Tuesday, November 04, 2008

Kisah Cinta dari China


Jeraul : " Kisah Cinta dari China.... romantik dan sebak dada membaca.....ahaks. Apa-apa pun enjoy bila membaca email dari seorang kawan Jeraul ni..."

Satu kisah cinta baru-baru ini keluar dari Negara China dan langsung menyentuh hati seisi dunia.
Kisah ini adalah kisah seorang lelaki dan seorang wanita yang lebih tua, yang melarikan diri untuk hidup bersama dan saling mengasihi dalam kedamaian selama

setengah abad.

Laki-laki China berusia 70 tahun yang telah memahat 6000 anak tangga dengan tangannya (hand carved) untuk isterinya yang berusia 80 tahun itu meninggal dunia di dalam gua yang selama 50 tahun terakhir menjadi tempat tinggalnya. 50 tahun yang lalu, Liu Guojiang, pemuda 19 tahun, jatuh cinta pada seorang janda 29 tahun bernama
Xu Chaoqin ....

Seperti pada kisah Romeo dan Juliet karangan Shakespeare, teman-teman dan
kerabat mereka mencela hubungan mereka kerana perbezaan usia di antara mereka
dan kenyataan bahawa Xu sudah mempunyai beberapa anak....

Pada waktu itu tidak dapat diterima dan dianggap tidak bermoral bila seorang pemuda mencintai wanita yang lebih tua..... Untuk menghindari gossip murahan dan celaan dari orang ramai, pasangan ini memutuskan untuk melarikan diri dan tinggal di sebuah gua di Desa Jiangjin, di sebelah selatan Chong Qing.

Pada mulanya kehidupan mereka sangat menyedihkan kerana tidak punya apa-apa, tidak ada letrik atau pun makanan. Mereka perlu makan rumput-rumput dan akar-akar yang mereka temu di gunung itu untuk hidup. Dan Liu membuat sebuah lampu minyak tanah untuk menerangi hidup mereka. Xu selalu merasa bahawa ia telah mengikat Liu dan ia berulang-kali bertanya,"Apakah kau menyesal?" Liu selalu menjawab, "Selama kita rajin, kehidupan ini akan menjadi lebih baik". Setelah 2 tahun mereka tinggal di gunung itu, Liu mulai memahat anak-anak tangga agar isterimya dapat turun gunung dengan mudah.
Dan ini berlangsung terus selama 50 tahun. Setengah abad kemudian, di tahun 2001,
sekelompok pengembara (adventurers) melakukan explorasi ke hutan itu. Mereka kehairanan bertemu pasangan usia lanjut itu dan juga 6000 anak tangga yang telah dibuat Liu. Liu Ming Sheng, satu dari 7 orang anak mereka mengatakan, "Orang tuaku sangat saling mengasihi,mereka hidup menyendiri selama lebih dari 50 tahun dan tak pernah berpisah sehari pun. Selama itu ayah telah memahat 6000 anak tangga itu untuk menyukakan hati ibuku, walau pun ia tidak terlalu sering turun gunung.

Pasangan ini hidup dalam damai selama lebih dari 50 tahun. Suatu hari Liu yang sudah berusia 72 tahun pengsan ketika pulang dari ladangnya. Xu duduk dan berdoa bersama suaminya sampai Liu akhirnya meninggal dalam pelukannya. Kerana sangat mencintai
isterinya, genggaman Liu sangat sukar dilepaskan dari tangan Xu, isterinya.

"Kau telah berjanji akan memeliharakanku dan akan terus bersamaku sampai aku meninggal, sekarang kau telah mendahuluiku, bagaimana akan dapat hidup tanpamu?"
Selama beberapa hari Xu terus-menerus mengulangi kalimat ini sambil meraba peti jenazah suaminya dan dengan air mata yang membasahi pipinya.
Pada tahun 2006 kisah ini menjadi salah satu dari 10 kisah cinta yang terkenal di China, yang dikumpulkan oleh majalah Chinese Women Weekly. Pemerintah telah memutuskan untuk melestarikan "anak tangga cinta" itu, dan tempat kediaman mereka telah dijadikan musium agar kisah cinta ini dapat hidup terus.

Setelah kamu mengirim pesan ini, tekan F6 dan lihat apa yang muncul...
Sukar dipercaya tapi ini nyata.
Kirimkan pada sedikitnya 15 orang, dan tekan F6;
nama orang yang kamu cintai akan muncul...

0 comments:

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites