Friday, June 30, 2006

Germany–Argentina, a tournament classic

When the ball get rolling on Friday at 17:00 local time at Berlin Olympiastadion ( kalau ikut waktu Malaysia , lebih kurang pukul 11.00 malam) millions around the globe will take sides. FIFA World Cup™ meetings between Germany and Argentina are often the stuff of legend, and with a semi-final spot up for grabs on Friday, this latest clash should be no exception.

Yer memang betul...pertemuan yang penuh dengan tradisi dan pasti hebat bakal dipertontonkan kepada dunia erti sebenar permainan bolasepak. Rasa seperti perlawanan akhir jika 2 pasukan ini bertemu, waima jika bertemu di pusingan kumpulan juga. Kalau dekat Malaysia ni aku rasa, perlawanan antara Germany dengan Argentina ni akan disiarkan oleh Astro jer. Apa dah jadi ngan RTM ni..... Rasanya banyak penyokong di Malaysia ni yang takder Astro akan kecewa. Nasib baik aku pasang Astro ni 3 tahun lepas...kalau tak, duduk kedai Kopi lah gamaknya. Tapi aku kesian dengan Bapak aku kat rumah tue...Rumah Mak Bapak aku tu takder Astro... Harap RTM dapat mengambil perhatian tentang isu ni. 4 tahun sekali jer beb. Germany and Argentina are the best of enemies, their rich footballing histories punctuated by some classic and decisive encounters. Tu lah yang menjadikan perlawanan ini perlawanan tumpuan dunia hari ni...

Past meetings
Although this will be the teams’ fifth encounter at a FIFA World Cup, it is the last two games – the Finals of Mexico 86 and Italia 90 – that cemented the fierce rivalry between the sides. In the first of these, the inspiration for the South Americans’ 3-2 win came from one Diego Maradona, who will doubtless settle for a repeat of that scoreline as he roars his compatriots on from the stands. Four years later, the Nationalmannschaft exacted immediate revenge, when Andreas Brehme's 84th-minute penalty handed them a 1-0 victory and the world title in the decider in Rome. Two interesting facts add even more spice to Friday’s showdown. The first is that at Italia 90, the Albiceleste reached the Final after eliminating the hosts in the previous round. The second is that since Germany’s victory over the South Americans in that year’s decider, they have not beaten their old foes once.

Secara personalnya, aku memang sokong Jerman untuk menang malam ni seterusnya menjadi Juara Piala Dunia 2006 kali ni. Dan aku juga berharap France dapat mengalahkan Brazil di perlawanan suku akhir yang satu lagi. Harapan aku agar Miroslave Klose dapat merealisasikan impiannya mendapat Golden Shoe tahun ini.
Not one, but two spring to mind for Friday’s showdown : They are Miroslave Klose Vs Hernan Crespo and Michael Ballack Vs Juan Riquelme.

Colours for the game
Germany: White shirts, black shorts and white socks
Argentina: Blue shirts, black shorts and white socks

Seorang lagi pemain Argentina yang perlu dikawal oleh pasukan Jerman ialah Maxi Rodriguez. Pemain ini selain lincah, dia juga mempunyai sepakan padu yang kuat, walaupun bersaiz kecil. Jika diikut pada sejarah pun, kebanyakan pemain Argentina yang mempunyai Skill yang baik ialah dari mereka yang mempunyai saiz yang kecil. Contohnya Maradona, Ariel Ortega dan Riquelme. Itulah yang menunjukkan keistimewaan pemain Argentina ini.

Sambil menantikan perlawanan ini malam ni, aku telah diajak oleh member untuk bermain badminton dekat Bdc pukul 8.00 malam...ok jugak...taklah lama sangat nank tunggu perlawanan bermula. Main badminton pukul 8.00 , habis pukul 10.30....ok lah tu. Yang pasti Podolski , pemain Jerman yang menjaringkan 2 gol semasa menentang Sweden tempohari pasti akan mengganas malam ni sambil di bantu oleh Klose...hehehehhe....Don,t Cry For Me Argentinaaaa.....

Update 3 June 2006

Keputusan perlawanan:
Germany 1 Argentina 1
Germany menang sepakan Penalti dengan 4-2
Jaringan dilakukan oleh Ayala(Arg) dan Klose (GER)

Thursday, June 29, 2006

Stop Hackers Before They Attack

10 Simple Ways To Stop Hackers.

1. Perform discover-and-scan tests
The purpose of these tests is to highlight all entry points from the internet to the internal network. Make sure you know all entry points into your network rather than assume where these points are. A firewall is merely a door to the network; there may be many holes and entry points that an organisation is unaware of. These supposedly ‘unknown’ points are targets for hackers, as they normally have the weakest security controls in place.

2. Perform attack-and-penetration tests
The aim of these tests is to quickly highlight vulnerable points and aspects of the network: ones that are accessible from both an external and internal user’s perspective. By assessing the extent to which you are able to thwart attacks from external sources through the tests, you are able to patch and correct the holes that could allow intruders to hack into your network.

3. Launch user-awareness campaigns
Users should be made aware of the pitfalls of security and how to minimise these risks by applying good security practices in day-to-day operations. User awareness is that element of security that is often ignored and it can lead to the most vulnerability. All the security technologies in the world cannot protect against a user giving away company secrets or security information, such as passwords, of critical systems.

4. Configure firewalls appropriately and have them reviewed independently
An incorrectly configured firewall is an open door for any intruder. It is imperative to allow only the traffic that is critical to the business through the firewall. Even ports 443 (SSL) and 80 (http) sometimes present more risk than the business warrants. An open port is an open door. As a start, close all ports and then open only those that are more critical than the risk they present. Each firewall – and, indeed, each organisation – is different, requiring different firewall rule-set configurations. However, there are general guidelines that can be applied, namely: never open all ports to any source or destination and make sure the stealth rule is in the correct place in the rule set. A firewall is not merely a router; it has logging and monitoring capabilities that are often more important than the routing functions. Traffic to a valid destination through a valid port is often an attack that can be detected only through analysing the composition and nature of the traffic itself.

5. Implement strong password policies
Most organisations still make use of usernames and passwords as their primary, if not their only, authentication mechanism. Unfortunately, as surveys and analyses have revealed, passwords are a weak form of authentication. So-called “strong” passwords (not easily guessable) tend to be written down or forgotten, while passwords that can be remembered, and hence not written down, tend to be “weak” (easily guessable). This is the situation most organisations find themselves in.

6. Remove all comments in website source code.
Comments in code often contain usernames and sometimes passwords as well. By removing all comments, the thoughts on and details of the code itself are removed and safe from attackers. Even comments in code that are seemingly inaccessible to external users should be removed. There are many exploits and techniques available that enable an attacker to view the source code of nearly all web applications.

7. Remove all default.
Most default, test and example pages have some vulnerability associated with them. These test and example pages can lead to a complete compromise of the web server and, indeed, the entire network. Common exploits allow an attacker, through the use of test or example pages, to extract the password files in clear text from the server, thereby circumventing all security controls in place.

8. Disable all unnecessary services from all devices.
The only service that is not vulnerable to exploits is one that is disabled and removed from the system. Some services, however, present greater vulnerabilities and threats than others. The question you need to ask yourself is: “Do you need the service more than the risk and impact of it being exploited?"

9. Test an example pages.
Hackers are finding new vulnerabilities and developing exploits, viruses and Trojans daily. To keep up with these hackers, it is imperative that intrusion detection systems and anti-virus software are updated regularly, and preferably on a daily basis. As most analysts are always claiming, “detection systems are only as good as the last update.

10. Ensure physical access to the organisation and its systems is secure.
Why spend a fortune installing a state-of-the-art burglar alarm system if you leave your front door open, or your valuables on the street? By the same token, why spend a fortune on technical security when access to the organisation and its systems is not secured? First, if physical security in an organisation is lacking, intruders could simply gain whatever information they were after by simply walking into the office building and taking it. If the objective was to interrupt operations and cause havoc, an intruder could simply switch off the critical servers. If the aim was to gain access to the systems, the intruder’s task is made extremely easy by having physical access to the systems. Often administrators of critical systems remain “logged in” to systems throughout the day, which allows intruders to gain whatever access they desire. Whatever the objective of an intruder, his task is made that much easier through lax physical security measures. It is thus important, as with technical security, to test these physical security mechanisms regularly, as the smallest loophole can lead to a full compromise. Often, combining physical-access tests with social-engineering tests reveals the most useful information.

Wednesday, June 28, 2006

Superman Returns

Photobucket - Video and Image Hosting

I was amused when I heard the predictions about Superman Returns being a flop. Of course, these dire warnings came from Hollywood elitists who were miffed that the movie didn't appear at the Cannes Film Festival. They will soon be proven wrong. After 19 years away from the big screen, Superman will return at 29 June 2006 in Malaysia (Today) . While Superman is not my favorite costumed crimefighter (that honor belongs to Spider-Man, with Batman as a close second,) I'll probably watch it anyways.

Director Bryan Singer, noted for his work on the first two X-Men movies and executive producer of House, is going to stay faithful to the character and recapture the spirit of the first two films, while still delivering enough excitement to keep moviegoers riveted. After Warner Brothers spent years tossing around names like Nicholas Cage (perhaps one of the worst casting decisions in history) to play Superman, Bryan Singer finally settled on the unknown Brandon Routh. In a way, this reminds me of George Lazenby's stint as James Bond. Nobody would say that the previously-unknown Lazenby was the best actor to portray the hero, but he was "good enough," and his movie happened to be the best in the series. One can only hope that Routh can do as well or even better than George Lazenby.Superman Returns will be the top-grossing movie of the summer. While it cost beaucoup bucks to film, it will still be a cash cow for Warner Brothers. Beyond that, it goes to show that Cannes exists to hype the artsy films that don't have blockbuster potential. For an American classic with widespread appeal like Superman, pandering to Hollywood elites is a waste of time.

Photobucket - Video and Image Hosting

Superman Returns adalah franchise yang di"revive"kan balik, didorong berdasarkan kejayaan franchise Batman Begins lepas diambil alih oleh Christopher Nolan. Warner Bros. sekarang ni in-the-competition dengan studio produksi yang lain untuk beli rights komik superhero, foreign film rights, animation rights dan remaking balik sebab memang trend Hollywood sekarang dan permintaan penonton yang mahu menonton sesuatu yang mereka dan ada "basic knowledge" about it. Sebab Superman ni dah ada fan-base, berjuta-juta plak tu satu dunia, ditambah lagi dengan kredibiliti Brian Singer yang memang diketahui ramai one of the new generation of American filmmakers seangkatan dengan Darren Aronofsky, Sam Raimi, Wes Anderson, Robert Rodriguez, Sofia Coppola dan Quentin Tarantino. ini jugak dibantu dengan faktor kejayaan filem adaptasi komik dan grafik novel macam X-men series, Spider-man, V for Vendetta dan The History of Violence.
King Kong, walaupun moderately sucessful tapi tak berjaya nak cover balik kos disebabkan orang dah muak dengan remake King Kong, kalau diikutkan dah ada 6 remake filem King Kong (termasuk versi Jepun dan remake Peter Jackson), dan Peter Jackson sendiri cakap yang dia tak mengubah apa-apa dari original filem(versi 1933) kerana memang plan Peter Jackson hanya nak pay homage to the original version disamping menjadikan King Kong 2005 nampak lagi realistic dan thrilling kerana dibantu dengan CGI. So kebanyakan orang tak nak tonton something yang mereka dah tonton berulang-ulang kali, samala kalau ada pengarah malaysia nak buat remake Pendekar Bujang Lapuk, sapa nak tengok sebab orang malaysia dah tengok berjuta-juta kali kat tv.aku rasa Superman Returns mampu at least nak cover balik kos pembikinannya yang 180++ juta tu (tak sampai 200 juta), with much hypes and talks based on it sekarang pun aku sure it can top the box-office spot for at least 3 weeks.kalau ye pun kutipan tak cover kos pembikinan, aku rasa merchandising ngan DVD sales yang akan masuk market lepas tu, dah boleh cover 2 kali ganda.
it's all business strategy people...Teringin sekali aku tengok Superman tu tukar imej dan tak pakai seluar dalam kat luar.....cubalah buat kalau ada Superman baru nanti... Suit yang lebih comfortable...Seluar dalam kat luar tu dah fesyen lapuk dah...

Monday, June 26, 2006

Germany Vs Sweden

Yesss...Germany win again....will go to quarter-finals after two early goals from Lukas Podolski secured a comfortable 2-0 victory over Sweden. I really surprised that Podolski can scored 2 goal at this match. But, Sweden almost got back on level terms. Ibrahimovic and Larsson is the best player that I can see...they play very skillfull . fav. team, Germany will face Argentina....yeahhh...

The match:
4': Germany were given the perfect start. Miroslav Klose turned cleverly between two defenders inside the box and although goalkeeper Isaksson blocked the initial effort, Podolski followed up to shoot home. 1-0
6': Fired up by the goal, Podolski sent a 25-yard strike inches over as the hosts moved in for an early kill.
8': In a frantic opening, Sweden almost got back on level terms. Larsson turned his man on the edge of the area but could only find the side-netting with his shot.
12': The Swedes were made to pay for that miss. Klose ran across the edge of the box and played a subtle return pass right into the stride of Podolski, who steered his shot home, left-footed, for his second goal of the match. 2-0
18': Germany were looking dangerous on every attack. One one forway forward, Michael Ballack sent a 25-yard strike arrowing towards the corner and Isaksson flung himself across goal to parry away.
31': The shots were raining in on Isaksson's goal and the keeper produced a magnificent save to tip a Klose toe-poke around the post after the Werder Bremen striker had again produced a feint to trick his marker.
33': Torsten Frings, who had scored a wonderful goal in the opening match, had a 35-yarder tipped over. Seconds later, Isaksson was again throwing himself across goal as a cracking drive from Bastian Schweinsteiger whistled past his post.
35': Sweden's faint hopes were weakened further when Lucic was received his second yellow card after holding back the elusive Klose.
40': Jens Lehmann was finally given some work to do, and he did it capably enough, turning Zlatan Ibrahimovic's shot around the post.
43': The Arsenal keeper was then happy to see Philipp Lahm clear the ball after he had collided with Mattias Jonson inside the box. The action soon switched back to the other end, however, where Isaksson was forced to turn Klose's 20-yard shot around the post.
Paying the penalty:
53': Sweden were presented with a glorious opportunity to reduce the arrears when Larsson was fouled in the box after good work down the left from Ibrahimovic. However, the veteran striker blazed his penalty over the bar.
55': Only a fantastic flying save from Isaksson prevented Germany from going three further ahead shortly afterwards. Ballack was again the player involved, buying himself a shooting position with a neat turn before sending in a 25-yard shot that was heading towards goal before Isaksson turned it on to the post.
72': Sweden, though a man short, were trying everything to get back into the match, but without success. Ballack saw another shot from distance just clear the bar.
81': Desperate for a goal, the Chelsea-bound midfielder was left shaking his head again after the outstanding Isaksson saved a 20-yard piledriver, with Klose heading the rebound over.
84': Still Germany kept coming. A fine three-man move ended with Bernd Schneider's shot being deflected onto the post. Next to test Isaksson's reflexes was substitute Oliver Neuville with a snapshot from inside the area.
In conclusion:
Helped by a lightning start, the hosts produced a magnificent display of attacking football to brush past a disappointing Sweden team. Germany looked the more impressive side even when all 22 players were still on the field, but once Lucic departed there was no way back for the Swedes, for whom Larsson's penalty miss merely rubbed salt in the wounds.

Konsert Minggu Ke 4 AF4

Di mulakan dengan permohonan maaf secara terbuka oleh Adlin Aman Ramli atas komen beliau minggu sebelumnya. Konsert minggu ini nampak semakin hambar. Tiada aura seperti Af-Af yang lepas. Dah semakin boring pulak nak tengok, lagilah kena musim Piala Dunia ni. Minggu ke 4 ini, Zila pula muncul sebagai pelajar ke 4 Akademi Fantasia 4 yang terpakasa keluar awal menemani Nora, Karen dan Rich di bawah pentas. Undian dari peminat beliau tidak dapat membantu beliau untuk kekal di Akademi. Juri jemputan pada malam tersebut ialah Harun Salim Bachik dan Noraniza Idris.

Analisis persembahan pelajar di minggu ke 4 :

a) Diddy - Kembara
Persembahan dia biasa jer..kenapa lar si Diddy ni tak perform betul2..baju usah aku tak sesuai. Lepas tu tunjuk bunga silat yang nampak sangat Summmbang (kata Pendekar Mustar) ...apa-apa pun..suara dia yang Komersial tu menyelamatkan Diddy dari penyingkiran.

b) Velvet: Dikir Puteri
Aku suka persembahan Velvet..tapi tarian tu kalau lembut lagi lagi cantik..Suara Velvet pun best dalam menyanyikan lagu ini. Apa-apapun....malam tu aku memilih Velvet untuk de best performance....

c) Haziq: Buat Sang Puteri
Tangan tu gigil lagi tapi aku rase dia dpt control..tapi aku rasa mcm tak sesuai je dia ni nyanyi lagu pop rock..lainlah cara dia nyanyi.. Suara rentak asli still keluar jugak.....

d) Faizal: Wo
Kongkang pun kongkang la janji best..aku rasa best pulak die nyanyi hari ni..muka tu nmpak ceria je kalau senyum lebar2.. Nampak baik untuk Faizal kerana berjaya membawa lagu yang berlainan genre dengan baik tiap-tiap minggu...Harapan untuk ke final.

e) Zila: These Boots Are Made For Walking
Sebutan dia tak clear sgt la..baju aduhai awat la teruk sgt..penari2 dia seksi siot..Zila tak tunjuk attitude dlm lagu ni, malu kot...tapi goyang gerudi siap ada kuar sekali.....kalau tak tentu best..kalau amylea nyanyi lagu ni kan best. Apa-apa pun persembahan kira ok lah jugak.

f) Farhan: Tak Ingin Lagi
Penampilan Duo bersama Shazzy. Kombinasi yang baik juga ditunjukkan. Farhan tak kekok untuk duo bersama Shazzy. Suara dia mmg aku terpukau..tapi ..ntah la apa yg mmbuatkan aku rasa dia tak perform sebagus2nyer hari ni...Mungkin dia ni paling sesuai untuk genre blues kot..apa-apapun Farhan Still the best.

g) Amirul: Khatulistiwa
Makin baguslah budak ni..aku rasa dia ni cuba baiki kelemahan dia yg telah disedari dr dulu kut..nasib baik selamat mlm ni. Nampak sangat Arghh (R) dalam sebutan dia tu...Kejutan yang di beri adalah penampilan Ito Blues Gang yang mengiringi Amirol sambil bermain harmonika.

h) Lotter : Bertemasya Desa Gemalai
Persembahan lotter makin teruk..Dari minggu ke minggu, nampak seperti tiada peningkatan dari segi Vokal. Konfiden yang tinggi dari Lotter mungkin akan menyebabkan pengundi dari Sabah berpindah ke Velvet.

I) Salima: Senandung Hidup Berbudi
Suara mcm tak sesuai. Suara die mmg aku tak berkenan dr dulu..Bila menyanyi dan ingin membuat emosi...nampak terlalu keterlaluan, sambil menunjukkan riak muka seperti mahu menangis. Apa-apa pun..overall persembahan Salima OK.

Friday, June 23, 2006

The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)

I was fortunate enough to see an advance screening of the film last night. I'm not usually one to seek out action films but this one seemed different. First of all, the setting was intriguing. Secondly, trailer made it out to be a fun summer flick. And guess what? It delivers. I would strongly recommend this movie to be seen in a theater as opposed to DVD for one huge reason: the audience. I can't remember the last time I was in a movie theater laughing, cheering, and gasping with everyone else. That environment is what these movies are made for. I loved the first fifteen minutes of the film. From the creepy pep rally to the metal detectors, the film was able to slip a little social commentary. The first race in the construction site was not only amazing but a great comment on capitalism. Even if the rest of the film doesn't quite live up to the beginning it doesn't matter. The film flows effortlessly and what would have been contrived just feels real. I know these films get all the feminists all up in arms but hey, beautiful girls exist in this world and the way it's shot it never feels exploitive. Enough of the politics. Grab a few friends and try to watch it with a sellout crowd. You won't be disappointed.

The Movie:

Sean Boswell is an outsider who attempts to define himself as a hot-headed, underdog street racer. Although racing provides a temporary escape from an unhappy home and the superficial world around him, it has also made Sean unpopular with the local authorities. To avoid jail time, Sean is sent to live with his gruff, estranged father, a career military-man stationed in Tokyo. Now officially a gaijin (outsider), Sean feels even more shut out in a land of foreign customs and codes of honor. But it doesn't take long for him to find some action when a fellow American buddy, Twinkie, introduces him to the underground world of drift racing. Sean's simple drag racing gets replaced by a rubber-burning, automotive art form with an exhilarating balance of speeding and gliding through a heart-stopping course of hairpin turns and switchbacks. On his first time out drifting, Sean unknowingly takes on D.K., the "Drift King," a local champ with ties to the Japanese crime machine Yakuza. Sean's loss comes at a high price tag when he's forced to work off the debt under the thumb of ex-pat, Han. Han soon welcomes Sean into this family of misfits and introduces him to the real principles of drifting. But when Sean falls for D.K.'s girlfriend, Neela, an explosive series of events is set into motion, climaxing with a high stakes face off.

Thursday, June 22, 2006

'Germany knew exactly what to do'

TSG analysis by Andy ROXBURGH (SCO)

Germany fully deserved their victory. They completely dominated the game from start to finish and the three-goal margin did not flatter them in the slightest. They knew what to do with the ball and how to play, and were tactically superior.

The hosts’ superiority was clear to see in two areas in particular. Firstly, their work down the flanks was outstanding. At their training session yesterday I could see Jurgen Klinsmann was working hard on getting players to overlap down the wings and put in crosses. His team did that perfectly today. They also linked up superbly in midfield, where Michael Ballack controlled the game throughout.

The Germans also made their physical strength count and pressurised their opponents from the kick-off. They knew exactly what they wanted and they found it straight away. Strangely it was Ecuador who dominated possession, but Germany struck quickly on the counterattack. In fact, their last two goals came after they won the ball and broke down the field at speed.
As for Ecuador, although they were without five first-team players, they did not play as well as expected. They barely created any danger and were reduced to long-range shots and diagonal crosses into the box. There is no doubt the right team won.

Adobe says to distribute Google Toolbar

By Eric Auchard

SAN FRANCISCO (Reuters) - Adobe Systems Inc. said on Wednesday Google Inc. had agreed to pay the multimedia software maker a "significant" amount to distribute Google's Web search software over several years.
In a statement, Adobe said it had begun distributing Google search software with new downloads of Adobe's Macromedia Shockwave multimedia playback software, which allows users to view interactive Web programming such as games, entertainment, business presentations, and advertisements via a Web browser.
This and similar recent deals to pre-install Google software marks a change of course for the icon of Web search, which historically has incurred little upfront cost to attract customers to its services. Instead, it has shared a portion of advertising revenue with partners who drive traffic its way.
The deal calls for users to receive Google Toolbar Web search software each time they download Adobe's Shockwave player for use with an Internet Explorer browser.
Google is racing to do deals with software and computer makers to ensure convenient access to its search software ahead of the arrival of Vista, the new version of the Windows operating system, due out over the course of the coming year.
Vista is preparing to offer Microsoft's own search system as a default setting in Vista, potentially undermining Google's dominance of the consumer Web search market.
"The popularity and reach of Adobe technology gives Google even broader exposure to a growing base of consumers," Shantanu Narayen, Adobe's president and chief operating officer, said in a statement.
The Shockwave player has been downloaded 200 million times and runs on an estimated 55 percent of Internet-ready desktop computers, Adobe said.
"We expect the agreement to represent significant revenue to Adobe over a period of years," Narayen said.
Last month, Google struck a "toolbar" partnership with top computer maker Dell Inc., which analysts have speculated involves big upfront payments to win prominent placement for Google's Web search and other services on Dell PCs. Google has declined to comment on the payment structure.

Monday, June 19, 2006

Germany Vs Ecuador

Update 20/6/2006 at 9 am Malaysia time.
Germany 3 - 0 Ecuador
The match:
4': After early half-chances at both ends, the hosts took hold of the game with a goal inside five minutes. A looping cross from the left from Per Mertesacker was cut back across the face of goal by Bastian Schweinsteiger and buried from eight yards by Klose to tie the Werder Bremen man with Spain’s Fernando Torres as Germany 2006's top scorer with three goals. (0-1)
19': With the previously impressive South Americans unable to muster much resistance, the Germans sliced them wide open once again. This time, Philipp Lahm's raid up the left channel ended in a whipped-in cross for Bernd Schneider at the back post. However, the Bayer Leverkusen midfielder's well-struck volley flashed over the crossbar to groans from the home faithful.
25': Not long after, a fine chipped through-ball from Schneider picked out the energetic Klose racing into the box. Ecuador goalkeeper Cristian Mora, however, raced off his line to deny the onrushing striker what would have been his second of the match.
33': In an almost identical move, another lofted ball from Schneider found the foot of Klose once again, only for the striker's viciously struck volley to fly over the bar. With time ticking down in the first half, the Ecuadorians were just hanging on.
44': As it transpired, they could not make it to the interval without conceding again. Michael Ballack’s brilliant flicked pass picked out Klose, who overpowered his marker before rounding Mora and slotting into the open net. (0-2)
Podolski off the mark51': The Germans came out in the second half intent on picking up where they had left off in the first. Ecuador did, though, manage to stamp some authority on the match. Luis Valencia's fierce tackle on Ballack in midfield earned him a yellow card and a stern talking-to from referee Valentin Ivanov.
53': Just a few seconds later, the German response almost yielded a goal as Lahm picked out Podolski, who clipped a low shot just past the far post.
57’: The youngster made amends for his near-miss just seconds later as a brilliant counterattack led to another German goal. Turning defence into attack in a matter of seconds, Schneider crossed from the right to pick out the sliding Podolski, who made no mistake, poking the ball just inside the back post. (0-3)
66': Giovanny Espinoza tried his luck from distance after a rare Ecuadorian break, Jens Lehmann in the German goal was barely troubled, however, and palmed the ball over with a minimum of fuss.
72': A free-kick from 20 yards was the next decent chance the Ecuadorians conjured, with Edison Mendez's swerving effort just failing to dip under the crossbar.
Colours for the game
Ecuador: Yellow shirts, blue shorts, red socks
Germany: White shirts, black shorts, white socks .
Pertemuan yang pasti menarik dan bakal keluarnya aksi ganas para pemain antara kedua-dua pasukan. Aku sebagai peminat Pasukan Germany akan tetap menyokong pasukan Germany hingga mencapai kemenangan...Cheeeewahh... Tapi walau apapun the best team at the match will be the winner. Masa tengok perlawanan antara Ecuador dengan Costa Rica tempohari cukup buat peminat-peminat pasukan Germany seperti aku ni terketaq sikit lutut... Ecuador bermain dengan amat cantik untuk membenam pasukan Costa Rica dengan 3 gol tanpa balas. Setelah menang dua perlawanan dengan 5 gol dijaringkan tanpa bolos, Ecuador menduduki tangga teratas Kumpulan A, sambil Germany di tempat kedua. Pemain Ecuador yang paling mencuri tumpuan dunia ketika ini ialah pemain yang memakai jersi No. 21 Carlos Tenorio dan jersi No. 11. Agustin Delgado. Kedua-dua pemain ini telah menjaringkan 2 gol. Satu gol setiap perlawanan.
Jika mengikut ranking semasa FIFA, Germany berada di kedudukan ke 19 dunia, sambil Ecuador pula di tangga ke 39. Tapi rasanya kedudukan tersebut tidak menunjukkan apa-apa yang bakal terjadi dalam pertemuan antara kedua-dua pasukan. Kedua-dua pasukan ini, Germany dan Ecuador, masing-masing ingin mengelak bertemu pasukan England yang di jangka menduduki tangga pertama Kumpulan B.
Germany seperti yang diketahui, prestasi naik turun pasukan ini pasti menjadi keresahan di hati peminat mereka. Memandangkan pasukan yang bakal di temui ialah Ecuador yang memang kuat dan cantik permainan mereka, diharapkan Germany dapat menonjolkan kekuatan sebenar mereka. Aku juga berharap agar Michael Ballack tidak bermain menentang Ecuador ni nanti. Kemasukan Michael Ballack ketika menentang Poland tempohari tidak banyak membantu pasukan Germany, sebaliknya hanya menambah kad kuning. Para peminat Germany mengharapkan sentuhan penyudah Miroslave Klose, Bastian Schwansteiger dan Philip Lahm agar Germany mendapat tempat pertama di Kumpulan A. Apa-apa pun kita tunggu perlawanan mereka nanti.

Ghana...Impian atau Kenyataan.

Ghana...pasukan yang kurang diambil perhatian pada sepak mula Piala Dunia 2006 ini, kini boleh mendongak ke langit dengan bangganya. Kemenangan menewaskan Pasukan Pilihan Rep. Czech 2-0 pada 17 Jun lepas telah membuktikan keupayaan sebenar pasukan Ghana. Walaupun kalah pada perlawanan pertama menentang Italy, namun semangat pasukan Ghana ni bermain amat menarik perhatian aku. Mereka menguasai bahagian tengah padang dan perlawanan. Dengan midfielder yang bagus, seperti Essien, rasanya Ghana tiada masalah dalam menundukkan USA nanti. Aku pada mulanya pun tak berharap sangat yang Ghana ni dapat lepas Rep. Czech. Tapi lepas perlawanan baru aku nampak semangat yang ada pada pemain-pemain Ghana. Harap Group E ni , Italy dan Ghana dapat masuk pusingan kedua. Bye Rep. Czech.....

Konsert Minggu Ke 3 AF 4

Konsert Akademi Fantasia minggu ke 3.

Konsert minggu ketiga Akademi Fantasia 4 semalam menyaksikan seorang lagi pelajar yang terpaksa keluar awal dengan membawa pulang beg tajaan Samsonite. Rich, pemuda Sabah yang berjiwa rock yang belum sempat mendapat lagu yang diminati dari segi genrenya. Beliau merupakan pelajar yang ke 3 tersingkir dalam Akademi Fantasia 4 selepas Nora dan Karen. Beliau juga merupakan pelajar lelaki pertama yang terpaksa meninggalkan akademi. Seperti konsert kedua minggu lepas, konsert ketiga ini juga diadakan pada tengahari Ahad. Strategi Astro untuk menggalakkan ahli keluarga berehat bersama di hujung minggu bersama sambil menyaksikan Konsert Akademi Fantasia. (Sambil membuang undi SMS). Undian penonton tidak menyebelahi Rich pada hari tersebut, meskipun di awal konsert nampak kedudukan Rich tidak akan tergugat. Sekiranya Rich tidak terkeluar minggu ini, Salima mungkin akan menjadi mangsa. Ini kerana undian Salima adalah kedua tercorot. Juri pada konsert pada kali ini selain Adlin Aman Ramli ialah M. Rajoli dan Deja Moss. Analisis Persembahan pelajar Semalam:

1.) Salima – Obsesi (Juliana Banos)
Penampilan Salima pada tengahari Ahad semalam dengan gaya koboi. Pandai juga wardrobe Astro ni pakaikan topi Koboi, cover tudung si Salima ni. Maklumlah pelajar ni kena bawa lagu yang gedik, kenalah sesuaikan dengan imej bertudung tu. Overall persembahan Salima minggu ni biasa saja. Kejutan untuk Salima di konsert ni adalah kehadiran adik perempuan beliau ke pentas utama. Untuk melepaskan rindulah gamaknya tu.

2.) Amirul – Yesterday ( The Beatles)
Walaupun lagu agak slow, dengan penampilan yang menyakinkan ,seseorang artis itu akan berjaya menghangatkan suasana. Itulah yang terjadi kepada Amirul. Dengan penghayatan dan lenggok nyanyian yang baik dalam mempersembahkan lagu ni, telah menarik perhatian Juri. Dari segi Vocal, ada peningkatan dari minggu ke minggu. Cuma harap sengau tu dapat buang sikit.

3.) Rich – Mustika ( M. Nasir)
Dari minggu ke minggu persembahan Rich rasanya belum menunjukkan peningkatan. Mungkin kerana lagu yang diberi bukan genrenya. Tapi kalau dah masuk Akademi Fantasia ni, Rich kena sesuaikan semua genre lagu. Persembahan bagus dari minggu lepas. Situasi dimana Aznil menanyakan kepada Rich siapa yang bakal dibawanya keluar menonton World Cup, sememangnya diketahui ramai adalah tanda bahawa Rich akan terkeluar minggu ini.

4.) Zila – Tak Tercapai Akalmu ( Elyana)
Lagu rancak yang memang dinanti-nantikan oleh peminat Zila. Persembahan baik. Tapi persembahan tarian bersama dancers tidak menunjukkan attitude untuk lagu yang di bawa. Overall vocal ok. Cuma agak terikut-ikut penyanyi asal. Idola Kayu8 @15 si Zila ni rupanyer ye.

5.) Farhan – Still Got The Blues.
Dua konsert yang dilaluinya dan lagu yang di bawanya telah menempatkan beliau sebagai calon yang memang tidak dapat disangkal kehebatannya sebagai seorang penyanyi. Sekali lagi beliau membuktikannya diminggu ini. Tapi harus diingat sejarah Akademi Fantasia selalunya tidak memihak kepada pelajar seperti beliau. Persembahan paling baik antara semua minggu ini.

6.) Haziq – Cinta Nusantara (Sheqal)
Masih lagi mendapat rentak lagu yang memang genrenya. Tepat sangkaan aku yang Haziq akan berjaya membawa lagu ni dengan baik. Masih menunggu Haziq membawa lagu yang rancak.

Acara selingan untuk minggu ini ialah pelajar-pelajar AF celebrate Birthday Tasha (pelajar prelude) di atas pentas utama. Semua pelajar AF4 dan pelajar Prelude menyambutnya bersama.

7.) Lotter – Iris (Awie)
Lebih suka melihat Lotter menyanyikan lagu Def Gab C. Kerana suaranya lebih sesuai untuk lagu seperti itu. Dalam membawakan lagu Iris ni agak kurang menyerlah sikit keupayaan beliau.

8.) Velvet – Teman Tapi Mesra (Ratu)
Seperti juga Farhan, vocal Velvet tidakboleh dinafikan lagi sebagai antara yang terbaik dimiliki oleh Akademi Fantasia 4 ini.Tapi minggu ni, part low note , suara Velvet tak begitu jelas. Kumpulan Ratu pun susah juga nak bawa lagu ni secara live. Kredit untuk Velvet.

9.) Diddy – Memori Luka (Headwind)
Paparan awal menunjukkan kegembiraan Diddy mendapat panggilan dari Siti Nurhaliza semasa dalam Akademi. Lama dah tak dengar lagu Headwind ni. Dengan persembahan yang begitu, Diddy berjaya menonjolkan suara jantan yang memang di cari-cari oleh muzik tanahair. Nyanyian beliau juga bagus sekali minggu ni.

10.) Faizal – Blues Terengganu Kita
Penampilan istimewa Saleem Iklim di pertengahan lagu ni menggamatkan pentas. Lama dah tak nampak Saleem Iklim ni. Yang menarik perhatian, ialah vocal Salem yang lebih baik dari vocal Faizal. Mungkin lebih berpengalaman dari segi teknik nyanyian yang betul. Apa-apa pun, suara Faizal memang cun untuk lagu kelahiran dia ni. Persembahan terakhir ni memang bagus , sebab penuh tenaga dan meriah. Satu lagi kejutan yang dibuat oleh Pengkritik tetap, Adlin Aman Ramli ialah, semasa memberi komen kepada Faizal, dia mengatakan agar anak muda ini supaya jangan mengambil dadah. Seolah-olah kenyataan itu ditujukan kepada seseorang…….

Thursday, June 15, 2006

Tugasan Minggu ke 3

Memandangkan demam Piala Dunia sedang memuncak, tapi minat pada Akademi Fantasia juga takkan pudar. Pelajar-pelajar Akademi Fantasia 4 ini pula semakin kurang dari minggu ke minggu. Sekarang yang tinggal hanya 10 orang pelajar sahaja. 6 lelaki dan 4 perempuan....Wakil dari Kelantan, Karen terkeluar minggu lepas, mengiringi Nora. Minggu ni pelajar telah diberi tugasan lagu-lagu yang aku rasa boleh tahan jugak. Kalau minggu ni juga masih hambar....betul..aku taknak tengok Akademi Fantasia lagi....Belum lagi terasa auranya walaupun sudah masuk minggu ke 3. Berikut adalah senarai nama lagu tugasan untuk minggu ni...

Rich - Mustika ( M. Nasir)
Amirul - Yesterday ( The Beatles)
Farhan - Still Got The Blues (Gary Moore )
Lotter - Iris ( Awie)
Velvet - Teman Tapi Mesra ( Ratu)
Zila - Tak Tercapai Akalmu ( Elyana)
Faizal - Blues Terengganu Kita ( Iklim)
Diddy - Memori Luka ( Headwind)
Salima - Obsesi ( Juliana Banos)
Haziq - Cinta Nusantara ( Sheqal)

Sekitar Piala Dunia 2006

Bulan ni aku nak fokus pada Piala Dunia 2006 ni aje...Tentang Akademi Fantasia 4 pulak aku akan sekali-sekala update sekiranya ada masa ngan mood. Mungkin hanya detail tentang persembahan pelajar waktu konsert saja.
Piala Dunia ni pun 4 tahun sekali jer...lagi pula di buat di tempat Pasukan fav. aku Jerman..Kalau nak baca tentang Piala Dunia 2006 ni..singah-singgahlah selalu..almostly banyak tentang Jerman lain pun aku akan tempekkan juga..

Germany Vs Poland

Yahooo...Germany menang lagi pagi tadi...tapi sayang...hanya satu gol diperolehi. 1 - 0 jumlah gol yang di perolehi malam tadi.Itu pun melalui Neuville. Nak harapkan Miroslave Klose..dia asyik kena jaga jer dengan defender Poland. Apa-apapun ..dengan kemenangan pagi tadi, Germany telah mengesahkan tempat terawal ke Pusingan Kedua.
Perlawanan pagi tadi merupakan perlawanan yang agak panas sikit aksinya. Tapi yang aku paling respek yelah Penjaga Gol Poland tue...Boruc Arthur..Banyak percubaan pemain Germany dia dapat control....Rasanya bagi aku Perlawanan ni belum dapat menunjukkan Germany sebagai satu kuasa bola yang kuat.

Sebagai penyokong Pasukan Germany sejak 1990 lagi, aku amat berharap agar team ni akan memperbaiki barisan pertahanan mereka... Memandangkan coach adalah bekas penyerang Germany...Jurgen Klinsmann, dan cara persembahan pasukan Germany juga lebih tertumpu dengan serangan..tapi barisan pertahanan juga perlu di perbaiki. Ini kerana, jika sebanyak mana pun gol yang diperolehi..tiada gunanya juga jika selalu bolos. Dah 2 perlawanan dah di lalui...tapi keupayaan sebenar pemain yang pakai jersey no. 7 Schwansteiger Bastian ni belum lagi menunjukkan keupayaan sebenar beliau. Dalam World Cup 2006 ni, peminat Germany lebih tertumpu kepada Pemain penyerang, Miroslave Klose. Harap tahun ni dapat Kasut Emas.

Tuesday, June 13, 2006

HoI BabI SlOW La SiKit!

Ada satu cerita, nak baca tak?
Ceritanya cam ni,

Ada seorang pompuan , masa tu dia sedang berhenti ditepi jalan
sambil melihat keadaan keretanya yang kemek. hari dah nak masuk
magrib, dia menjadi semakin resah. Dah lah jalan tu sempit, lampu jalan tak de pulak.

Tiba-tiba datang sebuah motosikah datang dari arah bertentangan.
Dah lah tak pasang lampu, tak pakai topi keledar.. laju pulak tu..
macam pelesit. Perempuan tu apa lagi, dia terus menjerit " Hoi..
Babiiiiiiiii....... Slow sikit....."

Bila mendengar laungan perempuan tu, apa lagi, penunggang motosikal
tu pun menjerit balas ... "Celaka!!!!! F**k you!!!, Pu** mak kau!!!"

Selang beberapa saat.. tiba-tiba terdengar satu dentuman yang kuat ....
Perempuan tadi berlari ke arah bunyi dentuman tersebut.. Apabila
sampai ke sana, kelihatan budak tu tertonggeng dalam semak manakala
motosikalnya remuk sama sekali.

Rupa-rupanya, dah langar babi yang telah dilanggar oleh perempuan tadi.

Moral of the Story: "Hoi babi!!!!!!!! slow skit!!!!" tu bukannya marah ...
tapi nak bagi tau jer....

Sekiannnn ......

Wedding of the Dead

Rumors from my friend's site has it that this is a traditional Chinese ghost marriage. Meaning one is a human while the other is a corpse. Does this picture and story really gives people the creeps? Not really for me, just a bit uneasy maybe.
Here is how the story was originally written in chinese and translated into English. Mr History teacher did a research, and indeed, the photo was real. It belonged to the 1920s, a village in China. The girl was only 17. She came from a well off family, and with the power of money, she managed to get the boy of her dreams. He was 19, and was quite popular among the girls given his good looks.
They were engaged, but the marriage was not consummated, or rather, the official wedding rituals were not performed yet, and the girl died from a high fever in 1922. The boy had no wish to go through the traditional wedding rites for the dead, and he decided to run away and join the army.
But as mentioned, the girl came from a rich and powerful family, and her family members managed to get him back, and the boy was forced to attend the wedding rites with the dead girl.
The photo was taken in the early evening, when she was already dead for 6 days. They had to prop her body up with a wooden plank, so as to hold her up. Notice that her feet werent touching the ground fully? And also, the 2 rows of Chinese characters, one row was carved outwards, which was said to be meant for the dead. They said that if you were to stare at the photo longer, and if the girl were to smile back at you, bad things are said to befall on you. This was because the boy wasnt willing to go through the rites, however, he was poor, and he couldnt do much that time. The girl loved him deeply, and kind of forced him into engagement.

Creepy? u decide it yourself....i didn't feel or see her smiling back at me anyway....

Greatwall Corn Beef tidak Halal

Baru dapat email ni semalam dari member...Habislah gerai roti canai kat Kuching ni..takderlah menu roti daging lagi. Kebanyakan kedai roti canai yang aku tengok kat area Kuching ni banyak pakai jenama Greatwall ni untuk campuran daging dalam roti...Aku pun kadang-kadang beli jugak dulu...Tapi masa tu belum tahu lagi..sebab kat tin dia tu tulis halal....kira daruratlah tu....apa-apa pun...sekarang ni dah tahu..terpaksalah aku share pulak ngan korang semua..ok..

Monday, June 12, 2006

Konsert Minggu Kedua AF 4

Konsert minggu kedua Akademi Fantasia 4 semalam akan menjadi igauan yang takkan dapat dilupakan oleh anak jati dari Kelantan ini, Karen. Beliau merupakan pelajar kedua yang tersingkir dalam Akademi Fantasia 4 selepas Nora, yang terpaksa keluar awal sambil menyunsung beg Samsonite. Konsert yang diadakan pada Tengahari Ahad ini juga dikatakan penyebab utama tersingkirnya Karen di Akademi. Kemungkinan kekurangan undi pada Karen di sebabkan ramai peminatnya dari Kelantan tak dapat menonton persembahan beliau kerana pada waktu itu adalah hari bekerja bagi rakyat Kelantan. Juri pada konsert pada kali ini selain Adlin Aman Ramli ialah Francesca Peter dan Bob Lokman.

Analisis Persembahan pelajar Semalam:

1.) Lotter – Ibukota Cinta.
Penampilan Lotter pada Tengahhari HAri Ahad semalam dengan gaya ala punk. Terkejut juga tengok fesyen ala punk di Akademi Fantasia musim ke empat ni. Overall persembahan Lotter minggu ni tak sehebat minggu lepas. Hanya persembahan ala rockers menyelamatkan persembahan beliau.

2.) Karen –
Kejutan yang diberi kepada Karen minggu ni ialah kemunculan boyfriendnya , John ke pentas sambil membawa beberapa botol budu untuk dihadiahkan kepada Karen semasa di akademi nanti. (sekiranya tidak tersingkir). Suara Karen dan persembahannya amat sesuai dalam menjiwai lagu Francesca Peter ini. Namun seperti musim-musim lepas…lagu-lagu yang mempunyai lirik berpisah akan membawa badi kepada pelajar yang membawanya.

3.) Haziq – Kian
Kemunculan Mawi sebelum persembahan Haziq mendapat tepukan gemuruh dari penonton. Persembahan baik Boleh nampak muka –muka terkejut para pengajar semasa Bob Lokman mengatakan Haziq pesakit Parkinson.

4.) Velvet – Langit Ke Tujuh
Tiada kejutan untuk Velvet minggu ni. Cuma memaparkan keakraban Velvet bersama Rich di dalam Akademi. Antara persembahan vocal terbaik minggu ini Velvet memang tidak dapat disangkal lagi kehebatan vocal beliau. Harap dapat masuk hingga ke Final nanti.

5.) Faizal – Semalam yang Hangat
Tiada kejutan untuk Faizal minggu ini. Suara yang serak-serak basah Faizal memang berkesan dalam membawakan lagu Wings ini.

6.) Farhan – Sayang di Sayang
Persembahan Farhan minggu ini di iringi oleh Kumpulan Keroncong Yayasan Warisan Johor. Antara vocal terbaik selain Velvet di Akademi Fantasia 4 ini. Dua konsert yang dilaluinya dan lagu yang di bawanya telah menempatkan beliau sebagai calon yang memang tidak dapat disangkal kehebatannya sebagai seorang penyanyi.

7.) Diddy –
Tiada kejutan buat Diddy minggu ini. Amat baik dalam membawa lagu English ni. Namun, sokong kritikan Adlin…Diddy terlalu membongkok. Overall…OK..

8.) Zila – Jika Kau Kekasih
Persembahan Zila minggu ni biasa saja. Tak dapat melihat kekuatan yang ada pada diri Zila. Mungkin kerana lagu yang dibawa. Overall..OK.

9.) Amirul – Fiona
Persembahan Amirul minggu ini dikejutkan dengan kehadiran Kumpulan 4U2C di tengah-tengah persembahan beliau.Nampak lebih happening. Persembahan vocal lebih baik malam ni. Mungkin kerana muzik yang memang disukainya.Ucapan tahniah buat Amirul dari Adlin.

10. Salima –
Persembahan biasa saja . Belum cukup untuk menarik. Mungkin kerana terlalu berhati-hati dalam menyebut bahasa Hindi. Francesca Peter cakap pitching ada lari sikit.

11. Rich – Dendang Remaja
Persembahan rancak tapisayang vocal Rich minggu ini sedikit tercungap. Mungkin kerana terpaksa menari dan bermain gitar (miming). Kesilapan terbesar Rich pada konsert kali ini ialah, mengaku yang dia betul-betul bermain gitar kepada Adlin. Bob Lokman menegur perbuatan Rich itu dengan bahasa kiasan “ Saya tak suka orang yang munafik.” Kesilapan ni sebenarnya tak boleh diberikan kepada Rich seorangsahaja. Ini kerana dia terpaksa mengikut arahan tenaga pengajar dalam membuat persembahan. Di harap agar pihak akademi mengambil iktibar daripada insiden ini.

Friday, June 09, 2006

Jerman Vs Costa Rica

Malam ni pukul 12.00 malamlah lebih kurang...Perasmian World Cup 2006 di mulakan dengan perlawanan pasukan Favourite aku Jerman menentang Costa Rica. Jerman sebagai tuan rumah ada kelebihan. Tapi dalam bolasepak, apa-apa boleh jadi..harap Jerman akan bermain dengan baik malam ni...Nasib baik perlawanan badminton pasukan aku main pukul 2 petang esok..kalau main pagi..mampuss..dapat ke tak aku bangun awal...Apa-apa pun aku harap Jerman Menang...
Costa Rica...pasukan yang kurang di serlahkan keupayaan mereka oleh pihak media mampu membuat kejutan sepertimana Senegal 4 tahun lalu....
Tapi harap jangan lah....
Pemain tumpuan malam ni aku boleh gerenti...Pemain Jerman yang memakai Jersey No. 13, Michael Ballack ( tapi ada orang cakap malam ni Ballack tak main) dan Jersey No. 7, SCHWEINSTEIGER Bastian...Untuk Pasukan Costa Rica pula ialah.. Jersey No. 21, NUNEZ Victor.
Perlawanan pembukaan ini akan di adakan di Stadium Munich. Kalau masa di Jerman kul 1600...masa kat Malaysia pulak ialah pada lebih kurang pukul 12.00 malam....
Keputusan Perlawanan :...............................
Update 13/6/2006
Keputusan perlawanan ialah Jerman mengatasi Costa Rica dengan 4 - 2.
4 – 2

Gol-gol Jerman dijaringkan oleh Philip Lahm minit ke 5, Miroslav Klose minit ke 16 dan 61 dan Thorsten Frings minit ke 87.
Gol-gol oleh Costa Rica dijaringkan oleh Wanchope minit ke 12 dan 73.

Persembahan yang menyakinkan dari Team Jerman pada kali ini walaupun tanpa kehadiran Ketua Pasukan Michael Ballack. Jerman berjaya menguasai perlawanan ini. Costa Rica memperolehi gol menerusi serangan balas yang jarang didapati tapi berjaya menjaringkan gol oleh penyerangnya yang berpengalaman, Wanchope.

Thursday, June 08, 2006

Jangan tertipu....

Yang pasti........... ini bukan ayat al-Quran.....
Semoga kita semua berhati2..... jangan sampai terbeli....dan digantung di
rumah kita.
Sebarkanlah supaya semua teman2 kita maklum.
Tolong Baca.Jangan biarkan kita di perbodohkan oleh org2 KAFIR

Perhatian Kalau ternampak penghujungnya ditulis Surah Injilu Matay terus reject ...

Assalammualaikum Al Muslimin dan sahabat-sahabat semua....
Sila baca dan edarkan kepada sesiapa yang tiada di dalam e-mail ini...Jangan jadikan ia sebagai e-mail berantai anggaplah satu yang penting kerana kita telah mengetahui akan pekara ini...
Itulah agenda Kafir, maka berhati-hatilah..... Jangan terpedaya pada rupanya sahaja tetapi tengok dan selidikilah isinya juga... tengok keseluruhan. Memang ianya nampak cantik sekiranya dibuat untuk
menghiasi dinding rumah, Hhmm.... sekali pandang macam ayat/kalimah Al-Quran......tapi sebenarnya bukan.

Suka Ati Aku Laaaaaa....

Ni aku nak typekan sebuah kisah di suatu petang yang aku rasa cam tak best jer....Cam ni lah bunyinye kisah tue..

Musafir : Kau punya blog tak der identiti langsung.
Jeraul : Kenapa kau cakap macam tue....
Musafir : Kau tengoklah sendiri. Ada hiburan, ada sukan , hal-hal peribadi, kutuk mengutuk dan macam-macam lagi. Macam rojak la pulak. Blog kau ni memang tak der identiti.
Jeraul : Blog aku...suka ati akulaaaa....nak posting apa. Aku dgn. cara aku sendiri. Aku bukan jenis yang rajin sesangat nak bukak blog banyak2. Dah minat aku ngan benda-benda macam nie..Suka ati akulaaa nak buat blog aku cam rojak mix...Kau ni aperrr kess..
Musafir : Haaa.... tengoklah orang kita, baru nak komen sikit dah melenting. Tapi blog kau ni memang cam rojak.
Jeraul : Orang kita, kalau masuk rumah orang kasi salam dulu. Seperti yang aku kata aku, suka ati aku laaa nak posting apa-apa. Kalau orang tak suka ke suka ke....aku tetap dgn. style aku...
Musafir : Kenapa kau tak buat pengkhususan sesuatu bahagian dalam blog kau. Contoh, kalau kau minat Akademi Fantasia, kau buatlah blog tentang Akademi Fantasia jer, tak usahlah kau campur aduk dgn. kisah kau pulak.
Jeraul : Aku rasa kau ni tak reti bahasa agaknya. Aku ni bukan jenis yang yang suka buat banyak-banyak blog. Susah maintain..lepas tu kalau boring abaikan...manusia cam ni memang banyak...Kalau kau tak suka..tak payahlah masuk sini.
Musafir : Aku sekadar mengingatkan jer....
Jeraul : Yer lah tu..Aku akan mengingatinya... kenapa tak ingatkan aku tentang sembahyang?...dapat gak ko pahala...
Musafir : Assalamualaikum.
Jeraul : Waalaikummussalam.... Satu jer aku nak bagi aku, suka ati akulaaaa....

Wednesday, June 07, 2006

Piala Dunia dah datang...

Yahooo..... World Cup datang lagi. Syukur kepada Allah , dapat jugak aku menontonnya nanti. Tak terasa sangat 4 tahun dah berlalu yer...Aku masih ingat lagi World Cup 1990. Masa tu umur aku baru 10 tahun. Tapi disebabkan bapa aku juga kaki bola..aku pun terikut-ikut sekali perkembangan bolasepak dunia.Tahun 1990 lah tahun pertama aku mengenali Piala Dunia. Jerman merupakan pasukan yang aku paling suka pada masa tu...bapak aku plak sokong team Maradona. Sehingga ke hari ini, Pasukan Jerman merupakan pasukan pilihan hati aku. Aku tak peduli cakap orang...nak kutuk-kutuklah team Jerman..aku tak peduli. Janji aku memang suka team ni sejak 16 tahun yang lalu.
Tahun paling malang pasukan Jerman dan aku dalam menyaksikan Piala Dunia ialah tahun 1998....kalah kepada Croatia 3-0....masa tu..abis barang kat rumah kena hambat..maklum,jiwa remaja..Pasukan Croatia yang di ketuai oleh Davor Suker pada tahun tu memang kuat dan merupakan kemunculan pertama Croatia di Piala Dunia...Tapi pasukan Croatia ni memang mantap pada tahun tu..kalau tak mantap..macammana nak dapat no 3. Untuk pengetahuan semua Piala Dunia 1998 adalah milik Perancis yang di ketuai oleh Zinedine Zidane. Perancis menundukkan Brazil 3-0. Angka 3-0 ni buat aku fobia plak....
Sebelum tu ..pada tahun 1994, Piala Dunia dimiliki oleh Brazil setelah menundukkan Italy menerusi tendangan Penalti. Roberto Baggio (Italy) pemain Terbaik Eropah, gagal menyempurnakan Penalti. Keistimewaan pemain ni selain mempunyai skill individu yang baik...rambut ala ekor kuda belai juga menjadi trend anak muda pada tahun itu...dan lagi satu, menurut satu majah tu...alah..tak ingat pulak majalah apa?? ada artikel mengatakan yang Pasukan Piala DuniaItaly 1994 merupakan pasukan yang kesemua pemainnya layak untuk menjadi model Iklan..sebab hensom-hensom belaka...
Tahun 2002 , kejutan terbesar di lakukan oleh pasukan Jerman setelah layak ke Final...namun kalah kepada Brazil yang merupakan Juara pada tahun itu dengan 2-0. Jerman pada tahun itu menyekat laluan final pasukan paling meningkat di Piala Dunia dan juga tuan rumah Korea Selatan. Pada tahun 2002 masa tu..semua tak menyangka yang Jerman akan layak ke lebih tertumpu kepada pasukan seperti England, Argentina dan Perancis. Tapi yang sedihnya..selaku Juara bertahan.. Perancis telah meninggalkan Piala Dunia 2002 di pusingan pertama lagi..tanpa menjaringkan sebarang gol..Yang paling tragis sekali..mereka kalah kepada pasukan yang baru pertama kali ke pusingan Piala Dunia..Senegal....tiada lagu kejaguhan Zidane pada masa tu...
Kini Piala Dunia muncul lagi. Pasukan pilihan aku??? Siapa lagi kalau bukan pasuka Jerman. Go Ballack ..Go... Walau pun sesetengah pihak bagi tahu yang corak permainan Jerman membosankan...namun bagi aku, dalam football kita mesti bersatu dalam sebuah pasukan. Memang benar Pasukan Brazil banyak skill player dan mempunyai permainan yang cantik. Tapi pada tahun 1998, Perancis telah membuktikannya. Corak total footbal memang berkesan..Harapan aku tahun ni agar Jerman akan menjadi Juara buat kali ke empat..mematahkan dominasi Brazil...walau pun media massa kini lebih tertumpu kepada England dan Brazil, tapi bagi aku....Go Jerman Go...

Berkat Surah Yassin...

Berkat Surah Yassin...
Mudah2an ada manfaatnya ya...
Mudah2an bisa jadi pemecah masalah dikala kita sedang dirundung masalah yang
sepertinya gak ada jalan keluarnya...
Manfaat Surah Yassin
RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud: "Bacalah surah Yassin
karena ia mengandung keberkatan", yaitu:
1. Apabila orang lapar membaca surah Yassin, ia boleh menjadi kenyang.
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
3. Jika orang belum berkawin akan mendapat jodoh.
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.
9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar dari pada penyakitnya.
11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Barang siapa membaca surah Yassin,niscaya menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.
12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".
13. Malaikat Maut tidak mau memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yassin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya.Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.
14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yassin dan rakaat kedua Tabaroka, Allah jadikan setiap huruf cahaya dihadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya ditangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya, tetapi barang siapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.
Sesiapa yang menerima mesej ini tolong forwardkan kepada teman seagama yang lain. Berwasiat-wasiatan-lah dengan kebenaran dan kebajikan walaupun itu cuman seujung jarimu. ****

10 kebaikan coca cola

Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US, kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna?

Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian:

Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa.
Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap. Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!
Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.

8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!
Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.
Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.
Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah tapi tambahkan citric asid, mesti muka tersenyum. Tambah pula dengan ais!. Wahh! Rasa cam minum Coke berperisa kopi. Asid tersebut akan bertindak terhadap lidah untuk memberi signal kepada otak bahawa air yang diminum tidak berapa manis. Lidah ngan otakpun kena tipu. Semua minuman ringan menggunakan asid yang sama. Tak kiralah Pepsi. 7-up, Drinho, Yeos, Milo, F&N dll. Sama jer! Anak bapak dan Keluarga 69.

Coke membawa maksud dadah Cocaine. Asal minuman Coke adalah dicipta untuk meghilangkan rasa letih dan mengkhayalkan untuk para pekerja buruh. Cam candu masuk China dulu. Antara isi kandungannya adalah ekstrak dari daun coca [cocaine] dan kacang Cola. Tu yang mai perkataan CocaCola tu.

Cuba rendamkan gigi [gigi yang patah ker tapi kalau nak rendam gigi dalam mulut tu pun boleh gak] dalam satu mangkuk Coke, pasti gigi tu hilang/lebur dalamasa 24-49 jam. Yang mana sakit gigi, try cara ni, kot-kot gigi tu bleh hilang!

Kalau anda tak suka minum kopi tapi suka sangat minum Coke, sama jer! Anda minum Caffein, bahan yang sama dalam 2 minuman tersebut.

DiIndia, negeri Andhra Pradesh dan Chattisgarh secara spesifiknya, para peladangnya menggunakan Coke sebagai semburan untuk membunuh serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka. Jadi racun seranggalah pulak. Saper ada tanam pokok cili kat rumah tu, semburlah Coke untuk bunuh serangga. Cili tu rasa pedas manis berperisa coke kot? Cubalah!

Syarikat Coke dimiliki oleh pelabur berbangsa Yahudi 100%. Kat Mekah ada Mecca Cola. Betul ker? Yang pernah pi Mekah bleh confirm kot?

Jadi, sambil-sambil kita minum Coke tu, bolehlah pada masa yang sama cuci cermin kereta, cuci baju, buka nat skru, cuci tandas , sembur serangga dll. Rupa-rupanya Coke ni boleh dibuat bahan gantian emergency jika bahan cuci/pelincir/penghakis habis kat rumah. Semua fakta diatas anda boleh cuba sendiri dirumah jika tak percaya. Yang mana tak pass sains khasnya kimia dulu masa sekolah bolehlah buat eksperimen sains kimia ni kat rumah.

Tepuk dahi tanya hati....nak minum ke tak? Saya pun minum sekali sekala! Sama-samalah kita bercoke sambil singgah KFC [Syarikat Yahudi gak!!], time raya, time parti, time kenduri, time bola piala dunia dll.

Terima kasih kerana memberi masa untuk membaca. Rajin membaca pasti berjaya. Luang-luangkanlah masa untuk membaca!

Tuesday, June 06, 2006

Tugasan Minggu Kedua.

Minggu ni pelajar Akademi Fantasia 4 di beri tugasan lagu-lagu moden dan lama. Berikut adalah senarai tugasan yang di beri kepada mereka:

Kush Yon Aur Gham - Udit Narayan & Anuradha Paudwal : Dinyanyikan oleh Salima
Lonely No More - Rob Thomas : Dinyanyikan oleh Diddy
Kerna Terpaksa - Francessca Peter : Dinyanyikan oleh Karen
Jika Kau Kekasih - Linda Nanuwil : Dinyanyikan oleh Zila
Langit Ke Tujuh - Sharifah Zarina : Dinyanyikan oleh Velvet
Sayang Di Sayang - Kartina Dahari : Dinyanyikan oleh Farhan
Kian - Mawi : Dinyanyikan oleh Haziq
Dendang Remaja - A.Romzi : Dinyanyikan oleh Rich
Fiona - 4U2C : Dinyanyikan oleh Amirul
Ibu Kota Cinta - Def Gab C : Dinyanyikan oleh Lotter
Semalam Yang Hangat - Wings : Dinyanyikan oleh Faizal

Yang paling mengena dengan vokal dan lagu yang di beri ..sudah tentunya si Lotter . Rasanya lagu ni memang makanan dia. Antara persembahan yang di tunggu oleh Jeraul pula ialah..Faizal, Lotter, Farhan dan Amirul. Memandangkan hanya Diddy seorang saja yang di berikan lagu Inggeris..tenaga pengajar mengkehendaki beliau agar bertutur bahasa London pada minggu ini. Siapakah yang bakal di beri kejutan pada minggu ini?.. Agaknya si AC Mizal akan muncul kot...atau adakah Mawi akan bersama Haziq pada malam tu. ...Untuk pengetahuan semua juga..Konsert pada minggu ini akan diadakan pada hari Ahad...dan bukan seperti kebiasaannya di Hari Sabtu.

Monday, June 05, 2006

Konsert Minggu Pertama AF 4

Nora menjadi pelajar pertama tersingkir dari Akademi Fantasia 4. Ini merupakan kejutan pertama yang dilakukan oleh Akademi Fantasia yang sebelum ini tidak pernah melakukan penyingkiran pada konsert pertama. Nora yang membawakan lagu Perwira terpaksa akur dengan undian peminat yang tidak memihak kepadanya. Merupakan pelajar pertama musim ini yang membawa pulang awal beg Samsonite, persembahan Nora pada malam konsert itu juga masih gagal untuk menonjolkan bakat beliau yang sebenar. Kemungkinan besar penyingkiran awal Nora di Akademi ini adalah disebabkan kekerapan beliau menghadap kamera semasa di dalam diari. Apa-apa pun Jeraul ucapkan ...Good Luck to you Nora...
Berikut adalah analisis Jeraul, tentang persembahan pada Konsert minggu pertama :

Rich - Ai Ai Twist

Belum dapat menunjukkan kemampuan vokalnya yang sebenar...mungkin kerana lagu tersebut bukan antara yang diminati beliau. Acting Ok ...ada ketika tak tahu nak buat apa kat atas pentas.. Keseluruhan ok.

Zila - Jangan Tinggal Daku.
Antara Vocal yang mantap pada malam itu.. tapi tak tahu apa tujuan paparan tentang kisah keluarga Zila di paparkan. Apa-apa pun Showmanship perlu ditingkatkan jika ingin terus di Akademi. Akhir sekali kejutan yang di beri adalah memaparkan yang Zed Zaidi sedang kusyuk mendengar suara si Zila....

Nora - Perwira
Seperti biasa ....tiada apa yang menarik dalam persembahan beliau..sekiranya di beri peluang ke Konsert ke dua..mungkin beliau akan matang.

Haziq - Tidurlah Permaisuri
Lagu ni memang sesuai dengan suara budak ni...tapi, apa yang menjengkelkan ialah ..ada over sikitlah budak ni...harap sikap dia ni takkan mengubah hati pengundi-pengundi beliau..Persembahan OK.

Farhan - Hujan di Tengahari.
Amazing.....mempunyai vokal yang amat baik..dapat mengekalkannya seperti di Konsert Prelude dulu...bagi Jeraul ini adalaha antara persembahan yang terbaik pada malam itu. Showmanship masih kurang.

Amirul - Dengar Ini Cerita.
Persembahan paling mengecewakan Jeraul...sebab beliau antara calon fav. Jeraul...apa-apa pun tunggu jerlah konsert yang ke seterusnya...

Salima - Apa Guna Berjanji.
Persembahan biasa-biasa saja...tapi terkejut jugaklah yang si Adlin ni boleh puji dier...Apa-apa pun persembahan ok.

Lotter - Azizah
Kalau nak tahu..malam konsert minggu pertama ini milik siapa?? sudah tentunya ia adalah milik Lotter..walaupun suara ala-ala chipmunk..tapi dari segi showmanship dan kawalan pentas..memang Jeraul respek abis.. walau pun ada kejutan dimana si Fasha Sandha keluar sebagai Azizah..walaupun tergamam still juga budak ni boleh kontrol... Kata Adlin..Ko dengar sini baik-baik..Ko balik, ambik beg dan kemas barang nanti ko datang balik...

Karen - Pesta Muda-mudi.
Overall persembahan Karen malam tu ok...nampak bertenaga..pengawalan bahasa Melayu nampak baik..Ada package entertainer kat dia...Good Luck Karen.

Diddy - Aduh Sayang.
Alah mak...bongkok sangatlah ko jang...Suara ok...perlu banyak latihan di atas pentas..namun atas sokongan FC nya..I think this boy can go to Final...Overall..OK..

Velvet - Darah Muda.
Salah seorang pelajar yang mempunyai suara yang lantang..Jika diteruskan seperti ni, Saya rasa budak ni akan pergi jauh..Sayang malam tu..nampak sangat muka berpeluh-peluh..Persembahan Velvet nampak seperti artis yang dah lama pun kita tunggu di konsert seterusnya.

Faizal - Ingin Tahu.
Juga antara calon fav. pengundi..persembahan belaiu malam tu memang baik..walau pun tarian nampak kaku..tapi still dapat menyakinkan para Juri malam tu dengan vokal belai yang memang padan dengan lagu ala-ala klasik. Antara pilihan calon final Jeraul.

Pengalaman malam tu memang patut diambil iktibar oleh pengundi2 pelajar kesukaan mereka..ini kerana, beberapa keputusan yang mengejutkan telah berlaku di mana calon pelajar yang di bawah boleh melonjak keatas. Jadi jangan lupa untuk mengundi awal. Undian di saat akhir akan mengundang padah ke atas pelajar kesukaan korang..

Friday, June 02, 2006

Rintihan Bohsia Suci

Hari panas terik. Suasana Section 2 mula lengang semenjak semalam. Memang begitulah selalunya. Mana-mana student ITM yang tiada kelas pada hari sabtu, selalunya akan balik ke kampung pada hari semalam. Cuma mereka yang ada kelas saja akan tinggal terus di sini. Itupun tak banyak bilangannya.
Dalam pada manusia lain sibuk menguruskan daki-daki dunia, kelihatan sepasang makhluk sedang cuba menyelesaikan persengketaan yang membelenggui mereka. Terjahan sang mentari seolah-olah tidak dirasakan oleh mereka. Bagi mereka persengketaan ini harus diselesaikan dengan segera demi masa depan perhubungan mereka...
"Kau suka hidup macam ni barangkali. Berpeleseran dengan budak takde masa depan. Bergaul dengan mamat yang tak pernah kau kenal. Keluar dengan semua jantan yang kau sendiri tak tahu asal-usulnya. Aku dah mati akal mengenangkan kau ni, kau tahu tak???!!! Hei Katy!!! Apa lagi yang kau nak ha???!!! Apa lagi yang kau tak dapat daripada aku?!!!", Black menggeleng-gelengkan kepalanya beberapakali sambil tangan depannya menyapu muka. Hampa sungguh rasanya dengan apa yang telah Katy lakukan.
"Kau silap Black. Tak semua orang yang kau nampak tu jahat perangainya. Kau belum pernah kuar ngan diorang macamana kau nak tahu. Aku yang lepak ngan diorang hari-hari, aku tahulah parangai diorang macamana. Kau jangan buruk sangka ngan semua orang Black ... tak baik tahu?", Giliran Katy pula bersuara.
Baginya dia harus menegakkan apa yang dirasakan benar. Di kiri kanan jalan orang ramai lalu-lalang tanpa sedikit pun menghiraukan apa yang mereka perdebatkan. Mungkin suasana begini sudah tidak asing lagi kepada mereka. Heh!!! Section 2... apalah yang nak dihairankan...???
"But*h kau!!! Kau biarkan jantan-jantan s*ndal tu peluk kau, raba seluruh badan kau, usik itu, usik ini, cium sampai tak mau-mau, macam tu kau kata baik???!!! Aku saja tak cukup ker???!!!", Jerit Black sedikit kuat.
Serba-salah Katy dibuatnya. Kepalanya memerhatikan sekeliling. Mujur orang tak perasan. Memang melampau kau Black!!!
"Dah memang macam tu cara diorang luahkan kasih-sayang diorang pada aku... aku nak buat macamana??? Takkan aku nak 'bite' sekor-sekor pulak??? Kau faham la sikit keadaan aku Black...", Muka Katy dah mula berubah.
Sedih mengenangkan nasibnya yang hidup merempat sejak ibunya menghilangkan diri. Tunduk saja mukanya. Dia tahu kata-katanya itu hanya membangkitkan lagi kemarahan Black. Ternyata apa yang diduganya itu benar. Kalau bukan kerana tempat awam, mungkin dah lama dia meraung sekuat-kuat hatinya.
"Kasih-sayang... Kasih sayang kepala hotak bapak kau!!! Senangnya kau cakap??? Betina apa kau ni ha???!!! Sundal!!! Lepas ni aku nak kau berambus dan jangan jenguk-jenguk dalam kawasan aku lagi. Tak kuasa aku nak support kau lagi. Pegi la kau menagih kat jantan-jantan yang kau kata baik tu. Kau paham?!!!".
Black memusingkan badannya lantas mengatur langkah tanpa sedikitpun menoleh ke belakang. Langkah laksana seorang laksamana rimba yang tak pernah kenal erti gentar.Di belakang kelihatan Katy tersedu-sedu menahan tangisan. Tak pernah seumur hidupnya dia dicemuh sampai sebegini rupa.
Sejak ibunya tiada, hidupnya memang merempat. Benar-benar mengharapkan perhatian jantan-jantan tu semua untuk berlindung. Mujurlah dia ada pakej paras rupa... Kalau tidak, dah lama dia mati kebulur.
Buruk sangatkah apa yang telah dia lakukan??? Jahat sangat ker apa yang dah dia buat??? Kenapa Black tak pernah nak terima hakikat ini??? Katy cuba mengesat airmatanya dari terus keluar. Dia tak mahu ada orang tahu kesedihan yang menimpanya ketika itu. Biarlah segalanya di tanggung sendiri. Mungkin inilah dugaan yang harus ditempuhinya. Hidupnya kini sebatang kara.
Dalam masa yang sama kelihatan kanak-kanak berlari keluar dari pengkarangan sekolah menengah section 2 menuju kearah bus stand di mana Katy duduk. Budak dah habis sekolah. Mesti dah dekat pukul satu ni... kejap lagi bebudak ITM balik. Bisik hati Katy.
Dia memang hilang arah betul kini. Dalam hatinya dia berdoa agar ada orang yang masih sudi memberikan perhatian kepadanya dan mengajaknya pulang kerumah. Dapatlah dia mengorat demi mendapatkan sedikit makanan dan tempat untuk berlindung dari panahan terik mentari. Kata-kata Back sebentar tadi masih terngiang-ngiang di cuping telinganya.
Sampai hati kau buat aku macam ni Black... selama ni aku serahkan segala jiwa raga aku pada kau... dan akhirnya ini balasan kau pada aku. Barangkali kau dah pun menjumpai betina yang jauh lebih 'raa' dari aku. Hati Katy terus merintis. Sekali-sekala kepalanya tunduk menyembunyikan tangisan.
"Eh!!! Gebunya minah ni... cute lak tu", Katy menahan senyuman.
Orang yang ditunggu-tunggunya sudahpun menunjukkan batang hidung. Student part 4 Fine Metal ini memang sudah lama dia kenali. Tapi selama ini dia hanya mampu memerhatikan dari jauh. Ah!!! Siapa yang tak kenal Zaki. Cerita tentang kemachoan hati Zaki sudah lama tersebar di section 2. Sudah lama menjadi buah mulut kawan-kawannya. Barangkali juga lelaki separti inilah yang paling dibenci oleh Black!!!
Zaki mula merapati Kathy. Hati Kathy berdebar-debar menunggu reaksi Zaki selanjutnya. Tangan Zaki mula merayap-rayap ke dagu Kathy. Kathy sengaja tunduk-tunduk malu. Zaki mula mengusik-ngusik rambut Kathy sambil mulutnya tak berhenti-henti memuji ke'cun'an Kathy. Melihatkan respon Kathy yang lampu hijau tu...
Selamba Zaki merangkul Katy tanpa menghiraukan pelajar sekolah menengah yang lepak di bus stand itu. Selamba juga Katy membiarkan dirinya dipeluk oleh Zaki dan kononnya malu-malu kucing. Seolah-olah perlakuan sedemikian memang tidak asing lagi pada manusia hari ini.
"Ikut aku balik rumah, nak??? Rumah aku line clear... Aku tinggal dua orang je. Tak de sape akan ganggu kau. Kau selamat dengan aku. Boleh???", tanya Zaki seakan merayu.
Namun pertanyaan itu tidak terus di jawab oleh Katy. Dia hanya tersipu-sipu malu sambil mengerling manja kearah Zaki. Walhal itulah yang diidam-idamkan olehnya. Lepas ni mesti dapat 'makan sedap'. Bisik hati Katy...
Zaki mengatur langkahnya menuju ke rumah yang tidak sampai sepuntung rokok itu. Tatkala kakinya cuba melangkah masuk kedengaran suara abang Rosli menyapa dari belakang...
"Anak kucing mana pulak yang kau kutip tu Zaki???!!!"


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites