Monday, July 28, 2008

Harga Petrol Di Singapura Turun Lagi - Kali Ke 5

Jeraul : Aku memang dengki kat warga-warga Singapura ni. Untung bebenorr.... Selain ditadbir pemimpin bepengalaman dan barisan kabinet yang cerdik pandai kebajikan mereka memang dijaga, rata-rata rakyat mereka memang senang. Selain dari itu kebajikan mereka juga dijaga oleh Kerajaan Malaysia jugak....
HARGA MINYAK PETROL TURUN 10 SEN SELITER Penurunan terbesar sejak 2003, kali ke-5 dalam 20 hari Oleh
Hisham Hasim

HARGA minyak petrol turun lagi semalam, sebanyak 10 sen setiap liter - penurunan terbesar sejak Ogos 2003.

Ini kali kelima harga minyak petrol turun dalam masa 20 hari.

Langkah mengurangkan harga minyak petrol semalam dimulakan Shell, yang kemudian diikuti Caltex, Singapore Petroleum Company (SPC) dan Mobil.

Dengan penurunan harga itu, harga minyak petrol sebelum ditolak diskaun di kedai minyak sekarang adalah $2.110 seliter bagi petrol oktana 98, $2.036 seliter bagi petrol oktana 95 dan $2.003 seliter bagi petrol oktana 92.

Harga minyak petrol premium sebelum ditolak diskaun pula adalah $2.239 seliter bagi Shell V-Power dan $2.236 seliter bagi Caltex Platinum.

Menurut para penganalisis, harga minyak petrol turun kebelakangan ini kerana kebimbangan tentang permintaan minyak semakin reda.

Harga minyak mentah mencecah paras AS$100 ($135) setong pada awal tahun ini, sebelum meningkat ke beberapa paras rekod akibat kebimbangan mengenai permintaan minyak yang terus bertambah ekoran ketegangan antara Barat dengan Iran mengenai program nuklear Teheran.

Ketidakstabilan di Nigeria, salah sebuah negara pengeluar minyak Afrika utama, turut menjadi faktor, kata para pengamat.

Harga minyak boleh jatuh ke paras AS$70 dan AS$80 setong jika dolar Amerika terus kukuh dan kebimbangan mengenai Iran berkurangan, kata ketua Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak (Opec), Encik Chakib Khelil, Sabtu lalu.

Berita penurunan harga minyak petrol semalam melegakan para pemandu, terutama seperti Encik Muhd Fuzail, yang perbelanjaan kereta beliau mencecah sekitar $500 sebulan.

'Oleh kerana saya perlu menggunakan kereta untuk ke sana sini dalam menjalankan tugas saya, tentunya penurunan harga minyak menggembirakan saya.

'Saya harap harga minyak akan terus berkurangan,' kata pegawai teknikal berumur 32 tahun itu.

0 comments:

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites