita selingkuh

oow oow i am sorry
ku takkan love you lagi

reff:
biar ku putuskan saja
ku tak mau hatiku terluka
lebih baik ku cukupkan saja
ku tak mau batinku tersiksa

jangan kau selalu merasa
wanita bukan dirimu saja
lebih baik ku putuskan saja
cari pacar lagi

repeat reff [2x]

cari pacar lagi
cari pacar lagi

Tuesday, August 04, 2009

Madonna tanpa Make up

Aiseh.... seram sejuk bila tengok lengan si Madonna ni... Inilah rupa sebenar Madonna tanpa sebarang make up. Jauh benar bezanya...



Fergie Before and After Plastic Surgery

Fergie Before and After Plastic Surgery.
Bagi gue... muka dia sebelum pembedahan tu cantik lagi...


Tuesday, July 21, 2009

Kereta Paling Murah di dunia.


Tata Nano, kereta ala-mini yang diwar-warkan sebagai kereta paling murah di dunia telah dilancarkan secara rasmi di Mumbai,India semalam.
Kereta tersebut yang boleh dibeli dengan harga lebih kurang RM8,900, dikatakan akan menjadi kenderaan paling popular digunakan oleh rakyat India kelak.

Versi yang termurah ini tidak dilengkapi ‘power steering’ dan juga penghawa
dingin.Beberapa versi lain juga dikeluarkan untuk permintaan pengguna yang pelbagai. Versi paling lengkap berharga lebih kurang RM12,700

Secara rasminya, Tata bercita-cita untuk memberikan sebuah kenderaan mampu milik kepada rakyat India yang rata-ratanya dalam kelas rendah.Dengan muatan 4 orang dewasa serta penggunaan minyak yang menjimatkan, Tata Nano ini diharapkan dapat mengatasi masalah pembelian kereta oleh warga India.

Semasa pelancaran, tempahan sudah mencapai 206,703, dan syarikat Tata mengatakan kilangnya akan mampu mengeluarkan 60,000 sebulan untuk mengelakkan sebarang tempahan tertunggak lama.

Gambar Armstrong berjalan di bulan disiarkan selepas 40 tahun!!


Photo kredit to Kosmo

WASHINGTON - Satu gambar baru yang menunjukkan angkasawan Neil Armstrong berjalan di bulan disiarkan sempena meraikan ulang tahun ke-40 pendaratan pertama manusia di bulan, lapor sebuah akhbar semalam.

Imej berkenaan dirakamkan oleh sebuah kamera yang berada pada kapal pendaratan bulan namun rakaman itu habis dalam tempoh singkat.

Kapal pendaratan bulan itu popular dengan panggilan Eagle. Ia menunjukkan muka Armstrong dengan jelas ketika dia berjalan di atas permukaan bulan.

Gambar itu dikeluarkan oleh Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA).

Armstrong merupakan manusia pertama menjejakkan kaki ke bulan namun kebanyakan gambar yang dirakamkan hanya menunjukkan rakannya, Buzz Aldrin.

Sebuah syarikat gambar angkasa bersejarah yang beribu pejabat di Ohio, Spacecraft Films berjaya menukar klip rakaman video berdefinisi tinggi itu menjadi gambar.

Imej-imej tersebut kini diedarkan buat kali pertama dalam bentuk buku berjudul Voices from the Moon yang ditulis oleh Andrew Chaikin.

"Ini adalah kali pertama orang ramai dapat melihatnya," kata Chaikin.

Armstrong dan Aldrin berada dua setengah jam pada 20 Julai 1969 di bulan. - Agensi

Selepas banyak-banyak temubual dengan media, tiada sorang pun astronot US yg ngaku berjalan atas bulan berani sumpah dgn bible.....

Monday, July 13, 2009

Black Juara Mentor Musim ke 3


Black telah memenangi pertandingan realiti MENTOR 3 dengan memenangi RM100,000 dan sebuah kereta Kia Spectra. Mentornya Mas Idayu yang mendidik Black dengan cara tradisional dengan menggunakan rotan juga mendapat RM100,000.00 juga.

Isuhangat mengucapkan tahniah kepada Black dan merasakan Black adalah memang layak bergelar juara kerana suaranya memang power. Black berjaya membuktikan walaupun dia 'black' dengan bakat suaranya yang tinggi itu dan hasil sebatan rotan Mas Idayu berjaya mengalahkan peserta-peserta lain sejak di awal konsert mentor lagi. Adakah Mas Idayu menghukum Black dengan rotan samada gimik semata-mata kerana selepas pengumuman Black menjadi juara, Black telah mematahkan rotan tersebut.

Chak pula yang berganding dengan adiknya Stacy dalam persembahan di final, memenangi tempat kedua dan Fira mentee kepada Lah Ahmad yang "membayar nazar" dengan membotakkan kepalanya mendapat tempat ketiga.

Black gagal mengawal perasaan gembiranya memeluk Mas Idayu selepas diumumkan juara Mentor 3. Nampaknya dunia hiburan tanahair meneruskan siri peluk memeluk selepas Nabil tidak sengaja memeluk Irma dan Aril AF7 yang memeluk tenaga-tenaga pengajarnya waima yang bertudung.

Mungkin mereka tahu tida sesuai mengucapkan 'Syukur Alhamdulillah' di majlis hiburan seperti ini dan diganti dengan style omputih - peluk. Apa pula perasaan kita ketika menyaksikan acara peluk ini? Atau kita berasa "..ala takpe lah peluk sikit jer..sporting la sikit".

Thursday, July 09, 2009

Hitler Lebih Dulu Bina STEALTH Dari USA


Prototaip pesawat tentera Nazi Jerman iaitu Horten 2-29 mirip Stealth milik Amerika Syarikat.

BERLIN - Rangkaian National Geographic akan menyiarkan dokumentari yang menunjukkan Jerman sudah membina pesawat mirip Stealth milik Amerika Syarikat (AS) ketika di zaman pemerintahan mendiang Adolf Hitler.

Pesawat itu sudah dibina 30 tahun lebih awal sebelum AS berjaya memajukan teknologi kalis radar yang digunakan oleh pesawat Stealth.

Namun, jurutera-jurutera tentera Nazi cuma sempat membina tiga prototaip pesawat itu dan gagal meneruskan pembinaan secara besar-besaran kerana tewas dalam Perang Dunia Kedua.

Pesawat yang dikenali sebagai Horten 2-29 dan ujian pertama dilakukan pada Mac 1944 manakala kos pembinaannya ialah AS$250,000 (RM885,001) dengan menggunakan enjin BMW 003A.

Beberapa pakar menyatakan jika pesawat itu dikeluarkan secara besar-besaran, kemungkinan Perang Dunia Kedua akan dimenangi oleh Jerman. - Agensi

Bayangkan kalau Nazi sempat buat banyak lagi Horten 2-29 masa tu... silap-silap abis USA kena jajah.

Wednesday, July 08, 2009

Sejarah Huruf

Sejarah huruf bermula di Mesir purba. Pada 2700 SM orang Mesir telah membangunkan set dari sesetengah 22 hieroglyph untuk mempersembahkan konsonan individu dari bahasa mereka, tambahan ke-23 yang seolah-olah telah dipersembahkan kata-initial atau vokal kata-akhir. Glyph ini telah digunakan sebagai panduan sebutan untuk lologram, untuk menulis infleksi tatabahasa, dan, kemudian, untuk transkripkan kata pinjaman dan nama asing. Bagaimanapun, walaupun huruf secara semulajadi, sistem ini tidak
digunakan secara tulen menulis huruf. Huruf skrip tulen pertama adalah difikirkan telah dibangunkan sekitar 2000 SM untuk pekerja Semitik di Mesir tengah. Lebih lima abad kemudiannya ia sebar ke utara, dan semua huruf berikutnya sekeliling dunia telah samada berasal-usul darinya, atau telah diinspirasikan oleh salah satu dari keturunannya, dengan kemungkinan berkecuali dari huruf Meroitik, sebuah hieroglyph adaptasi abad ke-3 SM di Nubia ke selatan Mesir.
HURUF SEMANTIK
Skrip Zaman Gangsa Pertengahan dari Mesir telah kelak untuk ditafsirkan. Bagaimanapun, mereka muncul untuk menjadi kurang sebahagian, dan mungkin dengan lengkap, berhuruf. Contoh tertua dijumpai sebagai graffiti dari Mesir tengah dan bertarikh sekitar 1800 SM . Skrip Semitik ini tidak membatasi sendiri kepada tanda konsonantal Mesir yang wujud, tetapi menggabungkan sebilangan dari hieroglyph Mesir yang lain, untuk sejumlah yang mungkin tiga-puluh, dan menggunakan nama Semitik untuk mereka. Jadi, sebagai contoh, hieroglyph per ("rumah" dalam Mesir) menjadi bayt ("rumah" dalam Semitik). Ia tidak jelas pada masa ini samada glyph ini, apabila digunakan untuk menulis bahasa Semitik, telah tulennya berhuruf secara semulajadi, mempersembahkan hanya konsonan pertama dari nama mereka menurut dasar akrofonik, atau samada mereka boleh juga persembahkan babak konsonan atau malahan juga perkataan seperti mana moyang mereka ada. Sebagai contoh, "rumah" glyph mungkin bangkit hanya untuk b (b sepertimana beyt "rumah"), atau mungkin ia bangkit untuk kedua-dua p dan babak pr dalam Mesir. Bagaimanapun, apabila suatu masa skrip telah diwarisi oleh orang Canaan, ia telah tulennya berhuruf, dan hieroglyph asalnya mempersembahkan "rumah" bangkit hanya untuk b
KETURUNAN ABJAB SEMANTIK
Huruf Proto-Canaan ini, seperti prototaip Mesirnya, hanya mempersembahkan konsonan, sebuah sistem dipanggil abjad. Darinya dapat dikesan hampir kesemua huruf yang pernah digunakan, kebanyakan yang turunnya dari yang lebih muda versi skrip Phoenicia.
Abjad Aramia, yang berkembang dari Phoenicia pada abad ke-7 SM sebagai skrip rasmi Empayar Parsi, muncul menjadi keturunan dari hampir kesemua huruf moden Asia:
Abjad Ibrani moden dimulakan sebagai Aramia pelbagaian. (Abjad Ibrani asal telah dikekalkan oleh Samaritan.)
Abjad Arab diturunkan dari Aramia via huruf Nabatean dari apa yang dipanggil sekarang selatan Jordan.
Abjad Syriak digunakan selepas abad ke-3 CE dikembangkan, melalui Pahlavi dan Sogdian, kedalam huruf dari utara Asia, seperti Orkhon (kemungkinan), Uyghur, Mongolia, dan Manchu.
Huruf Georgia adalah dari tempat asal yang tidak pasti, tetapi muncul menjadi sebahagian keluarga Parsi-Aramia (atau mungkin jadi Greek).
Abjad Aramia juga sudah pastinya keturunan dari
Huruf Brahmic dari India, yang disebarkan ke Tibet, Asia Tenggara, dan Indonesia bersama agama Hindu dan Buddha. (China dan Jepun, semasa menyerap Buddhisme, telahpun literat dan mengekalkan skrip logographik dan ejaan sukuan.)
Huruf
Hangul alphabet telah dicipta di Korea dalam abad ke-15. Tradisi mengatakan bahawa ia merupakan ciptaan autonomi; bagaimanapun, penyelidikan terkini mencdangkan bahawa ia mungkin berdasarkan kepada separuh sedozen huruf yang diambil daripada skrip Tibet melalui imperial huruf Phagspa dari dinasti Yuan dari China. Memang unik di kalangan huruf-huruf dunia, lebihan daripada huruf-hurufnya adalah diambil daripada teras ini sebagai satu sistem featural .
Selain Aramia, huruf Phoenicia memberi kebangkitan kepada huruf
Greek dan Berber. Huruf untuk vokal boleh sebenarnya menghindarkan legilibiliti Mesir, Berber, atau Semitik, ketidakhadiran mereka adalah bermasalah untuk Greek, yang mempunyai struktur morfologikal yang amat berlainan. Bagaimanapun, terdapat penyelesaian mudah. Kesemua nama huruf dari huruf Phoenicia bermula dengan konsonan, dan konsonan ini adalah apa yang mempersembahkan huruf. Bagaimanapun, beberapa dari mereka adalah agak lembut dan tidak dapat disebutkan oleh Greeks, dan demikian beberapa nama huruf datang menjadi disebut dengan vokal initial. Mengikut dasar akrofonik yakni adalah sistem basis, huruf ini sekarang berdiri ubtuk vokal itu. Contohnya, Greeks tidak mempunyai hential glotal atau h, jadi huruf Phoenicia ’alep dan he menjadi Greek alpha dan e (kemudian dinama semula epsilon), dan berdiri untuk vokal a dan e berbanding dari konsonan ʔ dan h. Laksana perkembangan bertuah ini hanya dibekalkan untuk enam dari dua-belas vokal Greek, Greeks akhirnya mencipta diagraf dan lain-lain pengubahsuaian, seperti ei, ou, dan (yang menjadi omega), atau dalam sesetengah kes dengan mudah abaikan kekurangan, seperti dalam panjang a, i, u.
Greek dalam giliran adalah sumber untuk semua skrip moden Eropah. Huruf dialek Greek barat awal, iaitu huruf
eta ditinggalkan h, memberi kebangkitan kepada Italik Kuno dan huruf Roman. Dalam dialek Greek timur, yang tidak mempunyai /h/, eta berdiri untuk vokal, dan ditinggalkan vokal dalam Greek moden dan semua lain-lain huruf dipemerolehan dari pelbagaian timur: Glagolitik, Cyrillic, Armenia, Gothik (yang menggunakan kedua-dua huruf Greek dan Roman), dan mungkin jadi Georgia.
Walaupun deskripsi ini persembahkan evolusi skrip dalam fesyen linear, ini adalah diperkemudahkan. Sebagai contoh, huruf Manchu, diturunkan dari abjad Asia Barat, adalah juga dipengaruhi oleh hangul Korea, iaitu sama ada bebas (pandangan tradisional) atau dipemerolehan dari abugida Asia Selatan. Georgia nyata dipemerolehan dari keluarga Aramia, tetapi kuat dipengaruhi dalam konsepsyennya oleh Greek. Huruf Greek, sendiri akhirnya adalah pemerolehan dari hieroglyph melalui yakni huruf Semitik pertama, kemudian mengambilguna tambahan separuh dozen hieroglyph
demotik apabila ia digunakan untuk menulis Coptik Mesir. Kemudian terdapat Suku Kata Cree (sebuah abugida), yang muncul menjadi fusyen dari Devanagari dan tangan pendek Pitman; terkemudiannya mungkin adalah ciptaan bebas, tetapi berkemungkinan mempunyai asalan akhir dalam skrip Latin kursif.

Sinetron Manohara akan segera ditayangkan.


http://karodalnet.blogspot.com/2009/06/sinetron-manohara-segera-ditayangkan.html

Sinetron Manohara - Sebuah sinetron yang dibintangi oleh Manohara Odelia Pinot akan segera ditayangkan pada salah satu stasion televisi Indonesi
Sinetron yang mengangkat kisah perkawinan yang memilukan tersebut, akan menggambarkan kehidupan dan kisah nyata dari seorang Manohara ketika bersama suaminya Muhammad Fakhry.

Sinetron itu kabarnya akan diproduksi oleh SinemaArt

Nampaknya makin menjadi-jadi semangat anti - Malaysia kat sana.....

Here is the beginning of my post. And here is the rest of it.

Masih Jelas (Studio Version) - Hafiz AF7


Song :- Masih Jelas ( Studio Version) - Hafiz AF7
Artist :- Hafiz AF7
Click the link below for download this song mp3
Klik pada link lagu dibawah untuk muat turun lagu percuma

Download Song

Tuesday, July 07, 2009

I Gotta Feeling - Black Eyed Peas


Song :- I Gotta Feeling - Black Eyed Peas
Artist :- Black Eyed Peas
Click the link below for download this song mp3
Klik pada link lagu dibawah untuk muat turun lagu percuma

Download Song

I Gotta Feeling - Black Eyed Peas Lyrics

I gotta feeling that tonight’s gonna be a good night
That tonight’s gonna be a good night
That tonight’s gonna be a good good night (x3)
Tonight’s the night night
Let’s live it up
I got my money
Let’s spend it up
Go out and smash it
Like Oh My God
Jump off that sofa
Let’s get get OFF
I know that we’ll have a ball
If we get down
And go out
And just loose it all
I feel stressed out
I wanna let it go
Lets go way out spaced out
And loosing all control
Fill up my cup
Mozoltov
Look at her dancing
Just take it off
Lets paint the town
We’ll shut it down
Let’s burn the roof
And then we’ll do it again

Lets Do it (x3)
And live it up
I gotta feeling that tonight’s gonna be a good night
That tonight’s gonna be a good night
That tonight’s gonna be a good good night (x2)
Tonight’s the night
Let’s live it up
I got my money
Lets spend it up

Go out and smash it
Like Oh My God
Jump off that sofa
Lets get get OFF
Fill up my cup (Drink)
Mozolotov (Lahyme)
Look at her dancing (Move it Move it)
Just take it off
Lets paint the town
We’ll shut it down
Lets burn the roof
And then we’ll do it again
Lets do it (x3)
Let’s live it up
Here we come
Here we go
We gotta rock
Easy come
Easy go
Now we on top
Feel the shot
Body rock
Rock it don’t stop
Round and round
Up and down
Around the clock
Monday, Tuesday,
Wednesday, Thursday,
Friday, Saturday,
Saturday and Sunday
Get get get get get
With us you know what we say
Party everyday p-p-p-party
Party everyday
I gotta feeling that tonight gonna be a good night
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good good night(x2)

Friday, June 26, 2009

Farrah Fawcett Dies


Musim celebrity meninggal dunia....

Actress Farrah Fawcett, the Charlie's Angels television star whose big smile and feathered blonde mane made her one of the reigning sex symbols of the 1970s, has died after a long battle with cancer.

She was 62.

Fawcett, first vaulted to stardom by an alluring poster of her in a red swimsuit, was diagnosed with anal cancer in late 2006. It spread to her liver in 2007, proving
resistant to numerous medical treatments in Germany and California.

"After a long and brave battle with cancer, our beloved Farrah has passed away," Fawcett's long-time companion, actor Ryan O'Neal, said in a statement.

"Although this is an extremely difficult time for her family and friends, we take comfort in the beautiful times that we shared with Farrah over the years and the knowledge that her life brought joy to so many people around the world."

Fawcett's death in a Los Angeles hospital came just six weeks after the TV broadcast in May of a video diary she made chronicling her battle with cancer and her final months.

Called Farrah's Story, the documentary was effectively a self-penned obituary by the actress, who was bedridden and had lost her famous hair by the time it was shown.

O'Neal said she had wanted to tell her story on her own terms.

FRIENDS AND COLLEAGUES

Fawcett's close friend Alana Stewart, ex-wife of rocker Rod Stewart, told Entertainment Tonight after leaving the hospital on Thursday; "I just lost my best friend. Her death was very peaceful."

Jaclyn Smith, Fawcett's co-star in 1970s television show Charlie's Angels, said: "Farrah had courage, she had strength and she had faith. And now she has peace as she rests with the real angels."

Actress Cheryl Ladd, who replaced Fawcett on Charlie's Angels, said in a statement: "I'm terribly sad about Farrah's passing. She was incredibly brave, and God will be welcoming her with open arms."

John Forsythe, who co-starred with Fawcett in Charlie's Angels, also expressed his sorrow: "Though I did not know her well, Farrah left an indelible mark on me and the public during her one-year reign on Charlie's Angels. She put up a gallant fight against her unforgiving disease, and I send my deepest sympathies and prayers to her family and friends."

Actor Lee Majors, who was married to Fawcett from 1973 to 1982, told celebrity news outlet Entertainment Tonight: "My wife, Faith, and I were saddened to hear of Farrah's passing. She fought a tremendous
battle against a terrible disease. She was an angel on Earth and now an angel forever."
Ad Feedback

Oscar winner Robert Duvall, who co-starred with Fawcett in 1997 movie "The Apostle," said she would be missed: "Farrah had an outstanding talent, better than most feature film actresses that I've seen. She
was great to work with and will be missed."

ANGEL CULTURE

Fawcett, born February 2, 1947, in Corpus Christi, Texas, was an art student in college before she began modelling, appearing in shampoo ads.

She started guest-starring on TV in the late 1960s and appeared on the television hit The Six Million Dollar Man after marrying the show's star, Lee Majors, in 1974. The couple divorced in the early 1980s.

Fawcett's career took off thanks to a poster of her posing flirtatiously with a brilliant smile in a red one-piece bathing suit. It sold millions of copies and led to her being cast in 1976 in Charlie's Angels, an action show about three beautiful, strong women private detectives.

As the tanned and glamorous Jill Munroe - part of a trio that included Jaclyn Smith and Kate Jackson - Fawcett was the hit show's most talked-about star. She left Charlie's Angels after only one season but lawsuit settlements brought her back to guest-star in subsequent years.

Fawcett's face appeared on T-shirts, posters and dolls. She came to epitomise the glamorous California lifestyle and inspired a worldwide craze for blown-out, feathered-back hair.

The New York Times once described that hair as "a work of art ... emblematic of women in the first stage of liberation - strong, confident and joyous."

"Her hair needed its own phone line," Charlie's Angels co-star Smith recalled later.

In late 2008, Fawcett shaved her own hair when it began falling out because of her cancer treatments.

SERIOUS ROLES

While Fawcett's early career was marked by lightweight roles, the actress sought to play down her sex symbol image in more challenging dramas in the '80s.

She earned critical acclaim for her performance as a battered wife in 1984's The Burning Bed, for which she received the first of three Emmy nominations.

The off-Broadway play and subsequent film Extremities, in which Fawcett played a woman who takes revenge on a would-be attacker, earned one of her six Golden Globe nominations.

Fawcett posed for Playboy magazine in 1995, the same year she received a star on the Hollywood Walk of Fame.

She had one son, Redmond, with O'Neal. Redmond O'Neal, now 24, was arrested on several occasions in 2008 and 2009 for heroin and methamphetamine offenses leading to time in jail.

In the last few years, Fawcett appeared frequently on entertainment TV, where she shared details of her battle with cancer.

But she was outraged when news of her deteriorating condition was leaked to tabloid newspapers.

A Los Angeles hospital employee was charged in 2008 with stealing and selling Fawcett's medical records, leading to a new California law imposing tighter controls on medical files and stiffer penalties for privacy breaches.

- Reuters

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites